Tickets
Shop
Inlineskaten 11 aug 2023

Code rood voor ONK Hallum: ‘Voor wie doen we het?’

Met nog een dikke week te gaan tot de Bartlehiem Skeelertocht zijn de voorbereidingen in Hallum en omstreken op stoom. Het Open Nederlands Kampioenschap Inlineskaten is sinds jaar en dag een monument op de nationale skeelerkalender, maar bij rijders lijkt het enthousiasme voor de wedstrijd op 19 augustus ver te zoeken.

Foto : Neeke Smit

Een blik op de deelnemerslijst stemt vooralsnog weinig optimistisch: Vijf vrouwen, zeventien mannen en acht masters hebben zich ruim een week voor de start van het evenement ingeschreven. “We worden er niet vrolijk van”, zegt bestuurslid Bram Buruma. “Volgens mij is het code rood.”

Hallum trok voorgaande jaren grote pelotons voor het ONK Marathon, maar in navolging van de andere wedstrijden lijkt ook in het Noord-Friese dorp de klad erin te komen. “We verkeren als organisatie lang in onzekerheid”, vindt Buruma. “Waarom schrijven deelnemers zich pas op het laatste moment in? Volgens mij hebben de sporters daarin zelf een verantwoordelijkheid. Het lijkt soms alsof ze geen idee hebben hoeveel voorbereiding er voor de organisatie van een dergeljik evenement nodig is.”

Ook de bond deelt wat dat betreft in de verantwoordelijkheid, stelt Buruma. "Zitten ze er bij de KNSB wel genoeg bovenop?", vraagt hij zich hardop af, waarmee indirect het antwoord klinkt. “De KNSB heeft daarin ook verantwoordelijkheid. Wat wil men met de sport?” Henk Veltkamp, bij de KNSB coördinator van de marathoncompetitie, vindt het te goedkoop om de beschuldigende vinger naar de bond te wijzen. "Iedereen heeft z'n steentje bij te dragen, maar de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de rijders. Die vinden het leuk of niet leuk om te rijden", meent Veltkamp, die al hard nadenkt over wijzigingen voor volgend seizoen. "Want zoals de competitie dit jaar is verlopen, is niet goed."

Bart Swings won vorig jaar in Hallum, maar ontbreekt dit jaar. Het zit zijn voorbereiding op het WK Inlineskaten in de weg. | Foto : Neeke Smit

Het ontbreekt Buruma en zijn mede-bestuursleden in Hallum overigens niet aan enthousiasme en energie om het evenement op poten te zetten. Buruma: "We organiseren het voor de skeelersport, maar vooral ook voor het dorp. Op vrijdagavond hebben we de wielerronde in het voorprogramma. Misschien ligt het aan deze tijd, maar de wielersport voor amateurs heeft het eveneens moeilijk. Wij willen heel graag dat dit bij het skeeleren niet zo gaat.”

Met nog een week te gaan heeft de organisatie in Hallum hoop dat er nog wat skeeleraars toegevoegd worden aan de lijst, maar de late deadline voor de inschrijving zorgt ervoor dat er lang onzekerheid is. Niet alleen voor vrijwilligers, maar ook met betrekking tot de materialen die gekocht en gehuurd moeten worden. “We hebben de steun van trouwe sponsoren en vrijwilligers, we kunnen dit gewoon organiseren. Toch stellen we onszelf de vraag: voor wie doen we het en hoe moet het verder?”

Thuisrijdster Marijke Groenewoud (tevens winnares in 2022) staat nog niet op de lijst, maar komt naar verwachting wel aan de start. De titelverdediger bij de mannen, Bart Swings, laat de ‘Hel van het Noorden’ links liggen en is bezig met de voorbereiding op het WK Inlineskaten, een week na Hallum in Italië. De organisatie blijft ondanks de zorgelijke situatie hopen op een mooi peloton: "Ik weet niet waarom ze wegblijven. Er zijn veel marathonrijders die op de skeelers staan en het als training gebruiken. Hallum is heel lang een hoogtepunt geweest voor rijdsters en rijders in voorbereiding op de winter. Daar zien we niet veel van terug."

Ingmar Berga voerde in 2016 de kopgroep aan op de lange omloop buiten Hallum | Foto : Neeke Smit

Over de toekomst moet nog gesproken worden, maar het afblazen van de wedstrijd is geen optie. “Hoe het met de toekomst zit, weten we nog niet", aldus Buruma. "Maar dat neemt niet weg dat we ons in Hallum opmaken voor de 34e Bartlehiem Skeelertocht als Open NK.”

Meer informatie over het ONK Marathon in Hallum is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan