Tickets
Shop
Langebaan 20 jan 2023

Sebas Diniz: net zo hongerig als Ronaldo

Eind december 2022 nestelde Sebas Diniz zich voor het eerst tussen de nationale sprinttop. Met zijn nieuwe persoonlijke record van 34,84 ontving hij op de tweede dag van het Daikin NK Sprint de bronzen medaille voor de 500 meter. Met Cristiano Ronaldo als inspiratie vanwege zijn arbeidsethos en de liefde voor wedstrijden zijn de voortekenen veelbelovend. Het zal niet bij een uitschieter blijven.

Foto : Soenar Chamid

De meeste verrassende naam op het Daikin NK Sprint was die van Sebas Diniz. Met twee vijfde plekken op het World Cup Kwalificatietoernooi op de 500 meter toonde de 21-jarige sprinter al dat hij één van de grotere talenten is op de kortste afstand, maar bij het NK Sprint mocht hij voor het eerst het podium beklimmen.

Diniz’ oude persoonlijk record van 35,08 werd verpulverd en ervaren schaatsers als Hein Otterspeer en Kai Verbij werden verslagen. “Ik wist dat die 34’er erin zat. Dat het gelijk zo dik onder die grens zou zijn, was onverwacht. Ik ging ook echt uit mijn dak”, vertelt Diniz. Na de finish imiteerde hij de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo door met gekruiste armen te juichen (zie filmpje hieronder). “Een knipoog naar mijn oude teamgenoot van TalentNED, Stijn van de Bunt. Wij zijn allebei Ronaldo-fans, zijn arbeidsethos is fantastisch. Vorig jaar had ik met Stijn afgesproken dat ik mijn eerste 34’er zo zou vieren.”

Het is een jaar geleden dat de schaatser als lid van de Enschedese talentenstal een contract kreeg aangeboden bij Team IKO. Sindsdien heeft hij zich met bijna een halve seconde verbeterd op de 500 meter, een lichtjaar voor senioren. “Bij mijn oude ploeg heb ik getraind vanuit een allroundbasis. Dit jaar heb ik minder gewerkt aan de inhoud en dat pakt goed uit. De 1000 meter blijft lastig, die moet nog sneller. Maar ook op dat nummer heb ik stappen gezet. TalentNED is een superinitiatief, maar zo’n commercieel team is er een stap bovenop. Je traint met jongens die een stukje beter zijn en er zit een hele staf omheen. Het complete plaatje is hier.”

Waar je zou verwachten dat het talent gespannen naar zijn eerste trainingen bij IKO toewerkte, bleek niets minder waar. “Ik had er vooral heel veel zin in. Eigenlijk kon ik niet wachten om te beginnen. Zo stond ik na afgelopen seizoen alweer te popelen om wedstrijden te rijden. Dat is het leukst wat er is,” aldus de enthousiaste Bornse schaatser. “Ik hoor weleens dat je liegt als je zegt uit te kijken naar wedstrijden, maar ik dat doe echt. Pas hadden we een trainingsblok van drie of vier weken. Elke dag voelde ik me beter worden. Dan begint het alweer te kriebelen om te racen.”

De honger van rijder zorgt ervoor dat hij relaxed naar de wedstrijden kan toeleven. “De zenuwen arriveren bij mij vrij laat. Als we met de ploeg in het hotel zitten, staan sommigen al stijf van de spanning. Bij mij mag het ook wel komen, denk ik dan. Maar een paar uurtjes voor mijn rit voel ik het toch. Dat vind ik fijn, omdat het mij die ultieme focus brengt. Vlak voor de start pak ik even mijn momentje. Dan roep ik mezelf tot de orde en bedenk ik waar ik op moet letten.”

De 21-jarige schaatser zoekt de spanning op voor een wedstrijd, van nature heeft hij er weinig last van. | Foto : Soenar Chamid

Sebas is niet de enige van de familie die hoge ogen gooit in het schaatsen. Zijn 15-jarige broertje Philip behoort tot de besten van zijn leeftijdscategorie. Toch kregen de broers de sport niet met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders zijn geen schaatsers. Het was mijn buurman die me voor het eerst meenam naar natuurijs. Toen was ik nog superklein. Vanaf dat moment heb ik er altijd een zwak voor gehad. Enkele jaren later kregen we vanuit de gemeente Borne proeflessen aangeboden om verschillende sporten uit te proberen. Ik heb destijds voor het schaatsen gekozen. Toen is het balletje gaan rollen.”

Sebas is de oudste zoon in het gezin van zes en neemt dan ook de rol van grote broer op zich. “Wat Philip nu beleeft, heb ik allemaal al meegemaakt. Hij komt naar mij toe om te vragen hoe ik met bepaalde situaties omga of hij wil technische tips. Of ik zijn grote voorbeeld ben durf ik niet te zeggen, maar hij is wel heel trots op mij.”

Hoewel de rijder van IKO zich net heeft aangesloten bij de groep van 34-schaatsers, heeft hij het volgende doel alweer voor ogen: “Het zou mooi zijn als ik ooit een 33’er mag rijden.” Voorlopig zal dit nog een droom blijven, Diniz wil dit seizoen vooral gebruiken als ontwikkelingsjaar. Bij het Daikin NK Afstanden (3-5 februari) zal hij zich richten op het verbeteren van zijn persoonlijk record. En mocht hij dan weer de derde tijd rijden, zou dat een ticket voor het WK betekenen…


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan