Tickets
Shop
Langebaan 27 apr 2023

Koningen en koninginnen van schaatssport herenigd

Op woensdag 26 april werden schaatscoryfeeën van weleer in de watten gelegd door het AFAS Theater in Leusden tijdens de zogeheten schaatsreünie. Van een toer door het theater en een compleet verzorgd diner, tot de voorstelling over het leven van Johan Cruijff met een afsluitende borrel; “das logisch”.

Foto : Hilde Ruitenbeek, met14.fotografie

“Na zoveel jaar intensief met en tegen elkaar te hebben gereden, is het toch mooi om terug te blikken op deze fantastische tijd in ons schaatsleven”, aldus drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer en initiatiefnemer van het festijn. Ze wist de directeur van het AFAS Theater, Herman Zondag, te enthousiasmeren om een uitgebreid programma aan te bieden en benaderde schaatsmaten Jochem Uytdehaage en Erben Wennemars om zoveel mogelijk oud-collega’s op te trommelen. Naast langebaanschaatsers waren ook shorttrackers en verslaggevers welkom, die een belangrijke rol voor de sport hebben betekend.

Zo’n 140 enthousiastelingen waren naar het AFAS Theater in Leusden afgereisd om oude tijden te herleven en een gezellige middag en avond te hebben met elkaar. Naast de initiatiefnemers waren grote namen uit verschillende generaties aanwezig. Een greep uit de gastenlijst, dat een koninklijk schaatsgezelschap genoemd mag worden, in willekeurige volgorde: Falko Zandstra, Annamarie Thomas, Stefan Groothuis, Yvonne van Gennip, Gerard van Velde, Leen Pfrommer, Henk Gemser, Monique Velzeboer, Ed Verheijen, Hilbert van der Duim, Rianne de Vries, Carl Verheijen, Daan Breeuwsma, Thijsje Oenema, Henk Gemser, Bob de Jong, Jan Bos, Annette Gerritsen, Wilf O’reilly en Gerard Kemkers.

De reünie werd afgetrapt met een toer door een van de meest futuristische gebouwen van Nederland, gegeven door de directeur van het AFAS Theater zelf. Vervolgens werd het gezelschap verrast met een optreden van pianist Jan Vayne. Voorafgaand aan de voorstelling werden de oud-schaatsers culinair verwend, waar de ene anekdote na de andere over de tafel vlogen. “Weet je nog… ?”, was een veelgehoorde zin met hard gelach en ondeugende ogen. Maar er waren ook goede gesprekken, want in de tussenliggende tijd is er bij een ieder veel veranderd en gebeurd. 

Na het dessert, waar ijs bij schaatsers natuurlijk niet kon ontbreken, werd men naar de Grote Theaterzaal begeven. “Het verhaal van Cruijff is in sommige dingen denk ik heel herkenbaar voor ons als oud-schaatsers”, aldus Timmer, die het theaterstuk al eerder heeft kunnen aanschouwen. 

In ‘14 het theaterspektakel’, met acteur Tobias Nierop in de hoofdrol, was te zien hoe één van Nederlands grootste iconen aller tijden uitgroeide tot een wereldster. Hoe het privéleven van Johan Cruijff, zijn sportcarrière, zijn goede en verkeerde keuzes in het leven én het overlijden van zijn vader, hem maakten tot wie hij was. Een verhaal over ambitie, eenzaamheid, vriendschap, liefde en verraad, gegoten in een musical, afgewisseld met video- en archiefbeelden. Cruijffs leven werd verteld door de ogen van de man zelf. Een legende in het voetbal met een uitgesproken mening. Het was iemand met veel woorden, maar werd niet altijd begrepen. “Maar da's logisch. Want je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Een Cruijffiaanse schaatsreünie vol nostalgie, humor en ontroering.  

Johan Cruijff: "Simpel en eenvoudig is het meest ingewikkelde dat er is." | Foto : Hilde Ruitenbeek, met14.fotografie



Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan