Tickets
Shop
Kort door de bocht 26 apr 2023

Einde Duits avontuur Geert Kuiper, Max van Honschoten stopt

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Einde Duits avontuur Geert Kuiper
Na twee seizoenen is er voor Geert Kuiper een einde gekomen aan de samenwerking met de Duitse schaatsbond DESG. De 62-jarige Fries was in mei 2021 aangesteld als bondscoach en hield zich vooral bezig met de teamonderdelen. Kuiper zou aanvankelijk tot en met 2026 blijven.

Via social media laat hij weten: “Met Berlijn als basis van een groot deel van het Duitse team, is het voor mij niet mogelijk om voldoende bij de trainingen en overige processen aanwezig te zijn. Dat zou waarschijnlijk alleen werken als ik in Berlijn ging wonen, wat voor mij geen optie is. Een meer adviserende rol was bespreekbaar geweest, maar daarvoor is door een aantal bezuinigingen die de DESG heeft moeten doorvoeren geen ruimte.” De Franse Alexis Contin zal Kuiper opvolgen als bondscoach van de Duitse schaatsers. De voormalig wereldkampioen op de inlineskates en oud-schaatser liep de afgelopen tijd al mee met Kuiper. 

Max van Honschoten stopt als marathonschaatser
De 23-jarige Max van Honschoten heeft besloten om komend jaar niet meer in de Topdivisie uit te komen. "Ik kon geen ploeg vinden. Er was nog de mogelijkheid om bij het opvangteam van de KNSB te rijden, maar dat wilde ik niet. Vorig jaar sloot ik aan bij Reggeborgh om te trainen en was alles goed geregeld. Ik had de ambitie om door te gaan en alles eruit te halen. Alleen als ik kijk naar alle offers die ik moet brengen, vind ik het niet meer waard. Elke dag moeten werken en 's avonds nog trainen, daar word ik niet gelukkig van." Bovendien gelooft Van Honschoten er niet in dat hij als eenling de stap naar het podium kan maken en zou hij minder plezier halen uit het rijden zonder ploeggenoten. 

Wanneer Van Honschoten gevraagd wordt wat de sport hem gebracht heeft, begint hij te lachen. "Eigenlijk is dat tegenstrijdig met de reden waarom ik stop. Ik heb geleerd dat je de kansen moet pakken die je krijgt, hard works pay off. Door altijd keihard te werken mocht ik meerijden bij Reggeborgh en daar ben ik echt trots op. 

"Ik ben begonnen met marathons schaatsen bij de jeugd. Gelijk was ik verkocht. Ik wilde heel graag een topdivisierijder worden en dat is gelukt." Zijn schaatsen bergt Van Honschoten nog niet op. "Sowieso neem ik een trainingsabonnement en ben ik drie keer in de week op het ijs te vinden. En ik zal ervoor zorgen dat ik een beloftenummer krijg."

Transfers bij Team FrySk
Nadat er onlangs een aantal rijders is weggegaan bij de ploeg van Siep Hoekstra, is de versterking voor Team FrySk bekendgemaakt. Ju-Lin de Visser, die in januari nog meedeed aan de World University Games, Colin James van Duivenvoorden en Mervin Maatman zullen zich volledig focussen op de langebaan. Kim Talsma (IKO) en Yael Prenger (KNSB Talent Team Noordwest) zullen het langebanen combineren met marathons schaatsen bij Bouwbedrijf de Vries. Sprintster Anna Boersma heeft het team van Siep Hoekstra verlaten en zal komend seizoen uitkomen voor Gewest Fryslân. 

Bekijk hier het transferoverzicht. 

Free-Wheel Inline Cup Oost in Apeldoorn afgelast
Op 13 mei gaat de Free-Wheel Inline Cup niet door. Omdat er voor de vergunning extra eisen gesteld worden betreffende het verkeersplan, worden de kosten voor de organisatie te hoog. In overleg met de gemeente Apeldoorn wordt gezocht naar een alternatief in het Orderbos, waar het makkelijker is om rekening te houden met het verkeer. Dit zal dan half juli plaatsvinden. De eerstvolgende Free-Wheel Inline Cup Oost is in Nijeveen, op 3 mei. Op dezelfde dag zal in het Drentse dorp de eerste Reggeborgh Marathon Inline Cup verreden worden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan