Tickets
Shop
Langebaan 30 dec 2023

Team Reggeborgh: ook met dank aan schaats-VAR Gerard van Velde

Na twee dagen van snoeiharde mokerslagen die het groene leger uitdeelde, was het niet eens meer raar dat er op de laatste individuele afstand van het Daikin NK voor de mannen ook geen verlate kerstgeschenken aan te pas kwamen. De youngsters zetten de toon, gangmaker Kjeld Nuis dekte het duo Jenning de Boo (goud) en Tim Prins (zilver) in hun rug. En coach Gerard van Velde kon zijn geluk niet op.

Foto : Soenar Chamid

Wanneer er zich een groene sliert over het ijs van Thialf beweegt in de trainingsuren, ga er dan maar vanuit dat de laatste van die colonne Gerard van Velde is. Of het nou opwarmen is voor wedstrijden of een doorsnee tempo-sessie van de sprintmannen, de olympisch kampioen 1000 meter van Salt Lake City (2002) doet mee. Hij is een participerende coach die als een soort VAR over de baan scheert, om waar nodig correcties aan te brengen in de bewegingen van zijn rijders.

“Wij maken altijd geintjes over Gerard, dat hij eigenlijk geen coach is. Volgens ons is-ie nooit officieel gestopt. Klimt hij bij de training in zijn schaatspak, dan vragen we hem: ‘Ga je weer net doen alsof je naar ons kijkt, terwijl je zelf aan het trainen bent. Daar zit echt een kern van waarheid in, hoor”, beweerde Kjeld Nuis in het zoveelste onderonsje met de pers na de demonstratie op de 1000 meter. “Je herkent wel zijn gedrevenheid. Elke dag van het jaar is hij er, al betreft het een simpel atletiektraininkje waar we amper veertig minuten mee bezig zijn. Hij komt om ons de kleine dingetjes te leren, vooral op het gebeid van schaatstechniek. Het is pure liefde voor de sport.”

Wat een man: Jenning de Boo, goed voor twee keer goud, op de sprintnummers! | Foto : Soenar Chamid

De assistentie van de hoofdcoach van Reggeborgh gaat verder. Alles wat de voorbije drie dagen op de ijsvloer resulteerde in succes, is het gevolg van grote betrokkenheid bij iedereen. Nuis opnieuw: “De andere coaches, trainers en fysio’s verdienen net zo goed de credits, want we liggen de meeste tijd van de dag bij die gasten op de tafel. Ze zijn halve psychologen door de gesprekken die er dan ontstaan, allemaal om ons beter te maken. Weet je, ik heb geen dag spijt gehad dat ik ben overgestapt van Jumbo naar deze ploeg.”

Aan tweevoudig kampioen Jenning de Boo (1.07,36) en Tim Prins (foto boven), winnaar van het zilver op de 1000 meter (1.07,52), hoef je de vraag niet eens te stellen. Schaats je je in no-time tussen de sterren van de langebaan, mag je naar het WK en de overige belangrijke evenementen, dan is er geen reden tot klagen. “Kampioenen hard laten rijden is niet heel moeilijk. Die beschikken over zo’n niveau en zoveel ervaring, die hebben minder nodig. Ondertussen nemen ze de jonkies op sleeptouw. Alleen, veel junioren die over komen uit het gewest of een talententeam slaan gemakkelijk dicht en blijven dan steken. Zoals Joy hè (Beune, zijn vriendin die via Jumbo-Visma nu bij Team IKO zich pas ontpopt tot een grote madame, red.).

Gerard van Velde gelooft heilig in zijn rol als schaatsende VAR, maar hier staat-ie gewoon langs het ijs te coachen. | Foto : Soenar Chamid

“Tim en Jenning zijn net bij ons, ik had nooit verwacht dat ze nu al dit niveau aantikken”, gaat Nuis (1.07,67) in zijn enthousiasme in een ruk door met vertellen. “Zij zelf evenmin. Zo vergat Jenning daarstraks nog wat langer rondjes met de Nederlandse vlag te rijden na zijn overwinning. Doe dat nou, man, zei ik hem, je moet ervan genieten. Zulke dingen leg ik uit. Ik besef dat ik straks onderricht krijg van die mannen, op schaatsgebied, haha!”

Een paar meter van zijn onbetwiste kopman vandaan leunde Gerard van Velde tegen de muur, zichtbaar nagenietend van de vloedgolf aan medailles. “Exceptioneel, dit teamsucces. Van jong tot oud. Ja, hartstikke mooi toch? We moeten ervan genieten, allemaal. Aan het einde van de dag drinken we er eentje en denken dan jeetje, het was echt een goede dag. Maar dat hadden we al tijdens het WCKT. Toen dachten we nog even snel een fotootje schieten van het scorebord, want dit zal niet zo vaak meer gebeuren. Dus wel, en nóg extremer, inclusief de gereden tijden die allemaal een beetje next level zijn” aldus de gewezen sprinter.

Hij wees op de veranderende benadering van de sport. "Er draait veel meer om data, om analyseren, zo anders dan in mijn periode als schaatser. Wij werken daarom ook met die informatie, omdat je eenmaal nog veel kunt leren van dat soort zaken. Alleen, er moet ook iemand zijn die het kan overbrengen op het ijs. Want anders heb je niets aan al die data. Toevallig is dat het deel wat ik heel leuk vind, ieder individu bijsturen. Of ik overdonderd ben door de uitslagen? Nou, ik maak me meer druk over volgende week (EK Afstanden in Thialf, red.), dan moeten we er opnieuw staan. Hoe gaan we nu verder? Dat houdt me vooral bezig, op dit moment al…."

Regeren…..het is inderdaad vooruitzien.

De uitslag van de mannen op de 1000 meter staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan