Tickets
Shop
Inlineskaten 15 apr 2023

Harde val houdt Berber Vonk niet aan de kant

Sinds anderhalf jaar traint Berber Vonk in Italië. Vorig seizoen verliep wisselvallig, des te meer reden om deze zomer alles uit de kast te halen. Maar een flinke val tijdens de eerste KNSB baan/weg competitie in Heerenveen gooide gelijk roet in het eten. Al gaf Vonk zich niet zomaar gewonnen…

Foto : Neeke Smit

Bij het horen van de bel maakte Berber Vonk een lelijke schuiver in de halve finale van de 500 meter. Haar skeelers kwamen in aanraking met de wieltjes van Marieke de Vries en beide vrouwen gingen naar de grond. De Vries verliet met een geblesseerde pols al snel de baan, Vonk bleef zitten.

“Toen ik viel, wist ik niet meer waar ik was, in welke bocht ik me bevond. Alles was zwart. Dus ik bleef even liggen. Eenmaal op de been begon alles om mee heen te draaien en moest ik weer gaan zitten. Uiteindelijk zakte de duizeligheid weg”, vertelt Vonk. Disciplinemanager Marcel Scheperkamp (op de bovenste foto links) moest haar na afloop vertellen hoe ze ten val was gekomen.

Hoewel de mensen om Vonk heen haar vroegen of het wel verstandig was dat ze het tweede onderdeel, de punten-/afvalkoers zou rijden, wilde zij niet zomaar de handdoek in de ring gooien. “Vorig jaar mei ben ik tijdens de Europa Cup ook hard op mijn achterhoofd geklapt, dat leverde mij een zware hersenschudding op. Nu voelde ik me beter, vandaar dat ik van start ben gegaan.”

De hand van Vonk ging gelijk naar haar hoofd, met de zware hersenschudding van vorig jaar nog vers in het geheugen. | Foto : Neeke Smit

Omdat de 25-jarige inlineskatester in juni aan de start wil staan van het NK, moet ze van tevoren minimaal één landelijke wedstrijd gereden hebben. “Deze wedstrijd in Heerenveen was de enige van de reeks die in mijn programma past. Daarom heb ik besloten om de puntenkoers toch te rijden. Bovendien kom ik hiervoor helemaal uit Italië.”

Hoewel ze tijdens de punten-/alfvalkoers nog probeerde vooraan mee te doen, tekende haar lichaam bezwaar aan. “Tijdens zo’n wedstrijd ga je toch over je limiet heen. Ik voelde mijn hartslag in mijn hoofd bonken en had veel last van hoofdpijn. Vooraf was ik gewaarschuwd dat ik moest stoppen zodra ik iets voelde, maar tijdens een race is dat toch lastig. Overigens was het niet zo ernstig dat ik mijn zicht verloor of me genoodzaakt voelde om te stoppen. Waarschijnlijk is het wel een hersenschudding, want mijn hersenen zijn letterlijk door elkaar heen geschud. Ik heb er vandaag het beste van gemaakt.” Noem het Italiaans temperament of Hollandse eigenwijsheid, maar ondanks haar hoofdblessure werd Vonk toch vijfde.

Met een kapot pak (rechterheup), hoofdpijn en wilskracht reed Vonk de punten-/afvalkoers. | Foto : Neeke Smit

Gelukkig voelde de inlineskatester zich na de wedstrijd al beter. Hopelijk zal de schade beperkt blijven, zodat ze haar programma voor komende zomer niet aan hoeft te passen. Want waar ze vorig jaar nog zoekende was, heeft ze inmiddels volledig haar draai gevonden in Italië. “Ik had alles drastisch omgegooid. Een nieuw land met een eigen cultuur, andere voeding. Mentaal was het schakelen. Al die veranderingen kwamen het skeeleren niet altijd ten goede. Bovendien wil je graag gelijk resultaat zien van je harde werken. Maar ik kreeg te horen dat ik eerst moest investeren voor de goede noteringen kwamen.”

“Nu heb ik weer stabiliteit. In de trainingen rijd ik sterk en ook met de nationale training afgelopen woensdag voelde ik me goed. Dus het zit er wel in", vertelt Vonk. "Vandaag had ik het alleen anders voor ogen gehad. Als ik erop terugkijk, was het de reis vanuit Italië eigenlijk niet waard." Met hoofdpijn als aandenken aan haar tripje naar Nederland stapt ze zaterdagavond alweer in het vliegtuig naar Italië. 

Benieuwd naar alle resultaten van de eerste landelijke wedstrijd? Kijk dan hier.

Lianne van Loon en Fleur Veen regeren
Trainingsmaatjes en vriendinnen Lianne van Loon en Fleur Veen lieten in Heerenveen wederom zien dat zij tot de nationale top behoren op de inlineskates. Van Loon kwam als eerste over de finish op de 500 meter en Veen pakte de meeste punten op de punten-/afvalkoers. “Zo’n wedstrijdje is altijd leuk. Mijn start viel niet tegen. Ik had alleen een missertje in de eerste ronde, waardoor ik bijna onderuit ging. Dat was jammer, maar het gevoel was prima”, vertelt Van Loon.

Samen met Veen gebruikt de Europees kampioene op de marathon deze landelijke baanwedstrijd als voorbereiding op de Europa Cups in Geisingen en Heerde. De vrouwen reden niet in de kleuren van A6.nl, maar van Double FF, omdat ze de marathonploeg hebben moeten verlaten. Van Loon legt het uit: “Ze wilden niet met mij door. Het programma matchte niet, dus ging ik op zoek naar wat anders. Manon (Hekman-Kamming, red.) blijft wel gewoon mijn coach. Heel fijn, want ik kan nog veel van haar leren."

Hoewel Lianne van Loon en Manon Hekman-Kamminga niet meer in de plannen van A6.nl voorkwamen, blijven ze samenwerken. | Foto : Neeke Smit

"Met nog een paar inliners zullen Fleur en ik waarschijnlijk ook een marathonteam vormen. Voor mij zijn die wedstrijden in de winter echt van toegevoegde waarde, omdat het een goede prikkel is. Op skeelers is zo'n zware training moeilijk na te bootsen”, aldus Van Loon.

Hoewel dit pas de eerste nationale competitiewedstrijd was, heeft de inlineskatester zich al kunnen meten met enkele buitenlandse concurrenten. In het Spaanse Gijon won ze de puntenkoers tijdens de Europa Cup en vorige week reed ze 3 Pistes in Frankrijk. “Ik heb daar genoten van het inlinen. In Frankrijk was het één groot feest, meer dan duizend mensen langs de baan. Dat is gewoon bizar. En om in Gijon het gehele Spaanse team te verslaan was ook tof”, aldus Van Loon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan