Tickets
Shop
Kort door de bocht 24 jan 2023

Brons mixed relay EYOF, fietsen bij Weissensee

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Koen Hakkenberg

Brons mixed relay EYOF
Sophie Nijboer, Pom Straathof, Jonas de Jong en Nick Endeveld hebben het European Youth Olympic Festival succesvol afgesloten. Op het slotonderdeel, de mixed relay, pakte het viertal brons. Volgens hun coach Koen Hakkenberg was de derde plaats het hoogst haalbare. "Polen en Hongarije waren het gehele toernooi al onverslaanbaar. Met enkele andere landen streden we voor brons. Het is mooi dat je hier met z'n vieren bent en allemaal een medaille wint." 

Individueel kwam Pom Straathof het dichtst in de buurt van eremetaal. Twee A-finales bezorgden haar een vierde plek op de 1000 meter en een vijfde op de 1500 meter. "Ze is boven zichzelf uitgestegen, meer mochten we niet van haar verwachten," aldus een tevreden Hakkenberg, die in Nederland KNSB Talent Team Middenoost onder zijn hoede heeft. 

Op het EYOF, oftewel de Jeugd Olympische Spelen voor Europese landen, staan jongeren van 14 t/m 18 jaar aan de start. "Dit evenement staat in het teken van leren presteren. Hoe gaat het er later uitzien? De opzet komt heel dicht in de buurt van de Olympische Spelen. Het begint allemaal met een mooi kledingpakket en een openingsceremonie."

Ook de wedstrijddagen zijn vergelijkbaar met EK's, WK's en Spelen. "Net als op die toernooien sta je elke twintig minuten op het ijs. De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op. Je merkt over de gehele breedte dat het echt jonge schaatsers zijn, per race zit er minder energie in. Dan is het aan de coaches Koen en Koen om ze mentaal te begeleiden." Hiermee doelt Koen Hakkenberg op zijn naamgenoot en gelegenheidsassistent in Italië: Koen Slootweg. 

Dat het evenement anders is dan andere wedstrijden, is voor Jonas de Jong duidelijk. “Het is bijzonder dat je voor TeamNL uitkomt en dat je samen bent met atleten uit andere sporten. We proberen van elkaar te leren en houden ook veel contact, hoewel we op verschillende locaties zitten. Nu het shorttracktoernooi erop zit, wil ik de rest van de week, behalve om uit te rusten, gebruiken om bij de anderen te gaan kijken.”

Het shorttracktoernooi zit erop voor TeamNL, maar voor kunstrijdster Nerea Mur moet het avontuur nog beginnen. Voor haar staat woensdag de korte kür op het programma. Meer informatie vind je op de kalenderpagina

Fietsen voor de schaatsers
De meeste marathonschaatsers zijn gelijk na de Marathon Cup in Alkmaar in de auto gesprongen om koers te zetten naar de Weissensee, zodat ze nog enkele dagen konden wennen aan het natuurijs voor de eerste Grand Prix. Nadat de rijders en hun begeleiding de sneeuw onderweg getrotseerd hadden, konden de schaatsen dinsdag nog niet worden aangetrokken, Omdat er te veel sneeuw op het meer ligt, bleef het bij mountainbiken. Dat leverde mooie plaatjes op. 

Op maandag konden de marathonrijders die op tijd gearriveerd waren wel al het ijs op. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan