Tickets
Shop
Nieuws 17 feb 2023

Marathons worden weer hoofdzaak voor Victor Ramler

Een beetje logisch nadenken én een belletje van ploegleider Peter de Vries voorkwamen een dilemma voor Victor Ramler. Zo is in een zin de overstap van de Amsterdamse schaatser naar de marathonformatie van Jumbo-Visma, na een seizoen langebaan bij Reggeborgh, prima samen te vatten.

Royal A-ware, Reggeborgh, Jumbo-Visma. Geen beroerd rijtje van schaatsteams als je alle drie hebt mogen dienen. Oké, de laatste staat nog te gebeuren, maar de eenjarige deal is rond. Victor Ramler (26) is er dan ook verguld mee dat hij steeds z’n kansen heeft gekregen in topsportomgevingen. Zijn komst naar de geel-zwarten werd eerder deze week bekend. De transfer zwengelde oud-marathonrijder Peter de Vries aan; hij had nog altijd de Ramler van twee jaar terug op zijn netvlies, een ‘jongen met een makkelijke, soepele slag met veel snelheid in de benen. Kortom, een schaatser die voor elke ploeg interessant zou zijn’, luidde het oordeel van de Fries.

“Omdat Peter me belde, raakte alles een beetje in een stroomversnelling. Ik dacht net na over wat goed voor me zou zijn. In het team van Jillert Anema was ik flink vooruitgegaan op de langebaan, en dat wilde ik dit seizoen voortzetten bij de langebaanploeg van Reggeborgh. Mijn idee was dat, wanneer ik me nog meer zou focussen, ik weer een stap zou zetten. Het bleek echter niet zo eenvoudig als ik had gehoopt. De trainingsschema’s waren heel anders dan ik gewend was. Daardoor nam het veel tijd in beslag om me aan te passen”, reconstrueert Ramler. “Ik heb me afgevraagd of ik meer geduld had moeten hebben, om te zien of het alsnog zou komen.” Dat was niet het geval.

Patrick Roest snelt langs Victor Ramler tijdens de 10 km op het OKT in december 2021. | Foto : Soenar Chamid

Belofte Remco Stam ook naar Jumbo-Visma
Hij werd vorig weekend in het Zuid-Duitse Inzell wereldkampioen op de ploegenachtervolging voor junioren, en wist op datzelfde toernooi de Amerikaanse superster-in-wording Jordan Stolz achter zich te houden op de vijf kilometer. De zege op die afstand ontbrak in dat bijzondere verhaal van Remco Stam, maar die wist allang dat er nog een mooi hoofdstuk zou volgen.

Op de Weissensee sijpelde het gerucht al door, vrijdag maakte Jumbo-Visma het zelf bekend dat de marathonformatie van Peter de Vries vanaf komend seizoen de beschikking krijgt over de jonge Brabander, een zoon uit het sportgekke gezin van oud-marathoncrak Arnold Stam. Hij is er apetrots op, wetend dat ook Team IKO, Reggeborgh en het developmentteam van Jumbo hem graag in hun gelederen hadden willen hebben.

Remco Stam | Foto : Neeke Smit

"Het is altijd een droom geweest om ooit voor zo'n goed marathonteam te mogen schaatsen", reageert Stam (19) uit Sparng-Capelle. "Dat het komend seizoen al zal gebeuren, vind ik heel mooi. Ik ga er  zeker van genieten", aldus een dolenthousiaste Stam. "Om eerlijk te zijn, had ik er totaal geen rekening mee gehouden dat het al kon gebeuren. Toen Peter mij enkele weken geleden belde en vroeg of ik naar Team Jumbo-Visma wilde komen, viel ik wel even stil."

"Met Harm (Visser, red.), Mats (Stoltenborg, red.), Robert (Post, red.) en Victor (Ramler, red.) staat er een ijzersterk marathonteam volgend jaar. Ik ben ervan overtuigd dat ik veel van die gasten kan leren. Naast het feit dat ik mezelf op zowel de marathon als de langebaan wil ontwikkelen, hoop ik natuurlijk mijn steentje bij te kunnen dragen om het team naar successen te leiden. Ik kan haast niet wachten tot het zover is."

 

Gedurende de twee winters dat hij onder Anema schaatste, reed hij een keer 6.18 en een keer 6.19 op de vijf kilometer. Die tijden werden mikpunten bij Reggeborgh, maar Ramler kwam nimmer in de buurt. “Heel frustrerend. Het schaatsen begon ik op een gegeven moment zelfs minder leuk te vinden. Zodra we in een week voor een wedstrijd trainden, had ik zelden het goede gevoel dat ik in het verleden wel ervoer. Straks in de marathons kan ik elke week weer strijden voor de winst. Ik hoop dat ik daardoor ook weer lekkerder zal schaatsen."

Terug naar de discipline waarin hij zich in the picture reed, de marathon. Op de foto in actie tijdens de marathon van Hoorn. | Foto : Soenar Chamid

Het eerste gesprek met Jumbo beviel. “Naar aanleiding van wat Peter me vertelde, zag ik het onmiddellijk zitten. De beslissing was snel genomen, nog voor Reggeborgh over voortzetting van de samenwerking was begonnen”, aldus Ramler, die zaterdagavond meedoet aan de race om de Marathon Cup in Groningen, en een dag later weer een langebaanklus in Alkmaar heeft (vijf kilometer Holland Cup). “Ik moet ook zeggen dat ik de twee marathons die ik heb gereden (Haarlem en Tilburg) erg leuk vond. Dat zette me aan het denken.”

Ramler keert derhalve terug naar de stiel waarin-ie Anema opviel, trouwens ook in de mass starts. “Marathons rijden wordt de hoofdzaak, maar ik wil het wel combineren met langebaanwedstrijden, en zeker de mass start. Wie weet ga ik op die manier straks plotseling harder schaatsen en komt die 6.18 weer in zicht. Maar mijn doel is nog harder te gaan dan die tijd. Dan zijn die uitstapjes het wel waard.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan