Tickets
Shop
Langebaan 21 feb 2023

Bob de Jong Bokaal op 12 maart

Op zondag 12 maart zijn de mannen en vrouwen van de 'langebaan-adem' weer aan de beurt te strijden om de achtste Bob de Jong Bokaal. Deze wedstrijd (over vijf en tien km), in het leven geroepen door stayer pur sang Bob de Jong en bedoeld om de langste afstanden van het langebaanschaatsen in ere te houden, krijgt volgend jaar mogelijk de status van NK Neo-senioren.

Foto : Neeke Smit

Noteer maar: 12 maart op de ijsbaan van Haarlem: Bob de Jong Bokaal, daags na de finale van de Marathon Cup, zodat die mannen en vrouwen bij wie er nog wat 'jus' in de benen zit, net zo gemakkelijk deze wedstrijd kunnen meepakken... De langste afstanden, ze horen zo bij Bob de Jong die er een grootse schaatscarrière op bouwde.  “We zijn al een aantal jaren bezig om de tien kilometer voor mannen en vijf kilometer voor vrouwen wat meer te promoten en de stayers wat extra mogelijkheden te bieden om tegen elkaar te rijden. Deze onderdelen worden steeds minder geschaatst. Zeker voor de jongere rijders om door te groeien is de mogelijkheid hiertoe zeer beperkt. Zo ontstond bij mij het idee om in 2015 met Herman Nota hiervoor een wedstrijd te organiseren. Bloksma heeft het tot vorig jaar kunnen sponsoren. Vandaar dat het de Bloksma Bokaal heette”, aldus De Jong.

De animo voor de wedstrijd nam ieder jaar geleidelijk toe. “We hebben gemerkt dat de opkomst afhankelijk is van de andere wedstrijden op de kalender. Het viel bijvoorbeeld weleens samen met een regionale marathonwedstrijd of het stond te laat na het marathonseizoen gepland. Daar hebben we lering uit getrokken. We hebben gekeken wat het beste moment zou zijn en dit is zondag 12 maart geworden; één dag na de marathonfinale in Leeuwarden. Alle marathonrijders zijn goed voorbereid voor zo’n finale. Hierdoor kunnen ze ook nog mooi meedoen in Haarlem.”

Dat Bob de Jong zijn wedstrijd waarschijnlijk volgend jaar omgedoopt ziet worden tot een heus NK, is voor hem een welkome verrassing. Hij geeft lachend toe: “Dit had ik zelf niet kunnen bedenken en ik vind dit heel mooi. Eén van de leden van het sectiebestuur Langebaan/Kortebaan bij de KNSB, Marc Nelisse, was vorig jaar aanwezig en vond het zo'n belangrijke wedstrijd, dat hij bij het bestuur heeft gevraagd hoe we het meer aandacht konden geven. Zo zijn er plannen voor een NK Neo-senioren uitgerold. Dit jaar bleek het jammer genoeg nog te kort dag om de status van de wedstrijd te veranderen. We zijn nog aan het kijken of er in de toekomst ook mogelijkheden zijn voor de beste A-junioren en hoe we dit passend krijgen in het deelnemersveld."

Olympisch goud voor Bob de Jong op zijn geliefde afstand, de tien kilometer, tijdens de Olympische Spelen van Turijn in 2006. | Foto : Soenar Chamid

De voormalig langeafstandskampioen prijst de enthousiaste organisatie van de Bob de Jong Bokaal, volgens hem een van de redenen voor de toekomstige upgrade naar een NK. “In Haarlem zit een aantal fanatieke juryleden en een baancommissie dat de lange afstanden een warm hart toedraagt. Zij hebben deze wedstrijd opgepakt om het goed neer te zetten en er iets moois van te maken. Die warmte is gevoeld door de afvaardiging van de KNSB de afgelopen jaren. Heel speciaal dat mijn naam eraan verbonden is. Mijn mooiste overwinningen heb ik behaald op de tien kilometer (doelend op olympisch goud en vijf wereldtitels, red.).”

Bob de Jong Bokaal:
Datum: zondag 12 maart in Haarlem
Afstand: tien kilometer voor mannen en vijf kilometer voor vrouwen
Deelnemersveld: acht mannen en acht vrouwen. Toevoeging Bob de Jong: “We zijn er nog mee bezig om een half uur extra ijs te regelen, zodat we meer deelnemers kunnen toelaten. Als dit lukt, hopen we er twee keer twaalf van te maken.”
Selectieprocedure: Op basis van de drie (vrouwen) en vijf (mannen) kilometer op het NK Neo-senioren en de gereden seizoenstijden op die afstanden worden de schaatsers geselecteerd. Daarnaast zijn er twee aanwijsplekken. 

Het evenement is voor De Jong geslaagd als er rijders aan de start verschijnen die een enorm mooie ervaring opdoen. “Dat ze weten wat zo’n afstand met ze doet en dat we winnaars krijgen die op een NK Afstanden thuishoren. Dat deze wedstrijd in Haarlem blijft, is een bewuste keuze geweest. Ik had ook de mogelijkheid om het in Leeuwarden te laten plaatsvinden, maar hier in Noord-Holland ben ik begonnen en is deze wedstrijd gestart. Daarnaast heeft het juist iets om af en toe op buitenijs te rijden. Als je in Heerenveen een wedstrijd schaatst, dan weet je een week van tevoren wat je ongeveer op de klokken kunt zetten. In Haarlem ben je afhankelijk van hoe het ijs en het weer is en je moet weten hoe je daarmee om kan gaan. Ik hoop dat de ISU hier ook nog eens over zal nadenken. Dat er weer een ISU-wedstrijd op een onoverdekte baan wordt gehouden. Dat zou toch prachtig zijn?”

Lees hier ook Bob de Jong’s visie over olympisch schaatstoernooi niet in Baselga.

Meer informatie over de Bob de Jong Bokaal/ NK Neo-senioren (5km/ 10km) is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan