Tickets
Shop
Kort door de bocht 20 aug 2023

Russische Golubeva wil voor Kazachstan schaatsen, nieuw lid Selectiecommissie Shorttrack

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Eigen foto

Russische Elizaveta Golubeva wil voor Kazachstan uitkomen
Omdat de Russische schaatsers vanwege de oorlog in Oekraïne al bijna anderhalf jaar niet meer aan internationale wedstrijden mogen meedoen, zoeken ze naar andere mogelijkheden. Elizaveta Golubeva en Kristina Silaeva zijn door de Kazachen gevraagd om zich bij dat nationale team aan te sluiten. Golubeva, winnares van vier bronzen medailles op het WK, nam in april de beslissing. “Verschillende gedachtes gingen door mijn hoofd. Ik kan niet zeggen of dit de juiste keuze is. Ik wil graag mijn werk doen, waar ik me het grootste deel van mijn leven aan heb gewijd.”

De 26-jarige schaatsster heeft een zware periode achter de rug. “Om eerlijk te zijn was het erg moeilijk. Als atleten werken we altijd van het ene naar het andere doel toe. Deze anderhalf jaar was het doel om fit te blijven. Ik heb niet gedacht dat we aan internationale wedstrijden mee mochten doen, dus probeerde ik aan mezelf te werken. Elke dag probeer ik nu beter te zijn dan de dag ervoor.”

Inmiddels heeft ze haar plekje gevonden in het Kazachse team. “In die korte tijd ben ik van hen gaan houden, zij leren me zelfs de taal. Ik wil graag wereld- en olympisch kampioen worden. Dat is mijn motivatie.” De Russische wil de komende drie seizoenen alles geven om in Milaan goud te halen, daarna wil ze moeder worden en een normaal leven leiden, 

Golubeva in actie op het EK van 2022, zal ze weer terugkeren op het hoogste niveau? | Foto : Soenar Chamid

Victor van den Hoff Selectiecommissie Shorttrack
Victor van den Hoff is de opvolger van Jeroen Otter in de Selectiecommissie
Shorttrack van de KNSB (SCST). Hij zal vanaf komend seizoen, samen met technisch directeur Remy de Wit en disciplinemanager shorttrack Wilf O’Reilly, de Nederlandse shorttrackers selecteren voor de internationale evenementen bij de senioren: World Cups, EK en WK.

“Ik ben iemand die scherp is op de inhoud en zacht op de relatie, maar ben me ervan bewust dat niet iedereen dat altijd even helder kan onderscheiden”, zegt de oud-langebaanschaatser en -shorttracker. “In de Selectiecommissie Shorttrack zal ik bijdragen aan een zorgvuldige toepassing van de vooraf opgestelde selectieregels en aan een zorgvuldige en scherpe afweging van de afwijkingen en uitzonderingen die in de praktijk kunnen voorkomen. Daarbij zullen we te allen tijde de belangen van alle betrokken sporters en coaches goed wegen.”

Van den Hoff (68) was in het verleden onder meer voorzitter van de IJsclub Haarlem en omstreken, voorzitter van de kunstijsbaan Kennemerland/IJsbaan Haarlem en van 2009 tot 2011 (ad interim) algemeen directeur van de KNSB.

Spaghetti Tour voor oud-schaatsers in de laatste ronde
"Het was al een klassieker geworden. Vanaf 2010 viel elk jaar de uitnodiging in de bus. Piet Kieviet, oud-kernploeglid uit de jaren zestig, had het bedacht. Verzamelen met je racefiets om 10 uur op zijn landgoed in de Betuwe. Vanaf de generatie Ard Schenk, Jan Bols, Jappie van Dijk tot Hilbert van der Duim en de lichting van onder anderen Jan Derksen en Frits Schalij.

De groep breidde zich door de jaren heen uit tot achttien man. Schaatsers met een sprint- of langebaanverleden zoals sprinters John Olof en Jan Bazen, maar ook die de combi langebaan/marathon hadden gemaakt. Denk aan Piet Kleine, Co Giling, Jos Niesten en Jos Pronk. En, niet te vergeten, jaarlijks werden er ook gasten uitgenodigd zoals Jaap Havekotte jr. en Rob van der Valk. Altijd was er een geweldige ontvangst met koffie en gebak door gastvrouw Bets, de vrouw van Piet.

De helden van weleer, voor de laatste keer bijeen op het landgoed van Piet Kieviet. De namen, staand v.l.n.r: Klaas Renes, Jos Niesten, Co Gilling, Jappie van Dijk, John Olof, Peter Nottet, Piet Kieviet, Jos Pronk, Jaap Havekotte, Roelf Breederveld, Jan Derksen. Zittend v.l.n.r: Harm van der Pal, Wim van Heijst, Ard Schenk, Jan Bazen, Jos Valentijn, Piet Kleine. | Foto : Bets Kieviet

Wat erna volgde, waren fietstochten van 80 km, maar met de jaren werd de afstand korter, want de mannen werden ouder! Onderweg lunchen en daarna weer op het huis van Piet aan. Daar lokte de zwemvijver waarvan door sommige schaatsers dankbaar gebruik werd gemaakt. De wijnen waren altijd fantastisch en de spaghetti voortreffelijk. Kees Verkerk, woonachtig in Noorwegen, is er helaas nooit bij, maar belt op de dag zelf naar Ard of Piet om te vragen hoe de tocht geweest is.

Het mooist waren de verhalen na afloop… Oude anekdotes, maar net zo goed verrassende, nieuwe verhalen kwamen boven tafel. Oude schaatsers sterven niet, hun verleden blijft altijd ronddolen.
17 augustus is helaas de laatste editie geweest waar nog net Harm van der Pal bij aansloot. Het waren schitterende ontmoetingen; in de tussentijd ontvielen ons jammer genoeg ook verschillende schaatsers. We denken aan Joop van de Berg, Piet Meijer, Gerben Karstens en recent ook Leen Pfrommer van wie we afscheid hebben moeten nemen. Onze dank gaat uit naar Piet en Bets Kieviet voor de mooie jaren die wij op hun landgoed mochten beleven."
Aldus de (afwezige) Rien de Roon, die op verzoek van de aimabele organisator nog even heeft teruggekeken op de onvergetelijke bijeenkomsten. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan