Tickets
Shop
Inlineskaten 24 apr 2023

Belgisch talent wil namens Nederland wereldkampioen worden

In het Duitse Geisingen pakte Tom Mulder afgelopen weekend bij de Europa Cup zilver op de puntenkoers. Woonachtig in België, maar voor Nederland uitkomend heeft hij zich als doel gesteld om wereldkampioen op de wieltjes te worden. Sinds twee jaar is Mulder ook te vinden op het ijs.

Foto : Eigen foto

Op zondag reed Mulder de afvalkoers in Geisingen, maandagochtend zat hij alweer in de schoolbanken in Leuven. “Na de wedstrijden zijn we ’s avonds vertrokken. In de auto heb ik nog gestudeerd. Het lukt wel om te switchen, alleen zit ik met mijn hoofd alweer in Groß Gerau (de Europa Cup van komend weekend, red.).”

Ondanks zijn drukke programma heeft de 18-jarige inlineskater in de pauze tijd om even terug te blikken op afgelopen weekend. “Het was echt een rollercoaster. Vrijdag begonnen we met de sprintafstanden, niet mijn beste onderdelen. Tweemaal eindigde ik rond de vijftigste plek en dat vond ik best wel teleurstellend. Ik verlegde al snel mijn focus naar de langere afstanden. Bij de puntenkoers wilde ik zo graag de A-finale halen, dat ik me bij de kwalificaties helemaal leegtrok.”

“Ik was kopwerk aan het verrichten voor anderen, zonder dat in de gaten te hebben. Uiteindelijk eindigde ik daardoor als dertiende, onvoldoende voor kwalificatie. Ik was heel boos op mezelf en gefrustreerd. In de avond heb ik de knop proberen om te zetten. Zaterdag ging ik de B-finale in met het idee: ik moet zorgen dat ik bij de eerste twee zit, zodat ik de A-finale toch mag rijden.” Met succes, want Mulder behaalde de meeste punten en kwalificeerde zich zo alsnog.

“De druk was er voor mij af. Ik was tevreden en kon daardoor rustig toewerken naar de finale. Tijdens de race hield ik me rustig. Op het einde sprong ik weg met de Italiaan Ghiotto, die ik goed ken. We vertrouwen elkaar. Hij vroeg mij om samen te rijden en ik zei: Si, si. En zo bleven we uit de greep van het peloton. Natuurlijk was ik gigantisch blij met de tweede plaats”, vertelt Mulder.

Tijdens de Europa Cup skeelerde Mulder in het oranje, maar als hij niet voor TeamNL uitkomt, rijdt hij in zijn zelfontworpen pak. | Foto : Cécile Hérault Vincent

Voor hem was het al de vijfde topdrienotering bij een Europa Cup. Desondanks was het een speciale prestatie. “Hier droom ik al heel lang van. Ik heb vaker goed gereden op een Europa Cup, maar Geisingen is toch anders dan de andere wedstrijden. Er staan honderd rijders aan de start, onder meer uit Amerika, Colombia, Frankrijk en Italië. Het niveau is enorm hoog, bijna hoger dan een EK of WK. “

Komende zomer wil Mulder graag op het Europees Kampioenschap meedoen om de medailles en hij hoopt op afvaardiging naar het WK. “Mijn ultieme doel is om wereldkampioen te worden. Hopelijk dit seizoen als laatstejaars junior, maar ik weet niet of dat zal lukken. En anders bij de senioren.” Met Jason Suttels, die bij dezelfde club traint, en Bart Swings heeft hij mooie voorbeelden.

Daarnaast is Mulder sinds twee jaar actief als langebaanschaatser. “Alles vanaf de 1500 meter rijd ik. Bij mijn tweede wereldbeker junioren in Finland werd ik gelijk vijfde op de mass start. Voor mij was dat echt een magisch moment, omdat ik pas anderhalf jaar op de schaats stond.”

Mulder is onderdeel van ‘Road to ice’, een initiatief vanuit de Belgische Schaatsbond om inlineskaters op te leiden voor de Olympische Spelen. “Voorlopig staat het schaatsen voor mij nog in dienst van het inlineskaten. In de toekomst wil ik zeker proberen om de Spelen te halen. Dat zal pas over zeven of elf jaar zijn”, vertelt de Leuvenaar.

Mulder heeft niet alleen op het asfalt ambities, ook op het ijs. | Foto : Eigen foto

Woonachtig in Leuven, schaatsend voor de Belgische Schaatsfederatie, maar afgelopen weekend toch te bewonderen in het oranje. Hoe zit dat? “Twintig jaar geleden zijn mijn ouders vanuit Nederland naar Leuven verhuisd voor studie en werk. Zelf ben ik in België geboren, maar omdat mijn ouders hier beiden niet vandaan kwamen, heb ik de Nederlandse nationaliteit. Toen ik acht jaar was, ben ik begonnen met skeeleren. Langzaamaan kwam deelname aan het EK in beeld, maar toen bleek dat ik niet voor België kon uitkomen. Dus vanaf 2019 ben ik landelijke baanwedstrijden en NK’s in Nederland gaan rijden.”

Voor het schaatsen gelden andere regels, waardoor Mulder op het ijs wel voor onze zuiderburen uitkomt. “Mocht ik ook voor België willen skeeleren, dan kan ik van nationaliteit veranderen, omdat ik inmiddels achttien ben. Mij maakt het niet zoveel uit welk land ik vertegenwoordig. Met allebei de trainingsgroepen kan ik goed opschieten. Soms is het wel verwarrend, zeker voor mijn clubgenoten hier in België.”

“Anderzijds heb ik minder concurrentiestrijd tijdens de trainingen. We hoeven niet tegen elkaar te strijden voor het startbewijs van het Belgisch team. En als ik in het oranje skeeler, wil ik er alles aan doen om met de Nederlanders mee te doen om de medailles. Dit jaar hebben we een sterk team met Chris Berkhout en Bret Groot. Dus ik ben benieuwd wat we kunnen.”

De uitslagen van de Europa Cup in Geisingen zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan