Tickets
Shop
Natuurijs 03 feb 2023

Alles dat Nederland wil lezen over de natuurijsmeester

In de kantlijn van het Daikin NK Afstanden is er zaterdag op bescheiden wijze ook aandacht voor een bijna ambachtelijke en daardoor niet weg te denken functie in Nederland-schaatsland. In boekvorm, welteverstaan: De natuurijsmeester. “Dat is een inventieve vrijwilliger die altijd in oplossingen moet denken, want natuurijs is er sneller dan je denkt.” Nodigt dit niet uit tot verder lezen?

Foto : Vincent Riemersma

Met dank aan Teun Breedijk, de bedenker van de definitie die ongetwijfeld de komende vijftig jaar van toepassing zal zijn op de mooiste vrijwilligersbaan in ons schaatsgekke land. IJsmeesters in perioden dat het openwater is bevroren zijn goud waard, en gelukkig zijn er zo’n 1500 gecertificeerde mannen en vrouwen. Zij hebben geleerd van onder anderen Breedijk – al sinds jaar en dacht docent ijsmeester – hoe je ijsvloeren veilig maakt en houdt, het best berijdbaar, eigenlijk alles wat er komt kijken zodra Nederland in de ban raakt van schaatsen op natuurijs.

De kunst van het natuurijs verzorgen in beeld gebracht. | Foto : Fred Geers

Goed van Teun (74) dat hij in een helder moment heeft bedacht dat er nooit eerder een naslagwerk of een soort leerboek is uitgegeven over dit onderwerp. Er zo over door filosoferend besloot hij wat er in zijn hoofd allemaal spookte over natuurijs, ijsmeesters, vorst, dooi, toertochten, noem het maar op, op te schrijven. Hij trok zelfs een dag uit om met de deskundigen van het KNMI in de wondere wereld van het weer te duiken. “Want waarom zouden niet meer mensen op de hoogte willen zijn van deze razend interessante materie? Zo ontstond de basis voor dit naslagwerk en tegelijkertijd leesboek, want dat is het ook geworden”, oordeelt Breedijk, die in journalist Johan Boef de gedroomde kompaan vond om het karwei te klaren.

Teun Breedijk, docent natuurijsmeester. | Foto : Vincent Riemersma

Er komt, zoals gezegd, van alles aan bod. Wat handig en van deze tijd is - terwijl ons geliefde natuurijs door het uitblijven ervan steeds meer een nostalgisch begrip dreigt te worden waar de jeugd weinig mee heeft – de QR-codes die verwijzen naar de onmisbare regelgeving op dit terrein. Hoe oud het boek ook zal zijn, even scannen en iedereen kan zo de laatste versie van alle regels en voorschriften raadplegen.

Wat enigszins jammer is: er ontbreekt een hoofdstuk over het fenomeen natuurijsmeester in relatie tot het evenement waar een beetje schaatsgek (zijn alle Nederlanders dat niet?) zo naar smacht: de Elfstedentocht. Akkoord, natuurijs is en blijft natuurijs, of het nou op de IJzeren Man bij Vught ligt, op de route van de Bannetocht in Jisp, of op de Rottemeren, als de magische woorden ‘It Giet Oan’ klinken, wordt die tweehonderd kilometer vanzelf heel bijzonder natuurijs. En de ijsmeesters die de zorg er over dragen, minstens zo voornaam als 25 Mark Ruttes bij elkaar. Teun, in een broodnuchtere reactie op dat hiaatje: “Mwoah, daar kun je best gelijk in hebben. Maar ik had geen tijd meer om de ijsmeester van de Elfstedenvereniging nog te spreken. Dat duurde allemaal te lang, en het boek moest naar de drukker. Misschien iets voor de herdruk?”

Tijdens het Daikin NK Afstanden werd zaterdag het eerste exemplaar overhandigd aan Herbert Dijkstra. V.l.n.r. Teun Breedijk, Herbert Dijkstra, Johan Boef.


De natuurijsmeester, onmisbaar voor de ijsvloer van morgen
Teun Breedijk en Johan Boef | ISBN-nr: 979-90-9036862-7 | Prijs: € 20,00 | Hier verkrijgbaar


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan