Tickets
Shop
Kunstrijden 26 jan 2023

Lindsay van Zundert als tiende naar vrije kür

In het Finse Espoo heeft Lindsay van Zundert met een degelijk optreden de korte kür als tiende afgesloten. Op de klanken van het Franse Pas Sans Toi bleef ze slechts een punt onder haar persoonlijk record.

Foto : ISU

In de voorbereiding op het EK zal het optreden van vorig jaar vast nog even door het hoofd zijn geschoten van Lindsay van Zundert. Door een matig kort programma miste ze de vrije kür en eindigde ze slechts als 27ste. Het titeltoernooi was een smetje op een prachtig seizoen met debuut op de Olympische Spelen. In het Finse Espoo leek ze revanche te willen nemen voor die prestatie.

En daar slaagde Van Zundert in. Haar drievoudige lutz gevolgd door een drievoudige toeloop was weliswaar ondergeroteerd, maar deze combinatie verloopt de gehele winter al niet vlekkeloos. Door geen grote fouten te maken werd de Brabantse beoordeeld met een score van 58,13. Ze verliet het ijs met een glimlach en die zal nog groter geworden zijn wetende dat ze met haar korte optreden bij de beste tien van Europa hoort. 

De Vlaamse Loena Hendrickx begon in Espoo als één van de favorieten voor de titel, maar wankelde na haar drievoudige lutz, waardoor ze de daaropvolgende dubbele toeloop eindigde met beide handen aan het ijs. Desondanks staat ze tweede in de rangschikking, met uitzicht op de titel. Haar achterstand op de Georgische Anastasiia Gubanova bedraagt twee punten (69,81 om 67,85 punten). Zaterdagmiddag zullen de vrouwen de vrije kür rijden.

Meer informatie over het EK Kunstrijden is hier te vinden. 

Kwaliteit van een echte kunstrijdster: in je expressie niet laten zien dat je een grote fout gemaakt hebt. | Foto : ISU

Nika Osipova en Dmitry Epstein verdienen met achtste plaats extra EK-ticket
Na een knappe zevende notering op de korte kür is het Nederlandse kunstrijdpaar een positie in de rangschikking gezakt door het vrije programma. Nika Osipova en Dmitry Epstein lieten zich meevoeren met de emotionele muziek, legden hun ziel en zaligheid in het optreden, maar konden een paar grote fouten niet voorkomen. Zo vielen beide kunstrijders bij de drievoudige salchow en landde Osipova op twee schaatsen bij de geworpen drievoudige flip. Ze bleven daardoor ruimschoots onder hun persoonlijk record. Desalniettemin oogde het duo ontspannen en tevreden na hun performance. De vrije kür werd beloond met de negende score (94,78).

Door de achtste plaats in de eindklassering (148,94 punten) mag Nederland volgend jaar twee paren naar het EK sturen. Een volgende stap voor het nationale kunstrijden. In 2020 waren Daria Danilova en Michel Tsiba het eerste Nederlandse paar in 24 jaar op een Europese titeltoernooi. Na twee optredens van dit duo (zestiende en eenentwintigste) waren het deze editie Osipova en Epstein die hun land mochten vertegenwoordigen. De kans is groot dat we volgend jaar allebei de combinaties in actie zullen zien.

Het goud ging in Finland naar de Italianen Sara Conti en Niccolo Macii (195,13 punten). Hun landgenoten Rebecca Ghilardi en Filippo Ambrosini wonnen de vrije kür, maar de achterstand na de eerste dag was te groot , waardoor ze genoegen moesten nemen met zilver (186,96 punten). Het Duitse paar Annika Hocke en Robert Kunkel eindigde als derde (184,26 punten). 

Het beste kunstrijdpaar van Europa: Sara Conti en Niccolo Macii. | Foto : ISU

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan