Tickets
Shop
Inlineskaten 02 jun 2023

Fleur Veen en Lianne van Loon domineren in Rijssen

Lianne van Loon weigert te geloven dat de buit in de Reggeborgh Inline Marathon Driedaagse al binnen is. Vrijdag speelde ze het ploegenspel perfect met teamgenote Fleur Veen. Terwijl Veen met de dagzege aan de haal ging, pakte Van Loon belangrijke punten en kan ze de eindwinst ruiken. Bij de mannen ging Bart Hoolwerf op avontuur en dat leverde hem voor de tweede dag op rij winst op.

Foto : Glenn Wassenbergh

Het parcours van een kleine 700 meter in Rijssen was nog best lastig, vooral vanwege een oplopend stuk over klinkers. “Niet hoog, niet steil, niet extreem lang”, typeert dagwinnares Veen de bewuste strook in de Hanzestad. “Maar we reden het wel heel vaak. Daardoor wordt het een interval en dat voel je aan het eind.”

Tegen het eind was het meeste beulswerk al verzet door Veen en Van Loon. Het duo nam de koers vroeg in handen en na een lange inspanning werd het verzet van het peloton gebroken. Daarna bleef de voorsprong van het leidende duo lange tijd stabiel, maar in de slotfase kwamen Veen en Van Loon aansluiten (voor vijf bonuspunten). “Ik keek om en zag dat niemand meer in de buurt zat, Lianne trok daarna meteen door en toen hebben we tien ronden echt hard gereden”, aldus Veen.

Volgens Van Loon was het zaak om de koers hard te maken. “Iedereen kon de loze aanvallen in het begin volgen en toen Beau (Wagemaker, red.) aanzette, probeerde ik er nog eens harder overheen te gaan”, legt de Europese kampioene uit. “Zo kwamen we los en konden we het samen uitmaken.”

De hardrijdsters van Double FF maakten het echte verschil in de bochten, zegt Veen. “We kunnen ook goed uit de voeten op de baan en bij het versnellen uit de bochten konden we steeds nog een paar meter pakken. Zo hebben we in eerste instantie het gat geslagen.” “De bochten hier zijn krap”, voegt Van Loon toe. Ze was recent gevallen tijdens de marathon in Poederoijen en droeg de gevolgen daarvan nog een beetje mee. “Ik had in sommige bochten even tijd nodig voordat ik de limiet gevonden had.”

Nadat Lianne van Loon zegevierde in Heerde, was het vrijdag in Rijssen de beurt aan Fleur Veen | Foto : Neeke Smit

Nadat Esther Kiel namens BDM-BTZ in de sprint de derde plek pakte, maakten Veen en Van Loon het onderling uit. Na winst van Van Loon in Heerde was het nu de beurt aan Veen. Op de slotdag van de Reggeborgh Inline Marathon Driedaagse moeten de vrouwen van Double FF uit een ander vaatje tappen. Dan staat Marijke Groenewoud ook aan de start. “Zij was in Poederoijen echt heel sterk”, weet Veen. “Wij staan er goed voor, Marijke doet niet mee voor het klassement. We gaan zeker voor de overwinning.”

Van Loon kan de eindzege bijna niet meer ontgaan nadat de podiumklanten van de marathon in Heerde vrijdagavond amper in het stuk voorkwamen. Van Loon is verstandig en loopt niet op de zaken vooruit. “Het moet nog gereden worden”, glimlacht ze.

“Reggeborgh verslaan? Het gaat een keer lukken”
Donderdag maakte Bart Hoolwerf het af in de massasprint, in Rijssen ging de veelvraat van Reggeborgh op avontuur en ontstond er een kopgroep met Robert Post (Jumbo-Visma) en thuisrijder Ruben Ligtenberg (Okay KPMS). De man uit Rijssen probeerde met een late uitval voor de winst te gaan, maar de andere twee lieten zich niet verrassen. Zo werd het twee uit twee voor Hoolwerf, die de ambitie voor Staphorst uitsprak: “We gaan voor drie op een rij.”

Bart Hoolwerf gaat in Staphorst voor de hattrick | Foto : Neeke Smit

“Het valt niet mee om Reggeborgh te verslaan”, reageert Ligtenberg. “Ze zijn met veel en allemaal kunnen ze de wedstrijd winnen. Wij staan hier met een goed team aan de start, maar we zijn met wat minder mannen. Het gaat een keer lukken om Reggeborgh te verslaan.”

De man uit Rijssen reed in Heerde een actieve koers, maar het benodigde geluk viel hem niet ten deel. “Ik piste telkens naast de pot, maar ik reed wel een goede wedstrijd.” Voor eigen publiek ging Ligtenberg op herhaling, wederom was hij de smaakmaker en hield hij er een podiumplek aan over: “Het is mooi dat het in mijn woonplaats dan wel op zijn plek valt.”

Ruben Ligtenberg: Smaakmaker voor eigen publiek | Foto : Glenn Wassenbergh

Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan