Tickets
Shop
Nieuws 09 dec 2023

Visser slaat A-ware-offensief af: 'Het was zeventig ronden finale'

De liefhebbers van de marathon worden dit seizoen vaak getrakteerd op spektakel. In Deventer was dat zaterdagavond bij de zevende etappe om de Daikin Marathon Cup niet anders. De formatie van Royal A-ware haalde alles uit de kast, maar kon ook ditmaal een zege van Harm Visser niet voorkomen. "We geven de hoop niet op", aldus aanvaller Jordy Harink.

Foto : Neeke Smit

Harink was een van de redenen dat het halve peloton al voor halfweg koers onder de douche stond. Een grote groep miste de slag en niemand voelde zich geroepen om te voorkomen dat de voorste groep van ruim twintig man hen dubbelde. Harink versnelde verder en greep al gauw een halve ronde voorsprong. "Met een zware koers kunnen we het Jumbo lastig maken", luidde diens verklaring. 

In het peloton nam Jumbo-Visma de verantwoordelijkheid op zich om het gat met de hardrijder beperkt te houden. Royal A-ware probeerde uit alle macht het tempo te drukken en de geel-zwarten af te stoppen. Sjoerd den Hertog wist precies wat hij in zo'n situatie wel en niet kon maken, voor ploeggenoot Tjerk de Boer ging die vlag niet op. Hij werd met een rode kaart uit koers gehaald. 

Het hinderen van Tjerk de Boer was over de grens, aldus de jury | Foto : Neeke Smit

Dankzij het beulswerk van Robert Post en Mats Stoltenborg mislukte de aanvalspoging. De complimenten van Visser aan het adres van zijn ploeggenoten waren dan ook niet van de lucht. "Robert was cruciaal en ook Mats was niet normaal. Hij staat aan de basis van alle overwinningen." Met Visser als wapen kan de ploeg ook bijna niet anders dan voor de jonge Fries te rijden, weet ook Harink. "Ik snap dat ze erachteraan rijden, maar daardoor wordt het wel een gesloten koers. Eigenlijk kon je halverwege al uittekenen hoe de finale zou gaan lopen."

Een slotoffensief in de vorm van een vroege versnelling voor de sprint kon ook geen verandering brengen in de onvermijdelijke zege van Visser. Harink ging vroeg aan, met Den Hertog in het wiel. Christian Haasjes zat er scherp op, maar Visser was verrast. "Ik moest aanpoten om erbij te komen, al was dit wel dé manier voor hen om te winnen. Dit soort wedstrijden ligt in hun straatje. Wij hadden Jorrit (Bergsma, red.) er niet bij, dus het is voor ons iets meer omschakelen." Deze zege zal hem echter nog lang bijblijven. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Het was zeventig ronden finale. Daarom is dit een van de mooiste overwinningen. Echt een grotemannenwedstrijd."

Voor de mannen van Royal A-ware was de nederlaag een bittere pil om te slikken. De derde plaats van Den Hertog achter Visser en de sterke Christian Haasjes was geen reden tot vreugde. "Nee felicitaties hoeven niet", sprak hij nors. Om vervolgens aan te vullen: "Er gaan gelukkig ook een hoop dingen goed. Het zit er wel in en we zijn hartstikke goed. Het moet gewoon nog een keer goed vallen. Op hoofdlijnen gaat het goed, het zit hem in de finesse en de timing."

Den Hertog gaat de sprint vroeg aan, maar Haasjes en Visser weten hem nog te passeren. | Foto : Neeke Smit

Harink sloot zich bij de woorden van zijn ploeggenoot aan: "We moeten dit gaan finetunen, want Sjoerd kan hem wel winnen op deze manier. Na zo'n zware koers kwamen we eigenlijk nog iets te vroeg op kop. We zullen hier lering uit trekken." Den Hertog: "Vandaag was het net te zwaar om vroeg te gaan, maar het is wel een optie die we kunnen uitspelen. Maandag gaan we dit nabespreken en kijken we hoe we hiermee verder kunnen." 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan