Tickets
Shop
Inlineskaten 29 apr 2023

Dinly Koster veranderde van koers na winterdip

Komende woensdag barst de Reggeborgh Marathon Inline Cup los met de eerste wedstrijd in Nijeveen. Voor Dinly Koster een thuiswedstrijd, want zij trok in het Drentse dorp als vijfjarige voor het eerst haar skeelers aan. Verwachtingen voor woensdag heeft ze niet, maar één ding is duidelijk: ze wil na een zware periode weer kunnen genieten van haar sport.

Foto : Neeke Smit

In tegenstelling tot veel andere rijders focust Dinly Koster zich volledig op het inlineskaten. In het verleden heeft ze weleens geprobeerd om in de winter te schaatsen, maar ze vindt de sport op wieltjes het mooist. “Met een vriendin ben ik op mijn vijfde begonnen met skeeleren in Nijeveen. Ik bleek er best goed in te zijn en vond het ook heel leuk. Inmiddels ben ik voor het vierde seizoen onderdeel van het KNSB Talent Team Noord in Friesland. Omdat je veel met vriendinnen rijdt, die je ook buiten de sport veel ziet, blijf je gemotiveerd.”

Af en toe is het zoeken naar die motivatie, zeker wanneer de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de meeste inlineskaters op het ijs te vinden zijn. “In de winter zijn we slechts met z’n vijven. De baan is vaak nat, dus dan moet je op eigen gelegenheid fietsen in de kou. Ik vind het best lastig om dan gemotiveerd te blijven. Gelukkig woont mijn beste vriendin Fleur Huls in de buurt. We helpen elkaar door samen te trainen, zodat we niet alles alleen hoeven te doen.”

Vooral afgelopen winter was de steun van onder anderen Huls belangrijk voor Koster. “Na vorig seizoen twijfelde ik wat ik wilde. Ik reed marathons, baanwedstrijden en was veel onderweg voor trainingskampen. Heel hard trainde ik voor deelname aan het EK als juniore, maar ik haalde het net niet. Voor mij was dat heel zuur. Waar doe ik het dan allemaal voor?", spookte door het hoofd van Koster.

“Ik merkte dat ik mijn plezier begon te verliezen. Skeeleren deed ik omdat het moest. Daarom heb ik overwogen om te stoppen, maar dat vond ik zonde. Ik skeeler al zo lang en vind het nog steeds leuk. Alleen moest ik het plezier weer terugvinden. Daarom heb ik besloten om dit jaar te doen wat ik leuk vind. Gelukkig hebben Bianca en het team mij daar de kans toe gegeven”, vertelt de 18-jarige inlineskatester.

“De wegwedstrijden met de marathons vind ik het allerleukst. Dus daar zal ik me deze zomer op focussen, in plaats van op de landelijke baanwedstrijden. En dan kijk ik wel hoe het gaat.” Inmiddels is Koster met haar team naar het Duitse Groß-Gerau voor de Europa Cup. “Daar heb ik ontzettend veel zin in. We hebben zo’n groot team en we motiveren elkaar. Bovendien is het beter weer om buiten te trainen. Ik ben volledig uit mijn winterdip.”

De steun van teamgenoten en de betere trainingsomstandigheden hielpen Koster uit haar winterdip. | Foto : Neeke Smit

Volgende week staat naast de marathon in Nijeveen de Europa Cup in Heerde (5 t/m 7 mei) op het programma. Verder zal Koster alle marathons willen aflopen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het Daikin NK Inlineskaten in Rotterdam. Omdat ze eerstejaars seniore is, lijkt een plekje in de EK-ploeg nog te hoog gegrepen. “Daar ben ik sowieso niet mee bezig. Vorig jaar reed ik al tussen de senioren, maar kreeg ik nog een aparte klassering. Dit seizoen is dat natuurlijk wel anders. Ik wil eerst kijken wat mijn niveau is vergeleken met de andere vrouwen. Omdat ik deze winter minder getraind heb, is dat lastig in te schatten.”

Hoewel Koster een zware periode achter zich heeft liggen, heeft het haar ook wat gebracht. “Ik studeer nu Sport en Bewegen in Zwolle. Deze studie had ik gekozen omdat ik na de mavo altijd in mijn hoofd had dat ik fysio wilde worden en dit kon ik mooi combineren met het skeeleren. Inmiddels ben ik van gedachten veranderd.”

Met haar enthousiasme zit het wel goed, want in tegenstelling tot veel andere atleten die hun studie pauzeren, wil Koster haar opleiding versneld halen. “Ik weet niet of het lukt, maar ik doe er mijn best voor. Dan ben ik volgend jaar klaar en kan ik naar het hbo. Ik zit nu te denken aan toegepaste psychologie of social work als studierichting. Met mijn achtergrond en de blessures die ik heb gehad, vind ik psychologie heel interessant. Sporten is sowieso voor een groot deel mentaal. Daarom spreekt mij dat heel erg aan, maar ik ben er nog niet uit.”

Wil je meer weten over de Reggeborgh Marathon Inline Cup of ben jij een sporter die zich wil inschrijven? Bekijk dan de kalenderpagina!

Europa Cup Groß-Gerau 

Bij de Europa Cup in het Duitse Groß-Gerau reikte Dinly Koster op de 5000 meter puntenkoers niet tot de A-finale. In de B-finale reed ze naar een elfde plaats. Op de 500 meter zag ze zichzelf terug  als nummer 63 in de eindklassering.

In deze sterk bezette Europa Cup, met veel Zuid-Amerikaanse toppers aan de start, doen de Nederlandse inlineskaters vooralsnog niet mee om de medailles. De juniores Mareike de Vries en Amber van der Meijden knokten zich op de 500 meter wel respectievelijk naar de zevende en achtste plaats.

Met grote overmacht won de Belg Bart Swings vandaag de 5000 meter puntenkoers. De 500 meter was een prooi voor de Colombiaan Jacobo Mantilla. Meer actuele informatie over deze Europa Cup, inclusief de uitslagen, vind je hier

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan