Tickets
Shop
Nieuws 16 dec 2023

Visser na zesde zege: 'Mooiste als Stoltenborg Nederlandse titel pakt'

Drie weken geleden moest Harm Visser in Hoorn nog zijn meerdere erkennen in Bart Swings, zaterdag in Breda was het andersom. Bij de terugkeer van Swings in het marathonpeloton kraaide toch Visser weer victorie. Voor de jongeling van Team Jumbo-Visma was het alweer de zesde zege dit seizoen. Wie kan hem de komende tijd nog stoppen?

Foto : Neeke Smit

Toch kwam het ook voor de haast onoverwinnelijke Visser niet vanzelf op het Bredase schuurpapier dat voor ijs moest doorgaan. "Het was een moeilijke wedstrijd. Zwaar ijs en met dat kopgroepje was het natuurlijk niet optimaal." De kopgroep waar Visser naar verwees bestond dit keer uit veertien mannen, met diverse grote namen die Visser hoogst persoonlijk naar de kopgroep gereden had. "Dat was eigenlijk best wel beroerd. Robert Post en Remco Stam moesten zich opofferen en ik nam Bart Swings en Evert Hoolwerf en nog vier, vijf anderen mee. Dat moet je dan maar accepteren."

Toch had het niet veel gescheeld of Visser en Swings hadden de wedstrijd vroegtijdig moeten verlaten. Aangezien aan de koers in Breda ook een groot contingent beloften mee mocht doen, vonden de twee kemphanen elkaar in de achterste regionen van het peloton, terwijl aan de voorkant een grote groep wist weg te rijden. "Dat was een klassiek momentje", kon Visser achteraf lachen. "Dat was een momentje van, jij doet het niet, ik doe het ook niet. En dan rijden we bijna elkaar uit de wedstrijd. Maar goed, dat hoort dan ook bij het spel. Daar moeten we even om lachen. en dan vergeten we dat weer."

Toen de grote kopgroep eenmaal geformeerd was, vond Visser met Mats Stoltenborg nog een ploegmaat bij zich. Ook dit keer schikte die zich in een knechtenrol. "Richting de finale zei Mats tegen mij: 'Harm, jij blijft achter mij, ik offer me op. Ik heb het vandaag gewoon net niet'. En dan is Mats gewoon een meesterknecht."

Zij aan zij, maar Visser trekt dit keer aan het langste eind | Foto : Neeke Smit

Visser zou graag eens zien dat het andersom zou zijn. "Ik gun Mats ook alles: wedstrijden, een titel. Het allermooist zou ik het vinden als hij straks de Nederlandse titel pakt in januari. Alleen het nadeel van Mats is dat hij gewoon niet makkelijk wegkomt. Iedereen weet dat wanneer Mats gaat iedereen mee moet. Dus iedereen reageert ook op hem. En hij gaat één op één niet snel iemand verslaan."

"Dus ja, wat moet je dan", mijmert hij verder. "Ik heb het daar al heel vaak met Mats over gehad. Ik kan ontzettend goed met Mats. En Mats zegt ook: 'Harm jongen, ik vind het machtig mooi hoe je momenteel rijdt. Ik accepteer mijn rol en mijn kansen komen en als die komt dan hoop ik ook dat je hem me gunt'. Nou, dat komt zeker goed."

De gouden tandem Harm en Mats lijkt voorlopig nog niet te stoppen. De druk richting het Daikin NK Marathon op 1 januari wordt dan ook langzaam maar zeker opgevoerd. Visser heeft de titelstrijd met rood omcirkeld in zijn agenda. "Het is mijn hoofddoel van het seizoen en ik hoor nu ook alweer verhalen dat mijn seizoen niet geslaagd zou zijn als ik niet win. Maar dat is natuurlijk niet zo. Die wedstrijd moet wel zo lopen dat het mijn dag en kans wordt. Als het die dag voor Mats of Robert is, is dat ook prima. Dat is marathonschaatsen."

Voordat het zover is, wacht eerst nog een zondagse afspraak in Amsterdam. Voor Visser en de mannen van Jumbo-Visma is de Staatsloterij Schaatsmarathon, geen onderdeel van de Daikin Marathon Cup, misschien wel de uitgelezen kans om eens een keer een andere kaart te spelen. Bij de NOS, die de wedstrijd live uitzendt, gokken ze toch op Visser. Zaterdagavond was de eerste cameraploeg al gelijk aanwezig en mocht hij aantreden voor een interview. "Het is natuurlijk wel een beetje speciaal, dat het live op de televisie is. Dan mogen we het meteen weer laten zien. Ik heb er nu alweer zin in."

Bekijk hier alle uitslagen.
Bekijk hier meer informatie over de Staatsloterij Schaatsmarathon. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan