Tickets
Shop
Langebaan 04 feb 2023

Kjeld Nuis bewondert Nederlands kampioen Patrick Roest

Na de laatste wereldbeker gewonnen te hebben, wilde Nuis ook de Nederlandse titel op de 1500 meter. In een direct treffen met Thomas Krol moest hij toch het onderspit delven. En er was nog één man sneller: stayer Patrick Roest. Op het zware ijs van Thialf liet hij een minimaal verval zien.

Foto : BSR AGENCY

Vol lof sprak Kjeld Nuis over zijn ploeggenoot Patrick Roest na afloop van de 1500 meter. “Zijn opbouw is absurd. Er komt een dag dan gaat hij afbouwend rijden.” En daarmee doelt Nuis lachend op het weinige verval van de stayer.

Na een mindere start, waar Roest er bewust voor koos om achter zijn tegenstander Wesly Dijs te duiken op de eerste kruising in plaats van het risico nemen van voorlangs wisselen, liet hij rondjes van 26,3, 26,6 en 27,0 noteren. “Knap dat Patrick dat vanuit de binnenbaan durft te doen. Voor hetzelfde geld heeft hij een slechte kruising. Nu laat hij het Wesly lekker uitzoeken en gaat Patrick erachteraan, zodat hij zelf kan jagen. Hij rijdt 300 meter in en dan begint ie. Ik bewonder hem echt. Hij klokt 12.30 (op de tien kilometer), 6.04 (op de vijf kilometer) en als hij een 1000 zou rijden, gaat die ook nog meedoen om de medailles. Gelukkig heeft hij die topsnelheid net niet", aldus Nuis.

Een kleine kanttekening bij de overwinning van Patrick Roest is het zware ijs, altijd in het voordeel van de langeafstandsspecialisten. De voorzichtige start van de stayer hielp bovendien bij de vlakke rit, vertelt Roest: “Ik ging heel voorzichtig weg, omdat ik bang was voor die kruising met Wesly. Met deze omstandigheden kwam het goed uit dat ik hem zo indeelde. Ik heb van het EK (Allround, waar Roest de 1500 meter verloor omdat hij de Noor Sander Eitrem voorrang moest verlenen op de laatste kruising, red.) geleerd dat je beter iets rustiger kan beginnen en vervolgens doorstampen." Hij finishte in 1.44,55. 

De sprintmannen hebben geleden onder het zware ijs van Thialf, de stayer kwam bovendrijven. | Foto : Soenar Chamid

Het raceplan dus afstemmen op de tegenstander. Iets wat Kjeld Nuis zelf ook deed. De schaatser liet het publiek genieten van een ultiem gevecht tussen hem en Thomas Krol. “Tot 900 meter was het echt top.” Na een kruising genoten te hebben van de brede rug van Krol, moest Nuis de afslag nemen naar de binnenbocht. “Ik wilde heel hard op hem jagen, alleen pakte ik daardoor te laat mijn eigen lijn en sneed ik superslecht de bocht aan. Dan verlies ik veel snelheid en ga ik bijna op mijn bek, dat is echt zonde. Toen kon ik eigenlijk niets meer, het werd hakkelen naar de streep. Ik wil niet zeggen dat ik hem anders gewonnen had, maar dan was ik in ieder geval dichterbij gekomen.”

Krol heeft de laatste maand het roer omgegooid en getraind op zijn inhoud, wat in de race tegen Nuis tot uiting kwam. Zijn start was langzamer, maar aan het einde kwam hij toch dichtbij de rijder van Reggeborgh. “Ik had niet verwacht dat ik die eerste 300 meter voor Krol zou schaatsen, dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Die gast gaat er altijd zo belachelijk hard in. Ik houd dan iets in en open daarna pas het gaspedaal volledig. Eerste ronde op 90%, dan vol. Dat is de truc.”

De mannen kwamen zij aan zij op de eindstreep afgestormd, maar zagen geen eentje achter hun naam. Krol werd tweede (1.44,86), voor Nuis restte brons (1.44,89). Met zijn eerste nationale titel op de 1500 meter en dus een startbewijs voor het WK, creëert Roest waarschijnlijk een luxeprobleem voor zichzelf op dat toernooi. Op de slotdag van het WK staat zowel de 1500 als de 10.000 meter op het programma.

Twee afstanden, twee ererondes: een optimale prestatie. Als hij zondag zijn derde titel aan het rijtje toevoegt, kan hij op het WK in de problemen komen. | Foto : BSR AGENCY

“Het is jammer dat de ISU dat zo bedacht heeft. Je wordt gedwongen om keuzes te maken die je niet wilt maken.” Mocht Roest zich tijdens het Daikin NK plaatsen op de tien kilometer – waar hij uitstekende papieren voor heeft -, dan zou hij moeten bepalen of hij beide afstanden op één dag kan schaatsen. “Je wilt de tien rijden met zo min mogelijk spanning op de benen. Dat gaat niet als je net een 1500 gereden hebt. Voor mij zou het dan op een allroundtoernooi lijken, terwijl de rest lekker rust kan houden.” Komende week zal Roest zich daar eventueel over moeten buigen, plaatsing op de tien kilometer is zijn eerste prioriteit.

Alle uitslagen en het programma van zondag vind je op de kalenderpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan