Tickets
Shop
Kunstrijden 25 jan 2023

Dmitry Epstein en Nika Osipova zevende na korte kür

Op het EK Kunstrijden in het Finse Espoo waren Nika Osipova en Dmitry Epstein erg zenuwachtig voor hun korte kür. Niet alleen omdat het hun debuut was op het Europese titeltoernooi, ook omdat ze slechte ervaringen hadden met het licht in de kunstrijdhal. Ondanks een val zijn ze tevreden met hun zevende plaats na het korte programma.

Foto : Piet van Es

De korte kür van Nika Osipova en Dmitry Epstein begon ijzersterk. De drievoudige twist en de geworpen drievoudig flip werden keurig uitgevoerd. Bij het derde drievoudige element, de toeloop, viel Osipova. De enige grote fout in de oefening, waardoor het Nederlandse paar boven verwachting als nummer zeven de tweede dag ingaan met een score van 54,16. 

Het duo had veel last van zenuwen voor de start. Van wedstrijden uit het verleden, waaronder de Grand Prix dit seizoen, wisten ze dat deze baan niet hun favoriet was. “Aan één kant van de hal is veel licht, het lijkt wel een muur van lampen. Bij het kunstrijden voel je waar je bent met je ogen. Bij de sprongen raken we hier daarom gedesoriënteerd en tijdens de kür is het moeilijker elkaar te vinden. Maar hoe langer je op deze baan schaatst, hoe meer je eraan went en voelt waar je bent”, legt Epstein uit.

Bekijk vanaf 1:49:30 de kür van Ospivoa en Epstein.

Hoewel Osipova baalde van haar val – “een stomme fout die ik niet verwacht had”- kan het paar terugkijken op een mooie eerste ontmoeting met het Europese titeltoernooi. De schaatsers hadden al eerder hun debuut willen maken, maar kenden tegenslag. “Kwalificatie voor het EK was voor mij heel emotioneel. Het voelde zoals in een film”, vertelt Epstein. Voor hem betekende het namelijk de afsluiting van een zware periode. De Nederlandse kunstschaatser kreeg twee jaar geleden corona en bleef lang last houden van de gevolgen. “Dat was heel frustrerend. Vier maanden aan training was ik kwijt, omdat ik niet aan mijn duurvermogen kon werken. Het tempo van Nika was voor mij niet bij te houden. De heftige reactie van mijn lichaam was één, maar dat ik ook deze kleine vrouw niet kon volgen, maakte me boos. Gelukkig was zij heel geduldig.”

Door de problemen met Epsteins longen was de voorbereiding op vorig seizoen minimaal, waardoor de kunstrijders minder presteerden. De startbewijzen voor de internationale toernooien gingen naar Daria Danilova en Michel Tsiba, die met een negende plek op het WK lieten zien geduchte concurrentie te zijn. Beide paren mochten dit seizoen meedoen aan de Grand Prix en zullen afreizen naar het mondiale titelternooi. Voor het EK was slechts één ticket, door betere resultaten van Osipova en Epstein staan zij in Finland op het ijs.

Donderdag zal het toernooi verder gaan. Het Italiaanse duo Sara Conti en Niccolo Macii (70,45) zal dan een voorsprong verdedigen op de Duitse paren Annika Hocke/ Robert Kunkel (67,08) en Alisa Efimova/ Ruben Blommaert (62,77). Epstein hoopt de zevende plaats vast te kunnen houden. “De vrije kür is altijd anders. Het is een loterij. Zoveel elementen kunnen goed of fout gaan.” Of ze al uitkijken naar het optreden? “Eerst even eten en uitrusten. Daarna zijn we er klaar voor.”

Lindsay van Zundert zal donderdag ook in actie komen voor haar korte kür. Zij verschijnt als 21ste op het ijs. Het tijdschema en een link naar de livestream vind je op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan