Tickets
Shop
Langebaan 09 dec 2023

De vloek van het toptrio, coach Bouwman voelt zich medeverantwoordelijk

Voor het eerst sinds de diskwalificatie op het WK Afstanden stond het drietal Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune weer samen op het ijs. De race was wederom sterk, het eindresultaat was helaas ook hetzelfde. Na zes sterke rondes bungelde Nederland onderaan met de letters DQ. Een gemiste transponder was ditmaal de oorzaak.

Foto : BSR Agency

Het trio Joy Beune, Marijke Groenewoud en Irene Schouten werd voorafgaand aan de ploegenachtervolging gezien als de ideale opstelling voor Nederland. In de slotrit schaatste TeamNL tegen Canada. Waar in beeld te zien was dat de Canadezen onder de tijd van de huidige leider Japan reden, ontbrak het tijdbalkje bij Nederland. Op het oog leken Beune, Groenewoud en Schouten als eersten te finishen, maar de bevestiging in cijfers bleef uit. Gelijk na de race werd er door Schouten gewezen naar de enkels van Beune: de transponders ontbraken, met een diskwalificatie tot gevolg. Via de transponders worden de tijden van de schaatsers bijgehouden. Mocht er eentje ontbreken, wordt dat onmiddellijk afgestraft. 

Hoe kon dit gebeuren? “Mijn transponders waren weg”, klonk de verklaring van een gedesillusioneerde Beune na afloop bij de NOS. “Iemand heeft ze gepakt.” De frustratie droop van haar gezicht, in de wetenschap dat een slordigheid van haar kant Nederland weer een overwinning kostte. Voor de rijdster van IKO was de wereldbekerdag nog zo goed begonnen. Na vele vierde plaatsen mocht Beune eindelijk een bronzen medaille ophalen na de 1500 meter. “Ik heb niks nuttigs te zeggen nu. Ik baal enorm.”

De blik gaat wederom naar de enkels van Beune: geen transponder te zien. | Foto : BSR Agency

Erik Bouwman, de coach van Joy Beune, leefde met zijn schaatsster mee en stak de hand in eigen boezem. "Het is heel frustrerend. Ik klokte met mijn stopwatch 2.58,0". Die tijd was twee seconden sneller zijn dan de Japanse vrouwen, die als winnaressen werden aangewezen. "Dat je door zo'n stommiteit, zonder dat je iemand benadeelt, weer een DQ op je naam krijgt... Ik vind dat ik er als begeleider beter op had moeten letten. We checken heel goed of die enkels getapet zijn en of de nekbescherming goed is. Daar ben ik met Joy heel erg mee bezig geweest. Alleen hoort er natuurlijk een transponder om de enkel. Wij hebben met z'n allen - en ik in het bijzonder - daar niet op gelet. Ik reken me dit heel erg aan en kan mezelf wel voor de kop slaan."

"Na afloop zeg je niet veel tegen elkaar. Ik kan niet boos op haar worden. Het is gewoon kut, kut, kut. We moeten weer door. Want het is een fantastisch team. Hoe moeilijk ook, je moet vooruitkijken." In de toekomst moet volgens Bouwman absoluut voorkomen worden dat dit nogmaals kan gebeuren. "Er moet een checklijst komen met alles erop en eraan. Een vast persoon moet dat altijd doorlopen." 

Schouten sloot zich aan bij Bouwman: "Allereerst moeten we daar zelf op letten, maar er loopt ook veel begeleiding rond. Zij mogen extra kijken of iedereen alles heeft." Groenewoud herhaalde ook meerdere malen dat het niet had mogen gebeuren. “We hebben van alles gecheckt en tape op de enkels geplakt. Nu hebben we alsnog een diskwalificatie, heel zuur.”

Terug naar het WK Afstanden van afgelopen maart. In Heerenveen schaatst het Nederlandse trio een fenomenale rit. Plotseling ontstaat er verwarring in de schaatstempel, achter de rood-wit-blauwe vlag verschijnen de letters ‘DQ’. Omdat een klein stukje van Beunes enkel zichtbaar is, gaat de wereldtitel naar Canada.

Bondscoach Rintje Ritsma had bij het maken van de opstelling niet kunnen verwachten dat het rampscenario van negen maanden geleden zich zou herhalen. "Dit mag niet fout gaan. Als schaatser moet je ontheemd zijn als je geen transponders om hebt. Ik kan er niet bij. Joy is goed, het treintje schaatst heel goed. Potentieel rijdt er goud rond. Je moet er iemand naast zetten die echt alles controleert, het is niet anders. Er is een oppas nodig", klonken de harde woorden.

Door het schrappen van Nederland uit de uitslag, schoof Japan door als winnaar, Canada eindigde als tweede en Polen mocht het brons ophalen. Voor de Oranje vrouwen is kwalificatie voor het WK een lastige opgave. Omdat ze geen punten verdienden in Polen en brons pakten tijdens de eerste World Cup, staat TeamNL tiende van de elf ploegen. Door degradatie naar de B-groep wordt punten sprokkelen een lastige opgave. Er is een uitweg: mochten ze tijdens de vijfde wereldbeker in Salt Lake City een snelle tijd op de klokken zetten, zijn de zorgen verdwenen.

Alle uitslagen van de zaterdag zijn hier te vinden. 

Nederlandse mannen vierde met 'gedisciplineerde kapitein'
Terwijl de rookwolken van de team pursuit bij de vrouwen nog moesten optrekken, stonden de Nederlandse mannen aan de start. Debutant Gert Wierda reed samen met Bart Hoolwerf, die voor de derde maal meedeed aan een ploegenachtervolging in wereldbekerverband, en Marcel Bosker. In een veld van zes eindigden ze als vierde. Hoolwerf bij de NOS: "Het was een zeer vlakke races. Marcel heeft het als kapitein van de trein heel goed gedaan en gedisciplineerd vlak gereden. Soms zijn de Chinezen en Japanners sneller dan wij, maar omdat onze laatste ronde ongeveer net zo snel was als de eerste, verslaan we ze."

Waar Hoolwerf naar de teams onder hem keek, was de blik van Bosker omhoog gericht: "Dat gat met de Amerikanen (nummer één, met vier seconde voorsprong op Nederland, red.) is heel groot. Dat doet zeer, zeker. We zijn al vaker sterk teruggekomen en als we wat willen op het WK, moet er meer samen getraind worden. Er is meer structuur nodig. Zonder veel samen te rijden hebben we voor nu een heel goede rit neergezet en daar ben ik trots op. We hebben het zakelijk opgepakt en ieder heeft zijn taak uitgevoerd."

Als kapitein van het team is Bosker trots. | Foto : BSR Agency

De allrounder van Reggeborgh heeft het liefst zijn ploegmaat Patrick Roest erbij. "Het is alleen niet aan mij om die keuze te maken, dat is iets tussen hem en Rintje. Ik hoop dat Patrick binnenkort weer terugkomt, maar daar lijkt het vooralsnog niet op. Vandaag reed ik met jongens die voor het eerst en voor de derde keer aan de start stonden. Zij moeten ook een kans krijgen. Als we daar niet in investeren, komt er nooit een team waar we uiteindelijk over 2,5 jaar de Spelen mee kunnen halen. Je moet eraan werken, ook met de jongens die eraan komen."

En wat zegt de bondscoach zelf over het afsluitende onderdeel bij de mannen? "Ik had het erger verwacht. Ik vond ze te voorzichtig beginnen. Het is schrapen om een team kant-en-klaar te krijgen. Bij de mannen is dat even niet anders." Ritsma ziet Roest niet als dé gouden oplossing. "Als je hem op kop zet, wil dat niet zeggen dat je automatisch wint. Daar is het spelletje te ver voor doorontwikkeld. Er wordt hard gereden door de concurrentie. De fouten die onderweg gemaakt worden kun je alleen maar oplossen door vaker te trainen. Het wedstrijdprogramma biedt weinig ruimte om überhaupt te trainen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan