Tickets
Shop
Kort door de bocht 05 jan 2023

Duel Leerdam-Kok, druk schaatsweekend, selectie EYOF bekend

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Duel Leerdam-Kok op 500 meter
Op de openingsdag van het EK Allround en Sprint in Hamar zullen alleen de sprinters aan hun vierkamp beginnen. Vanaf 17:30 uur betreden vrijdag slechts vijftien vrouwen het ijs voor de 500 meter, waarbij de kraker in de zevende rit komt: Jutta Leerdam tegen Femke Kok. De regerend wereldkampioene sprint tegen de winnares van het zilver. Bijna het gehele seizoen is Leerdam beter dan haar rivale van Reggeborgh op de kortste afstand, maar tijdens het Daikin NK Sprint won Kok de eerste.

Om mee te kunnen doen voor de titel, zou Kok hier een enorme voorsprong moeten nemen op Leerdam, wetende dat ze op de 1000 meter tekort komt. De Oostenrijkse Vanessa Herzog – de grootste uitdaagster voor Leerdam en Kok – sluit de 500 meter met Marrit Fledderus. Op de 1000 meter verschijnt Kok in rit zes tegen de Britse Ellia Smeding, Leerdam in zeven tegen Vanessa Herzog en Marrit Fledderus en Martine Ripsrud vormen het laatste paar.

Bij de mannen staat wel het maximale aantal van twintig schaatsers aan de start. Kai Verbij komt al in rit vijf aan bod op de 500 meter, hij schaatst tegen Marten Liiv, de Est van Team IKO. Merijn Scheperkamp neemt het in het achtste paar op tegen David Bosa. Net als de drie Nederlanders is de Italiaan kanshebber op eremetaal. In de tiende rit rijdt Hein Otterspeer tegen de Pool Piotr Michalski. Op de 1000 meter zal Scheperkamp in de vijfde omgang Nil Llop treffen, de talentvolle Spanjaard, die dit seizoen grote stappen maakt. Otterspeer en Liiv zien we in rit acht en Verbij en Håvard Lorentzen sluiten de vrijdag af. Zaterdag rijden de sprinters nog een keer de 500 en de 1000 meter en zien we voor het eerst de allrounders. 

Kan Verbij op voor zijn derde Europese titel Sprint? | Foto : Soenar Chamid

Selectie EYOF bekend
Van 21 tot en met 28 januari zal in het Italiaanse Friuli Venezia Giulia het European Youth Olympic Festival (EYOF) worden gehouden. De KNSB heeft de volgende shorttrackers voorgedragen: Sophie Nijboer, Pom Straathof, Jonas de Jong en Nick Endeveld. Het shorttracktoernooi zal op zondag 22 (1500 meter), maandag 23 (500 meter) en dinsdag 24 januari (1000 meter) verreden worden. Ook zullen de shorttrackers verspreid over de dagen in actie komen op de mixed relay. Vanuit het kunstrijden is Nerea Mur geselecteerd. Op woensdag 25 januari staat de korte kür op het programma en op vrijdag 27 januari de vrije kür. 

Het multi-sportevenement wordt om de twee jaar georganiseerd, waar atleten tussen de 14 en 18 jaar uit vijftig Europese landen de kans krijgen om ervaring op te doen op een internationaal podium. De Italiaanse regio heeft samen met Oostenrijk en Slovenië de organisatie op zich genomen. In totaal staan er twaalf verschillende wintersporten op het programma. Meer informatie over het EYOF vind je op de kalenderpagina.

Mooi schaatsweekend voor de boeg
Naast het EK Allround en Sprint in Hamar zijn er meer schaatswedstrijden dit weekend. Op de Optisport IJsbaan de Westfries in Hoorn wordt Holland Cup 4 verreden. De mass start competitie 5 wordt zondag eveneens in Hoorn afgewerkt. De mannen en vrouwen van de lange adem komen zaterdag 7 januari in actie tijdens de Marathon Cup 10 - Rein Zwart Memorial Marathon.

Ook voor de jeugd staan er meerdere wedstrijden op het programma. Zaterdag is er de interland European Youth Countrymatch voor langebaanjunioren B en C. En de shorttrackers strijden om WK Junioren-tickets tijdens de trials op 6 en 7 januari in Heerenveen, waar eveneens KNSB Cup 4 wordt verreden op zaterdag.

De gecontroleerde agressie van Merijn Scheperkamp
“Vroeger had ik te veel spanning voor de wedstrijd. Ik vond het niet meer leuk. Totdat ik gereden had, dan viel er een last van mijn schouders af. Voor mijn gevoel moest ik meer van het schaatsen genieten. Als je in een vol Thialf rijdt, kan je toch niet anders dan genieten? Ik zat vast in mijn hoofd. Het moeten presteren, alles om me heen viel weg. ” De oplossing voor Merijn Scheperkamp? Gecontroleerde agressie. 
Lees hier zijn verhaal.

Foto : Soenar Chamid

30 jaar geleden: Falko Zandstra wereldkampioen in gloednieuw Vikingschip
In 1993 won Falko Zandstra zijn eerste en enige wereldtitel allround in het Vikingschip. In het hol van de leeuw versloeg hij de Noorse topfavoriet Johann Olav Koss. Hoe kijkt de Friese oud-schaatskampioen hier dertig jaar later op terug? Het hele verhaal is hier te lezen. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan