Tickets
Shop
Langebaan 12 feb 2023

Mika van Essen en Esmé Stollenga explosiefste sprinters

De rapste schaatsers verzamelden zich zaterdag in Tilburg voor het NK Supersprint / Pure Sprint. Zowel junioren als senioren streden voor het eremetaal op de losse afstanden en het eindklassement.

Foto : Nol Terwindt

De 27-jarige Esmé Stollenga prolongeerde op de Ireen Wüst IJsbaan haar Nederlandse titel op de Pure Sprint. Op de kortste afstand, de 100 meter, moest ze de overwinning nog laten aan Anna Boersma, maar op de 300 en de 500 meter was de schaatsster van Development Team Fryslân de beste. Daarmee schreef ze ook het klassement op haar naam. Niet alleen de winnaar van het eindklassement mocht zich nationaal kampioen noemen, ook op de 100 en 300 meter werden de titels verdeeld. Op het Daikin NK Afstanden was al bepaald wie zich de besten van Nederland mag noemen op de 500 meter. 

Bij de mannen boekte Mika van Essen de zege. De juniorenkampioen van 2018 gaf op alle drie de afstanden zijn tegenstanders het nakijken. Aan het einde van de zaterdag ontving hij de drie gouden medailles: 100 meter, 300 meter en voor het eindklassement. 

Het NK Pure Sprint: waar elk detail telt. | Foto : Nol Terwindt

De Junioren A draaiden hetzelfde programma als de senioren. Na de 100, 300 en 500 meter stonden Mats van den Bos en Jildou Hoekstra op de hoogste trede. Het NK Supersprint bij de jongere schaatsers, die bestond uit twee keer een 100 meter en twee keer een 300 meter, werd gewonnen door Niels de Kruijk, Lianne van Gammeren (beiden Junioren B), Sem Spruit en Quinty Hersi (Junioren C).

Mats van den Bos was vorig jaar de beste bij de Junioren B, nu kreeg hij de titel bij de Junioren A. | Foto : Nol Terwindt

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan