Tickets
Shop
Marathon 02 aug 2023

Daan Gelling: flirt met marathon is nu al echte liefde

Daan Gelling begon ooit als jonge, gretige langebaanschaatser, keek ondertussen soms verlekkerd naar jongens die marathons reden, belandde niet veel later voor zijn gevoel in een doodlopende straat en besloot…. te switchen naar zijn geheime liefde, de marathon. Een ontluikende carrière geschetst in een (lange) zin. Onder coach Jillert Anema van Royal A-ware wordt komende winter duidelijker wat deze Groninger van 22 in zijn mars heeft.

Foto : Neeke Smit

Waarmee Jillert Anema nooit in de fout zal gaan met de rijders in zijn ploeg: hij maakt niemand groter dan hij of zij is. Eigenlijk interesseert het de Fries niet eens hoe goed zijn rijders en rijdsters al zijn. Want volgens zijn filosofie gaat het er alleen om dat ze betere schaatsers moeten worden. Dat is de missie.

Daan Gelling deed het niet slecht in zijn jaren bij de junioren. Drong zelfs door tot het Regionaal Trainingscentrum voor noordelijke schaatsers. Op de langebaan, dat eraan toegevoegd. “Bij ons lag de focus op die discipline”, vertelde Gelling een paar maanden geleden tijdens een trainingskamp. Dat kwam niet zo lekker uit: hij verloor gaandeweg de aansluiting met de beteren. “Anderen om me heen mochten naar de World Cups en het WK. Ik kon geen snellere tijden rijden. Misschien dat de manier van trainen op een bepaald moment niet meer aansloeg bij mij.”

Daan Gelling (m) tijdens de marathon op de Jaap Edenbaan. | Foto : Neeke Smit

Anema: "Wat je doet is altijd kijken wat iemand zou kunnen winnen. Louter meedoen is drie keer niks. Ik vind het belangrijk dat je een marathon op je naam kunt schrijven, of meestrijdt om de winst in een World Cup op de langebaan. Daan won afgelopen winter een marathon. Als hij op de langebaan een afstand naar zich toe kan trekken, werk je met zo’n jongen die kant op. In eerste instantie is de training echter gebaseerd op allrounden. Daar zit alles in, aan de hand daarvan kijken we waarin hij goed wordt. Op dat moment adviseer je hem, waarbij het afhankelijk is van wat-ie zelf graag wil”, verduidelijkt hij.

Daan Gelling verliet het ‘dode spoor’, door te kiezen voor een avontuur als marathonman bij de ploeg van Bouwselect, de schaatstak die stiekem zijn hart had veroverd. “Daar waren oudere en sterkere jongens met wie ik kon trainen. De aanpassing verliep goed. Al snel bleek dat ik op de mass start en het NK marathon de gasten van de langebaan er wel af kon rijden en wist te kloppen in de sprint. Beau Snellink, Jordy van Workum en Remo Slotegraaf, om er een paar te noemen.”

Anema komt met een voorbeeld. Veel schaatsers wagen zich gedurende de zomer aan wielerwedstrijden. “Geen probleem”, zegt hij, “mits ze echt meedoen. Die boodschap geef ik hen mee. Dat houdt in dat wanneer je op de eindsprint mikt, je je ook in die spurt stort. Of je fietst mee om de leidersprijs te winnen, de tussensprints. Allemaal prima, zolang je maar niet tot de pelotonvulling behoort. Is dat het geval, dan kun je beter blijven trainen totdat je geen pelotonvulling meer bent.”

Daan Gelling vond zo snel zijn draai dat Royal A-ware de deur openzette. “Ik heb ontdekt dat ik marathonschaatsen heel leuk vind. Daar bedoel ik het spel mee, en de smaak van winnen, of dat ik wekelijks aan de start sta met de ploeg die voor de winst rijdt. Ook dacht ik lang dat het kunstijs mijn ding is. Dat kan komen omdat ik nooit eerder op natuurijs reed, totdat ik naar de Weissensee ging. Natuurijs hoort bij ons Nederlanders. Of je nou wel of niet een schaatser van professie bent, iedereen staat op het ijs. Schaatsen in de vrije natuur is heel iets anders dan op de overdekte banen, ook vanwege de langere afstanden die me trouwens beter liggen.”

Alle behoorlijke uitslagen van Gelling in de afgelopen winter ten spijt, Anema laat zich niet verleiden tot een uitgesproken oordeel over de knaap die in maart 2022 een tweejarig contract tekende. Acht keer finishte Gelling in de top-10, met daarbij een zege (in Hoorn), een tweede en een derde plaats. Wat de langebaanambities betreft tast de oude rot in het vak compleet in het duister. Zo acht hij dit seizoen voor Gelling een tijd van 6.20 op de vijf kilometer onhaalbaar. “Ik denk daarnaast dat Daan nog te wisselvallig is om zich te mengen in het gevecht om het klassement. Hij doorziet het spel soms niet en….”

Daan Gelling gaf in Luleå blijk van lef en inhoud, maar zijn solo vond Jillert Anema niet erg handig. | Foto : Neeke Smit

Anema onderbreekt zijn eigen zin en schakelt door naar een situatie van maart 2023 in een natuurijswedstrijd in het Zweedse Luleå. “Daar reed Daan vijftig kilometer solo op kop. Toen kon je zien dat er een drive in zit, dat hij durft. Dat zijn goede eigenschappen, maar het was geen handige actie. Door hem erop te wijzen leert hij van dit soort fouten die hij overigens ook in de marathons op kunstijs begaat. Het rendement van de energie die hij er instopt, is nog niet genoeg. Daar moeten we aan werken. Bovendien is het zaak dat hij een betere schaatser wordt.” Het stokpaardje dat nooit ontbreekt in Anema's relaas....


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan