Tickets
Shop
Inlineskaten 30 jun 2023

Chris Berkhout kent geen twijfel: ‘Ben weer beter geworden’

Vorig jaar was hij één van de verrassingen op het EK Inlineskaten in Italië, maar tijdens het Daikin NK stond Chris Berkhout (16) aan de zijlijn. Een polsblessure hield hem een paar weken aan de kant, maar dat bracht selectie voor het Europees Kampioenschap in Valence d’Agen niet in gevaar. Ondanks de hobbels op de weg heeft Berkhout geen twijfel over het grote treffen van deze zomer.

Foto : Neeke Smit

Op de slotdag van de Reggeborgh Marathon Driedaagse in Staphorst ging het mis voor de West-Fries. Een andere deelnemer in het peloton kwam pal voor hem ten val en de jongeling was kansloos. “Ik vloog over hem heen en mijn pols klapte dubbel”, doet Berkhout zijn verhaal. In eerste instantie leek het een zware kneuzing, maar dat geloofde de rijder niet. “Ik had zoveel pijn, het moest wat anders zijn.”

In het ziekenhuis werd een gebroken spaakbeen vastgesteld. Slechter kon de timing niet. Bij het Daikin NK Inlineskaten stond Berkhout met een brace aan de kant. Balen, maar hij zette de knop snel om en klom op de fiets om zijn conditie op peil te houden. “Daardoor bleef mijn basisniveau goed. Toen ik vorige week weer op de skeelers stond, voelde het meteen als vanouds.” Berkhout is een echte liefhebber op wieltjes: “Skeeleren geeft áltijd een goed gevoel!”

Chris Berkhout gaat een categorie omhoog, maar dat boezemt hem geen angst in: "Ik weet dat ik goed ben." | Foto : Neeke Smit

Maandag kwam de bevestiging van bondscoach Valentina Berga-Belloni dat Berkhout weer naar het EK Inlineskaten mag, dat half juli gehouden wordt in Valence d’Agen. Bijna volledig hersteld van zijn polsblessure kon de rijder woensdagavond deelnemen aan de eerste collectieve training van de Nederlandse selectie. Een groot deel van de 21-koppige ploeg was op de baan van Heerenveen aanwezig voor de training.

Vorig jaar was de Noord-Hollander met drie medailles (eenmaal goud, tweemaal brons) de spekkoper namens de Nederlandse selectie. “Je verdient met dat soort resultaten respect in het peloton”, aldus Berkhout. “En persoonlijk motiveerde het mij om harder te trainen en nog beter te worden.”

In Frankrijk maakt Berkhout zijn internationale debuut bij de Junioren A nadat hij vorig jaar één leeftijdscategorie lager reed. “Ik wist toen wat ik kon verwachten, dit jaar is dat anders. Die jongens zijn allemaal een stuk ouder en het wordt iets lastiger.” Toch is de 16-jarige rijder zelfverzekerd. “Zij zijn heel goed, maar ik weet van mezelf dat ik in orde ben. Mijn gevoel is prima. We hebben twee andere sterke jongens (Tom Mulder en Bret Groot, red.). Ik hoop dat we met z’n drieën een goed team kunnen vormen.”

Anticiperend op zijn selectie voor het EK Inlineskaten was Berkhout eerder dit jaar ook al op het Patinodrome Jacques Fronton te vinden, waar straks de Europese titels verdeeld worden. “Kay en Rick Schipper spoorden me aan om mee te gaan naar de Trois Piste-wedstrijd om daar te verkennen”, vertelt Berkhout. Want de baan in Valence d’Agen is een parabolische baan, dat type piste is in Nederland niet meer te vinden. “Bij ons heb je één lijn die het snelst is door de bochten, maar daar heb je wel drie of vier lijnen die goed zijn. Dat zorgt voor spektakel en heeft invloed op de koerstactiek.”

Het is een extra horde die de Nederlanders moeten nemen op het EK, maar dat brengt Berkhout niet van de wijs. Hij stapt vol zelfvertrouwen op het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk.

Berkhout in het spoor van Kevin van der Horst, de kersvers Nederlands kampioen op de marathon. | Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan