Tickets
Shop
Kunstrijden 26 feb 2023

Lindsay van Zundert kampioene met puntenrecord

Nederlands kampioene Lindsay van Zundert sloot de Challenge Cup op gepaste wijze af, want ze ging met het hoogste puntentotaal in haar carrière naar huis: 176.84. Op de Winterspelen kwam ze tot 175.81 punten. De lange kür van zondag eindigde ze eveneens met een persoonlijke topspcore (118.81).

Foto : Pietures

Vlak na haar optreden op zondag, waar ze werd aangemoedigd door het enthousiaste Nederlandse publiek, stond ze de Nederlandse pers te woord. Zich nog niet realiserende dat ze een persoonlijk record gereden had. Wel was ze zich bewust van haar beste score van dit seizoen en was vooral blij met de bijna foutloze kür die ze gereden had. “Het was het eerste optreden van het seizoen zonder val. Daar ben ik erg blij mee. Ik sprak mezelf in gedachten toe: Je staat hier niet voor niks, je kan het. Na de laatste sprong was ik erg opgelucht dat alles gelukt was.”

“Ik had een heel stomme eindpositie”, klinkt het lachend. “Dat sloeg nergens op. Mijn choreograaf had die eindpositie niet volledig afgemaakt. Dus ik dacht: we moeten even een eindpositie hebben. De pose op de korte kür van zaterdag was best mooi, dus besloten we deze op de lange kür ook toe te passen. Ik deed mijn achterhaal en wilde eindigen op mijn knie, maar toen raakte ik uit balans en was daar alsnog bijna die val. Gelukkig kon ik deze nog een beetje camoufleren.”

Lindsay van Zundert: “Het was het eerste optreden van het seizoen zonder val." | Foto : Pietures

De Etten-Leurse kon met de vijfde plek in het eindklassement op de Challenge Cup ook de Nederlandse titel binnenhengelen. De wedstrijd fungeerde ook als een NK, al was Van Zundert de enige TeamNL-deelneemster bij de vrouwen die aan de benodigde score had voldaan om te mogen deelnemen. “Ik vind het een hele belevenis om hieraan te mogen meedoen. Het is een goede oefening voor mij ter voorbereiding op het WK. Het niveau is ontzettend hoog, zeker met een wereldkampioene aan de start.”

Zaterdag na de korte kür was er nog een bijzonder momentje voor de Nederlands kampioene. “Ik moest toevallig met Kaori Sakamoto naar de dopingcontrole. Zij kon niet plassen. Ik kwam de helft van de hoeveelheid tekort. We moesten beiden wachten en lachen en hebben even kort gesproken met elkaar. Dat was wel een bijzonder moment. Ik voel dat ik wel een beetje een plaats begin te krijgen in deze wereld. Ik hoop hiermee andere kinderen te motiveren om ook te gaan kunstrijden.”

Kaori Sakamoto wint Challenge Cup... en stroopwafels
In de categorie van Lindsay van Zundert maakte wereldkampioene Kaori Sakamoto op weg naar het WK in eigen land alle verwachtingen waar. Na een succesvolle korte kür op zaterdag (76.85), kreeg ze ook op haar lange kür de hoogste score van het deelnemersveld toebedeeld (151.50). “Ik ben blij dat ik tot het einde heb kunnen doen wat ik wilde. Ook aan mijn snelheid werken is gelukt. Ik ben tevreden met mijn puntentotaal (228.35).”

De 22-jarige toont zich volwassener dan vorig jaar. Het meisje is het niet meer. Er staat nu een volwassen vrouw op het ijs en ze veranderde haar kapsel. “Er zijn niet zoveel kunstrijdsters met kort haar. Dat valt wel op. Tijdens de Olympische Spelen had ik een vriendin aan de telefoon. Zij begon plotseling over mijn haar en zei: ‘Misschien past kort haar bij je.' Direct na het WK ging ik naar de kapper. In het begin zat het steeds in mijn gezicht. Dat was vervelend. Na een jaar raakte ik eraan gewend. Ik voel me sterker, maar dit komt niet door mijn nieuwe coupe."

Kaori Sakamoto is niet alleen blij met haar overwinning; ook de gekregen stroopwafels vielen in de smaak. | Foto : Margriet de Schutter

Terugblikkend op het seizoen gaf Van Zundert aan een moeilijke periode achter de rug te hebben. “Na de Spelen was er nog het WK, maar daarna was het: wat nu? Ik heb mentaal een heel lastige zomer gehad. Ik had het hoogst haalbare bereikt qua wedstrijden en had voor mezelf geen doel meer. Daarbij kwam alle media-aandacht en was dat ineens allemaal weg, toen ik weer thuiskwam. Ik kreeg rust, mijn school was klaar waardoor die verplichting ook wegviel. Na de zomer hoorde ik dat ik de twee senioren Grands Prix’ mocht rijden, en zo ging het eigenlijk weer snel bergopwaarts. Ik ben daar heel hard voor gaan werken en op die manier keerde mijn motivatie heel snel terug.”

Een psycholoog had de 18-jarige niet nodig. “Ik heb er vooral veel met mijn familie over gesproken. Zij zijn mijn nummer één. Tegen hen kan ik alles zeggen wat ik wil. Daarnaast krijg ik veel steun van mijn beide coaches. Na de eerste wedstrijd van het seizoen in Oberstdorf kwamen de wedstrijdkriebels weer tevoorschijn en wist ik dat ik dit gevoel niet wilde missen. Zeker met mijn nieuwe kuren. Het is herkenbare muziek (doelend op de muziek van The Pirates of the Caribbean, red.). Iedereen in het publiek klapte mee. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt.”

Van Zundert kijkt uit naar het WK in Saitama (20 – 26 maart), maar blijft weg van voorspellingen. “Ik kijk naar mezelf. Ik moet mijn eigen punten proberen te verbeteren en wil het beste uit mezelf halen. Wat de anderen doen, daar heb ik geen invloed op.”

Brons en NK-titel voor Osipova/ Epstein
Bij de paren heeft het duo Nika Osipova en Dmitry Epstein met een puntentotaal van 165.92 de derde plaats behaald tijdens de Challenge Cup én de nationale titel. Het andere Nederlandse paar Daria Danilova/ Michel Tsiba eindige na een teleurstellend vrij programma als vijfde met 157.78 punten.

Terwijl Osipova erg blij was met haar Nederlandse primeur, zag Epstein een ander positief punt aan het bescheiden succesje. “Het is een mooie revanche na het Nederlands puntenrecord dat Daria en Michel op het Bavaria Open reden. Zij hebben dit nog wel in handen, maar het verschil is klein. We gaan zien wat het wordt in Japan volgende maand op het WK in Saitama (
20-26 maart).

Nika Osipova en Dmitry Epstein in actie op het Tilburgse ijs. | Foto : Pietures

Successen voor TKV
Het waren het voorbije weekend hoogtijdagen voor de organiserende Tilburgse Kunstrijvereniging, TKV,  tijdens de Challenge Cup 2023 op de thuisbaan.  Dit internationale evenement werd gecombineerd met het NK, waarop ook de jongste talenten het beste van zich konden laten zien. Van TKV wist Angel Delevaque (12 jaar) in de categorie Advanced Novice goud in de wacht te slepen, met  Naomi Wessels (14 jaar) op de tweede plaats. Jolanda Vos (17 jaar) won de Nederlandse titel bij de Junioren, voor de pas 14-jarige Emilia Soloukhin.  

De uitlagen zijn hier te bekijken en meer informatie over de Challenge Cup & NK Kunstrijden in Tilburg vind je op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan