Tickets
Shop
Marathon 11 feb 2023

Beau Wagemaker zoekt het hogerop

Vierde, derde en zesde. Er zijn hele volksstammen in het vrouwenmarathonpeloton die slechts kunnen dromen van dergelijke klasseringen op het ijs van de Weissensee. Het is daarom geen gek gekozen moment van Beau Wagemaker om maar eens van de daken te schreeuwen dat ze graag hogerop wil, in plaats van in stilte om zich heen te kijken of er nog een ploeg is met vacatures….

Foto : Neeke Smit

Ze liep al wat langer rond met dat plan. Alleen, wanneer bekendmaken, en hoe? De 26-jarige Beau Wagemaker, nogal grenzeloos ambitieus in haar sportbeleving, wist vooral dat ze na een seizoen bij het bescheiden Skadi behoefte heeft aan meer gelijkgestemden. “De rijdsters van Skadi gaan er ook vol voor, en werken om die reden niet fulltime, alleen ligt het niveau van hen wat lager. Ik zou graag bij een team willen schaatsen waarvan de meiden ook dat beetje meer eromheen kunnen en durven te doen."

"Soms eens een middag vrij nemen van m’n werk (ze is kiemlaborante bij Hem Zaden, ’s werelds grootste producent van bloemen- en kruidenzaden, red.) om extra te trainen in de aanloop naar het seizoen. Dat is mijn drive, zo hoop ik verder te komen”, vertelt de Noord-Hollandse uit Hoogkarspel, die zaterdagavond op de ijsbaan in Eindhoven de strijd om de Marathon Cup (winnares Irene Schouten) weer oppakte met een veertiende plaats. Na dertien races staat ze als nummer vijftien genoteerd in het tussenklassement.

Irene Schouten: niet actief op de langebaan, wel hard rijdend en winnend in Eindhoven. | Foto : Neeke Smit

Het hoofdstuk Skadi, dat haar een jaar geleden presenteerde als nieuwe aanwinst, is niet geworden wat ze ervan had verwacht. “Er waren bepaalde zaken beloofd die niet zijn nagekomen. Verder is me tegengevallen dat ik me te veel heb moeten bezighouden met randzaken. Buiten deze zaken is het mijn wens in een professionelere omgeving een plek te krijgen, waar alles goed is geregeld en er geluisterd wordt naar de schaatssters.” 

Onder leiding van haar trainer Peter Jansen kan ze nog de nodige stappen maken. “Dit jaar heb ik al veel aan de basis gewerkt, maar voor komende zomer trekken we dat door. Ik zal vaker in Limburg te vinden zijn voor fietstrainingen. Op het ijs wil Peter nog meer aandacht schenken aan mijn techniek die beter kan.”

Oog voor de camera, Beau..? | Foto : Neeke Smit

Het voornaamst is echter het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. “Ik weet waartoe ik in staat ben. Het blijkt toch een probleem mezelf voor te houden dat ik het kan, dat ik heus niet hoef onder te doen voor de betere rijdsters in het peloton. Dat gebrek aan vertrouwen hangt deels samen met de situatie bij Skadi. Wanneer je wat hulp kunt krijgen van een paar ploeggenotes rijdt dat lekkerder. Het is helaas zo dat ik meestal in m’n uppie moet knokken. Tijdens een koers waarin er veel wordt aangevallen, ben je gauw gezien als je overal op moet reageren. Kun je die arbeid wat verdelen, of is er een teamgenoot even in staat een gaatje te dichten, dan bespaar je energie die je in de finale kunt gebruiken.”

Anders uitgedrukt: welke ploeg zoekt naar een Beau? Karakteristiek: een ervaren natuurijskanjer - want ook al eens derde en vierde in de Alternatieve Elfstedentocht - die bovendien de middelmaat makkelijk ontstijgt in de rondjes op kunstijs. Wagemaker is ook een gepassioneerd inlineskatester, met verschillende nationale titels achter haar naam. Het moet raar lopen, wil dit geen versterking zijn….

Uitslag Eindhoven staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan