Tickets
Shop
Langebaan 24 jan 2023

Olympisch schaatstoernooi niet in Baselga

Het idyllische Baselga was aangewezen om tijdens de Olympische Spelen van 2026 gastheer te zijn voor het schaatstoernooi. Toch heeft het IOC besloten om vanwege de hoge kosten naar een alternatief te zoeken. De internationale sportkoepel kijkt nu naar de Oval Lingotto in Turijn of een tijdelijke ijsbaan in een congreshal.

Voor Femke Kok zal het verplaatsen van het olympisch schaatstoernooi een kleine teleurstelling zijn, want zij koestert warme herinneringen aan de ijsbaan van Baselga. “Als eerstejaars A-juniore reed ik daar het WK. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten, omdat ik daarvoor flink ziek was geweest. Voor mij was het heel speciaal om daar wereldkampioene op de 1500 meter en allround te worden. Het was dat weekend prachtig weer met alleen maar zon, een van de mooiste schaatsbelevingen die je kan wensen. Schaatsen in de buitenlucht met bergen om je heen heeft iets magisch.”

Baselga bracht Femke Kok meerdere gouden medailles, een kunstje dat ze graag herhaald had in het Italiaanse dorp.

Bob De Jong had de schaatswedstrijden in de open lucht ook wel zien zitten. “Ik ben een liefhebber van Baselga, om daar buiten te rijden. De omgeving is prachtig, waardoor je schitterende beelden kunt schieten. Over het algemeen heb je stabiel weer in de middag en de kans op neerslag is minimaal. Alleen aan het einde van de dag gaat het daar vaak waaien, iets waar je rekening mee moet houden. Met een World Cup geeft dat een extra dimensie. In de regelementen van de ISU en het IOC staat dat schaatsevenementen binnen moeten plaatsvinden en daar kan ik me voor een toernooi als de Spelen wel in vinden.”

Om gelijke omstandigheden te creëren op het grootste schaatsevenement ter wereld, zou de baan - waar Rintje Ritsma in 1995 wereldkampioen allround werd - daarom een dak moeten krijgen. “Baselga is mooi als buitenlocatie. Als het overdekt zou worden, dan heb je een compleet andere sfeer,” vindt Femke Kok. Bovendien zou dat een grote kostenpost van 50 miljoen euro met zich meebrengen volgens het Franse sportmedium France Jeux. Het IOC heeft deze investering onderschat, waardoor momenteel naar een andere locatie gezocht wordt.  

Rintje Ritsma trotseerde de elementen op weg naar zijn wereldtitel in 1995. Taferelen die we in 2026 niet gaan zien. | Foto : Soenar Chamid

Een logisch alternatief is het schaatstoernooi verplaatsen naar Turijn. Voor Bob de Jong bekend terrein. Hij veroverde daar in 2006 de olympische titel op de tien kilometer. “Ik zou het fantastisch vinden als ze in de Oval Lingotto weer ijs leggen. Volgens mij is het – op Innsbruck na - nog niet eerder voorgekomen dat ze op dezelfde plek tweemaal olympische titels hebben vergeven.”

De Jong stipt nog een ander voordeel van Turijn aan. “Het schaatsen in Italië is gericht op drie buitenbanen in Zuid Tirol/ Trento: Galio, Baselga en Collalbo. Daarnaast heb je de ongebruikte baan in Turijn. Als de Italianen continu willen blijven presteren, zou het mooi zijn om in Turijn een overdekte hal te hebben. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van talenten.” Want in de één na grootste stad van Noord-Italië zullen meer kinderen de ijsbaan kunnen bereiken dan in Baselga, een dorp dat slechts vijfduizend inwoners telt.

Toch hoeven de oranjefans nog geen vliegtickets naar Turijn te boeken, want ook voor deze optie moet er in de buidel getast worden door de organisatie. Na de Winter Universiade in 2007 heeft er geen ijs meer gelegen in de expositiehal. Het ombouwen naar een schaatsbaan zou vijftien miljoen euro kosten. Daarom kijken de Italianen ook naar de mogelijkheid om een tijdelijke ijsbaan in een congres- of expositiehal te leggen in de regio’s Lombardije en Veneto.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan