Tickets
Shop
Inlineskaten 23 aug 2023

Marathoncoördinator Henk Veltkamp: 'Knopen tellen en opnieuw beginnen'

Met de finale van de Reggeborgh Marathon Inline Cup, zaterdag in Oldebroek, komt er een einde aan een reeks van meestal mooie, maar ook dikwijls matig bezette wedstrijden. Coördinator namens de KNSB Henk Veltkamp is er niet blij van geworden en beseft dat er dingen moeten veranderen. “Maar dat kan alleen als we nu eens met alle betrokken partijen in gesprek gaan: rijders, ploegleiders, organisatoren, de bond. En dan wil ik ook de mensen horen die doorgaans de zwijgende meerderheid vormen.”

Foto : Neeke Smit

Prachtige, gepassioneerde kerel, de Rijssenaar Henk Veltkamp (67). Net aan het levensjaar begonnen waarin hij van z’n AOW kan genieten, eet, drinkt en droomt hij van het skeeleren, al zal-ie dat zwaar overdreven vinden. Hij houdt onveranderd veel van de sport op wieltjes, zoals hij dat tig jaar terug al deed wanneer hij met zijn vrouw Franske en de zonen Gert-Jan en Frank in de weekends het hele land door kachelde om zijn jongens te zien rijden. Daarom bekommert hij zich anno 2023 ook om de organisatie van de competitie, in het bijzonder de marathons van de sectie Inline.

Het voorbije seizoen heeft hem lang niet altijd deugd gedaan. De atleten maakten er doorgaans een prachtige strijd van, met de namen van de beoogde eindwinnaars (Marijke Groenewoud en Kevin van der Horst) is niets mis; alleen de opkomst van de rijders verdiende te vaak het predicaat ‘bedroevend’. In Boxmeer bijvoorbeeld stonden er welgeteld vijf mannen op de startlijst. Was het een kwestie van skate-moeheid? Een verkeerde planning? “Er zullen verschillende en plausibele redenen zijn, maar ik ben er niet blij van geworden”, merkt Veltkamp op, die overigens terecht aanstipt dat de baancompetitie eveneens onder de loep mag worden gelegd. “Daar zijn dezelfde problemen aan de orde.”

Nog net zichtbaar achter de vader van Elsemieke van Maaren (blauwe polo) ziet Henk Veltkamp hoe Bart Hoolwerf de Reggeborgh marathon in Poederoijen wint. | Foto : Timsimaging

“Feit is dat we sinds 2010 aan het inleveren zijn geweest als sport, en dit jaar door de ondergrens zijn gezakt”, is de eerlijke constatering. “Toen corona ons allemaal een paar jaar geleden dwarszat, is er besloten dat we het inlineskaten een nieuwe kans zouden geven, met een volledig programma. Dat is twee jaar gedaan. Het gewenste effect is helaas niet zichtbaar geworden. Willen we het nu nog vlot trekken, dan moeten we zaken aanpassen. Minder wedstrijden? Ja, dat denk ik wel. Maar laten we dat eerst eens inventariseren door te praten met iedereen. Een enquête lijkt me een goed middel om erachter te komen wat men wil. Daarna de knopen tellen en opnieuw beginnen.”

De Reggeborgh Cup bestond dit seizoen uit negen races. Voeg daarbij de ‘losse’ evenementen als de Driedaagse, het NK, het ONK in Hallum en de Tour de Waard, en er is een lijst van veertien marathons. “Misschien moet dat aantal wel worden gehalveerd. Of moeten we naar een kortere periode waarin we wedstrijden houden. Ik denk dat het goed is voor het skeeleren. Wat is opgevallen: na het NK in juni kakte het volledig in. Bij de vrouwen viel de opkomst nog mee, het mannenveld bij de marathons was meestal erg klein. Ik ben daarom voorstander van een kleinere kalender, mits dat in overleg gaat met alle betrokkenen.”

“Bovendien wil ik nu eens graag de mensen horen van wie je nooit iets verneemt. Het gaat ook niet om te bepalen wie er schuldig is aan de huidige situatie, want daar schiet niemand iets mee op. Ik wil best helpen de kar te blijven trekken, al was het deze jaargang niet altijd leuk. Zo nu en dan heb ik me echt afgevraagd af of ik nog voldoende energie had om er zoveel tijd in te steken als vrijwilliger.”

Intussen weet Veltkamp het antwoord. “Ik wil het nog een jaar proberen. Wordt het niets, dan houdt het op voor me.”

Hier vind je info over de finale van de Reggeborgh Marathon Inline Cup.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan