Tickets
Shop
Langebaan 03 feb 2023

Een ingeving in Collalbo brengt Marcel Bosker naar het WK

Schaatstechnisch liep Marcel Bosker het gehele seizoen achter de feiten aan. De oorzaak kon hij niet vinden. Tot het trainingskamp in Collalbo. Zijn schoenen waren kapot. Een nieuw paar bracht hem achter Patrick Roest en voor Jorrit Bergsma naar de tweede plek op de 5.000 meter van het Daikin NK Afstanden.

Foto : Soenar Chamid

Al sinds het World Cup Kwalificatietoernooi kwakkelde de schaatser van Reggeborgh. Aan zijn techniek probeerde hij te sleutelen, maar het leverde niet het gewenste resultaat op. In de maand januari vertrok Bosker met zijn ploeg naar Italië om te werken aan zijn vorm. Na het verwisselen van zijn ijzers, had hij zijn Eureka-moment. Een stukje carbon van zijn schoenen, tussen enkel en wreef, was kapot. De oorzaak van al zijn technische problemen. Al werd hij niet gelijk geloofd…

“Mijn coaches zeiden: ‘Bazel niet zo’n verhaal, je schoenen zijn goed.’ Ze verklaarden mij voor gek. Maar ik ben de laatste die zoekt naar excuses, dat weten mijn coaches ook”, vertelt Bosker, voor wie alle puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen.

Want gedurende de winter liep de rijder rond met vraagtekens. “Al mijn waardes waren hartstikke goed, zeker op de fiets. Het lactaat in de trainingen was ook niet verkeerd. Daar zou het niet aan moeten liggen. Ik heb dit seizoen getest met andere schoenen en dan merkte ik dat ik meer stabiliteit had. Alleen kwamen toen de rondjes minder makkelijk of schaatste ik niet zoals ik wilde. Bovendien wil je niet te veel testen.”

De schoenen van Bosker: even belangrijker dan de fysieke en mentale gesteldheid. | Foto : Soenar Chamid

Zijn schoenen werden vorige week gemaakt, vlak voor de laatste trainingswedstrijd. Eindelijk schaatste Bosker weer naar behoren en kon hij zijn fitheid tonen op het ijs. Maar toen het ene probleem opgelost was, kwamen er twee nieuwe bij. “Je begint met keelpijn en denkt dat het niet zo erg is. Dan voel je je snotterig, krijg je hoofdpijn. Dit moet niet doorzetten, dacht ik.”

Bovendien zat Bosker op vrijdag nog bij de tandarts met een gebroken tand. Dinsdagochtend vond de schaatser in zijn havermout een hard stukje, waardoor zijn kies brak. Tijdens zijn rit kon de rijder van Reggeborgh in een treffen met Jorrit Bergsma alle problemen uit zijn hoofd zetten. “Uiteindelijk zijn het 12,5 rondjes schaatsen, je moet het niet moeilijker maken”, relativeert Bosker.

Na de 12,5 rondjes van Marcel Bosker konden de armen de lucht in. | Foto : Soenar Chamid

En zo werd Marcel Bosker met een tijd van 6.12,95 tweede achter de ongenaakbare Patrick Roest (6.08,77). “Ongekend, dit is hoe het moet.” Jorrit Bergsma was na een minder begin van het seizoen, waarin hij drie keer ziek werd, weer terug op het podium (6.13,37). Deze drie mannen zullen begin maart deelnamen aan het WK Afstanden, ervan uitgaand dat Nederland bij de laatste twee World Cups het maximale aantal startbewijzen binnenhaalt.

De teamgenoten feliciteren elkaar met hun WK-ticket. | Foto : Soenar Chamid
De terugkeer van Jorrit Bergsma en Marcel Bosker ging ten koste van Beau Snellink. De schaatser van Jumbo-Visma beleefde de afgelopen maanden zijn internationale doorbraak met meerdere World Cup-medailles, maar stond na de vijf kilometer op vrijdag naast het podium (6.178,85). “Die gasten reden een heel goed ritje vandaag. Het voelde zwaar en ik moest er echt moeite voor doen. Deze week voelde ik me steeds beter worden, maar technisch was het niet honderd procent. Herstellen en gaan op de tien kilometer.”
De kanshebbers op een WK-medaille mist het mondiale titeltoernooi. | Foto : BSR AGENCY

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan