Tickets
Shop
Langebaan 30 dec 2023

Na vreemde val hoopt Femke Kok op aanwijsplek

Femke Kok heeft een moeizame relatie met de 1000 meter. Vaak viel ze er net buiten tijdens plaatsingstoernooien, zo miste ze de Olympische Spelen en het WK van vorig jaar. Kwalificatie achter de oppermachtige Jutta Leerdam leek een formaliteit door de kilometer stabiel tot een goed einde te brengen. Ware het niet dat Kok na 200 meter al op het ijs lag...

Foto : Soenar Chamid

“Ik baal echt heel erg. Sinds mijn juniorentijd ben ik niet meer gevallen.” De duik naar de boarding weet Kok aan een beschadigde ijsvloer, want enkele ritten voor haar optreden viel Meike Veen op precies dezelfde plek. “Daarna is er niet meer naar het ijs gekeken. Het kan niet anders dan dat ik in zo’n scheurtje terecht ben gekomen. Ik wilde mijn ijzer goed neerzetten, maar voor ik het wist lag ik op mijn plaat. Je valt niet zomaar op het rechte stuk, dan moet je echt iets heel doms doen.”

Meerdere keren herhaalde Kok hoe erg ze baalde. “De hele dag voelde ik mij goed en ik kwam snel uit de startblokken. Aan alles merkte ik dat het erin zat vandaag. Vorige week schaatste ik in een trainingswedstrijdje nog naar 1.14,2. Als je dan ziet dat de nummer drie vandaag 1.15,5 rijdt… Het verschil is wel heel groot.” De schaatsster van Reggeborgh vindt dat ze recht heeft op een aanwijsplek. “Vandaag had ik bij de top-drie gezeten. Ik ben niet iemand die dat snel van zichzelf zegt, maar ik weet zeker dat het gelukt zou zijn. Dat ik door één fout op dit NK, waar ik geen invloed op had, niet naar het WK zou mogen, zou heel zuur zijn.”

Ze haalt haar resultaten van dit seizoen aan als reden voor een aanwijsplek van de KNSB. “Ik heb laten zien dat ik bij de top van de wereld hoor. In de World Cups was ik tweemaal heel dicht bij het podium en ik rijd heel constant, hopelijk wordt daarnaar gekeken. In Nederland weet je het alleen nooit.”

Die derde plek behoort nu toe aan Isabel Grevelt. De schaatsster van Gewest Fryslân schreeuwde het uit naar de finish, toen ze het drietje achter haar naam zag staan. “Het was zwaar vandaag en ik was best wel zenuwachtig. Ik legde mezelf die druk op, maar ben heel blij dat ik me nu geplaatst heb voor het EK en het WK. Dat waren mijn doelen aan het begin van het seizoen, maar ik twijfelde of het haalbaar was.”

Enorme blijdschap, ongeloof, opluchting: alle emoties zaten in die ene schreeuw van Grevelt. | Foto : Soenar Chamid

“Voor de race dacht ik: Waar begin ik aan? Ik stond met heel veel stress aan de start. En dan moet je het uiterste uit je lichaam halen en dat is heel lastig.” Het geheim van Grevelt is praten met een sportpsycholoog, wat de 21-jarige Noord-Hollandse al sinds haar vijftiende doet. “Je eigen hoofd is de grootste tegenstander die er is. Door met een sportpsycholoog te praten kom je sterker in je schoenen te staan. Je hoeft niet per se een probleem te hebben, maar het helpt me om zelfbewuster te worden. Ik praat ook graag met de mensen om me heen over hoe ik me voel”, vertelt de altijd openhartige Grevelt.

Ze is niet bang dat haar WK-ticket aan Femke Kok gegeven wordt. “Ik heb me rechtmatig gekwalificeerd. Je weet niet wat zij gereden had als ze was blijven staan. Ik heb vaker laten zien dat ik op de 1000 meter in de top-drie kan rijden.”

Alle uitslagen teruglezen? Klik hier


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan