Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2023

Even een boodschap doen in Alkmaar

De ‘schaatsende winkelmeisjes’ van Albert Heijn Zaanlander hoefden zondagmiddag in Alkmaar slechts een boodschap te doen: orde op zaken stellen in de Marathon Cup voor vrouwen. Oftewel, voorkomen dat het kwartet van BDM-BTZ niet opnieuw met de zege aan de haal zou gaan.

Foto : Glenn Wassenbergh

Daar slaagden de rijdsters van coach Jillert Anema glansrijk in. Ze domineerden de tachtig ronden van start tot finish, en ‘fixten’ aan het slot probleemloos dat Marijke Groenewoud haar eerste overwinning kon laten bijschrijven.

“Zo, dat werd onderhand wel tijd”, sprak de Hallumse zoals altijd vrolijk lachend, “want het is lang geleden dat ik eerste ben geworden. Ja, op de drie kilometer van het NK Allround, maar dat telt niet. Het is fijn dat ik het vandaag mocht afmaken. We hadden van tevoren afgesproken dat het zo moest lopen zoals het nu is gegaan”, aldus Groenewoud die onderweg ‘lekker zuinig’ had kunnen rijden. In de sprint hield ze met gemak Esther Kiel (BDM-BTZ) achter zich, terwijl luxe-knecht Irene Schouten naar plek drie was gereden.

Esther Kiel, Marijke Groenewoud en Irene Schouten op het podium. | Foto : Neeke Smit

Net terug van een week trainingskamp op Tenerife (‘Heerlijk weer, lekker gefietst') gaat het vizier vanaf maandag op de het NK Afstanden (3-5 februari) en belandt de Friezin weer in het ritme van de langebaan. Wellicht was dat anders geweest als ze eerder had geweten dat een uitstapje naar de Weissensee tot de mogelijkheden had behoord.

“Ik dacht dat ik met een programma waar het vooral om de langebaanwedstrijden draait, nooit goedkeuring zou krijgen van Jillert om op natuurijs te schaatsen. Pas afgelopen week zei hij dat. ‘Als je een paar wedstrijden in Oostenrijk wilt doen, ik vind het prima’, kreeg ik te horen. Anema, als reactie hierop: “Die vrouwen in mijn ploeg gaan op voorhand ergens vanuit. Waarom zou ik daartegen zijn? Je kunt gemakkelijk de Aart Koopmans Memorial rijden, het Open NK, en daarna weer naar Nederland terugvliegen. Dan heb je alle tijd om klaar te zijn voor het NK Afstanden.”

“Het zou best leuk zijn geweest, als extra onderbreking”, reageerde Groenewoud, die bij haar team tot en met de Winterspelen van 2026 heeft bijgetekend. "Nou, nu richt ik me maar op het NK Afstanden in Thialf. Dat wordt druk genoeg, met vier onderdelen.” Ze doet mee aan de 1500 meter, drie en vijf kilometer en de mass start. De inzet van dat toernooi zijn plaatsbewijzen verdienen voor het WK Afstanden dat begin maart in Heerenveen wordt verreden.

De uitslagen van de Topdivisie-vrouwen staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan