Tickets
Shop
Kort door de bocht 04 apr 2023

Sofia Thorup wil uitkomen voor Denemarken, blijk van erkenning Mulders

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Sofia Thorup wil voor Denemarken shorttracken
De Russische shorttrackster Sofia Thorup, die voor haar huwelijk met de Deense Viktor Thorup als Sofia Prosvirnova door het leven ging, heeft besloten om voor het geboorteland van haar man uit te komen. Negen jaar heeft ze het Russisch trainingsprogramma gevolgd, wat haar onder meer vijf Europese titels en drie olympische medailles bracht.

Op Instagram vertelt ze over de opofferingen die ze heeft moeten maken om Rusland te mogen vertegenwoordigen. Door de vele trainingen moest ze steeds haar man missen, die als Deense langebaanschaatser op het hoogste niveau meedraait. Sofia kiest nu voor haar gezin en heeft daarom besloten van nationaliteit te wisselen. Zo zou ze ook weer mee kunnen doen aan internationale wedstrijden, nu de Russen nog steeds uitgesloten zijn van competitie. Ze bedankt al haar coaches en begeleiders van de afgelopen jaren en haar teamgenoten, met wie ze relays won. 

Blijk van erkenning voor Leidy en Luud Mulder
Leidy en Luud Mulder ontvingen van de KNSB een Blijk van Erkenning. Tijdens de jurydag in Biddinghuizen kregen zij die uit handen van Bas Maatman, manager bedrijfsvoering van de KNSB. De ouders van Michel en Ronald Mulder namen na meer dan dertig jaar afscheid als juryleden van het inlineskaten.

Vanwege MS beweegt Leidy Mulder zich voort in een scootmobiel. Dat vormde jarenlang geen belemmering om het vrijwilligerswerk te doen, maar afgelopen najaar besloten ze er toch een punt achter te zetten. Het was goed geweest, voor Leidy viel het niet meer op te brengen. “Samen uit, samen thuis, dus stop ik ook”, zei Luud in het afscheidsverhaal.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan