Tickets
Shop
Shorttrack 05 dec 2023

Melle van 't Wout ontbreekt in World Cups Azië door knieblessure

Melle van ’t Wout moet zijn World Cup-campagne in Azië wegens blessureleed voortijdig afbreken. De shorttracker van TeamNL heeft knieproblemen gekregen en vliegt donderdag terug naar Nederland. Een dag later begint de derde wereldbeker van het seizoen in Beijing waar de nationale selectie van bondscoach Niels Kerstholt sinds afgelopen weekend verblijft.

Wat de precieze klachten zijn bij Van ’t Wout is nog niet bekend. De oudere broer van Jens van ’t Wout heeft een MRI-scan laten maken van het gewricht en op basis van de uitkomst van dat onderzoek is door de medische staf besloten dat hij beter naar huis kan vliegen voor een goed herstel. Er is geen sprake van een ongeluk tijdens de training. Voor de World Cup in China wordt geen vervanger opgeroepen; het is onduidelijk of dat wel gebeurt voor het vierde evenement, volgende week in het Zuid-Koreaanse Seoul.

Van ’t Wout (23) beleeft minder prettige seizoenen. Eind 2021 werd hij geveld door een hardnekkige kwetsuur aan de rug waardoor hij nauwelijks kon lopen. Nog voordat het Nederlands kampioenschap achter de rug was, wist de import-Fries dat hij de rest van het seizoen kon vergeten. Er volgde een lange revalidatieperiode. Tastend in het duister over de oorzaak van de blessure besloot Van ’t Wout tot aan het WK in Montréal (april 2022) alle schaatsactiviteiten te staken. Dat pakte goed uit, want toen de eerste trainingen voor het nieuwe seizoen op gang kwamen, kon hij voorzichtig met zijn eigen schema werken aan een terugkeer. In de kwalificatie voor de eerste wereldbekers greep hij naast een startbewijs, maar door een coronageval bij Teun Boer mocht hij alsnog invliegen voor het toernooi in Salt Lake City. Daar was hij getuige van de prachtige overwinning die Jens behaalde op de 1500 meter.

Melle van 't Wout (m) reed in oktober nog mee in de World Cups van Montréal | Foto : KNSB - Shapevisions

Van ’t Wout moest vlak voor de laatste World Cup (februari 2023) in Dordrecht een nieuwe tegenvaller verwerken. Na een schuiver tijdens de training had hij zoveel last van een rib dat hij zich moest afmelden. Daarmee waren de kansen verkeken op WK-deelname en kon hij zich gaan richten op deze winter. Hij was afgelopen oktober ongekend optimistisch over zijn rentree. “Ik sta er beter voor dan ooit, ben een stap verder dan waar ik vorig jaar stond. Wat me heeft verrast, is dat ik de langere afstanden ook kan volhouden. Ik kan knokken op de 1000 meter en zelfs de 1500, waar in het verleden mijn wereld zo ongeveer ophield bij 500 meter. Dat was mijn afstand, daarop kon ik winnen”, liet hij weten aan de vooravond van het Daikin NK.

Hij plaatste zich voor de eerste twee World Cups in Montréal. Het openingsweekend leverde geen opzienbarende klasseringen op: 24e op de 1500 meter, 25e op de 1000. De tweede ronde verliep iets beter: twee keer was de vijftiende plek zijn deel (wederom 1500 en 1000 meter), waarbij een saillant details was dat broer Jens de zege opeiste op de 1000 meter.

Het is nu afwachten welk herstelproces hem moet helpen opnieuw in de running te komen. De enige positieve ervaring die hij overhoudt aan de korte trip naar China, is de dag vrijaf die werd benut om wat cultuur te snuiven en een bezoek te brengen aan de Chinese Muur.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan