Tickets
Shop
Kort door de bocht 22 apr 2023

Zilver Tom Mulder, brons Sofia Schilder, Koning bezoekt ijsbaan De Scheg

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Neeke Smit

Zilver Tom Mulder en brons Sofia Schilder bij Europa Cup
In het Duitse Geisingen is Tom Mulder als tweede geëindigd op de puntenkoers bij de Junioren A. De 18-jarige inlineskater ging op driekwart van de race op avontuur met de Italiaan Manuel Ghiotto. Het broertje van de wereldkampioen op de tien kilometer Davide Ghiotto sprokkelde de meeste punten bijeen en won het onderdeel. De zilveren medaille van Mulder is een knappe prestatie, want hij had zich in eerste instantie niet gekwalificeerd voor de A-finale. Via de B-finale wist hij zich alsnog te kwalificeren. Ondanks zijn extra inspanningen wist hij dus de tweede plek te veroveren. Sofia Schilder werd derde op de puntenkoers. De juniore A sprong aan het eind van de koers weg met de Colombiaanse Yisel Camila Giraldo Vasques, die de het onderdeel op haar naam schreef. 

In een sterk deelnemersveld konden de Nederlandse senioren op de puntenkoers niet voorin meedoen. Lianne van Loon probeerde tien ronden voor het einde de ontsnapte rijders terug te halen, maar haar poging strandde, waardoor de Europees kampioene marathon zonder punten de race eindigde. De Colombiaanse vrouwen domineerden de wedstrijd en bezetten het gehele podium, met Gabriele Rueda op de hoogste trede. Rick en Kay Schipper wisten bij de mannen niet te verrassen. De Colombiaan Andres Felipe Gómez was de beste, voor de Fransman Timothy Loubineau en de Zwitser Livo Wenger.

Op zaterdag werden ook de 200 meter dobbin sprints gereden, hierin speelden de Nederlanders geen rol van betekenis. Zondag wordt de Europa Cup in Geisingen afgesloten met de 500 meter en de afvalkoers. De uitslagen en de livestream zijn hier te vinden. 

Willem-Alexander op bezoek bij ijsbaan Deventer
Zaterdag trapte koning Willem-Alexander de Koningsspelen op ijsbaan De Scheg af. Met 850 kinderen van vijf basisscholen nam de koning deel aan het Koningsontbijt. Daarna gaf de Sven Kramer Academy skeelerclinics aan de kinderen. Enkele rijders van Jumbo-Visma, onder wie Jutta Leerdam en Joep Wennemars, hielpen enthousiast mee. Het doel van de Koningsspelen is kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk én leuk zijn. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan