Tickets
Shop
Nieuws 19 sep 2022

Vijf inlineskaters mogen naar WK in Buenos Aires

Vijf inlineskaters vertegenwoordigen TeamNL op het WK dat tussen 28 oktober en 8 november plaatsheeft in Buenos Aires. Bij de senior-vrouwen zijn Lianne van Loon en Fleur Veen (beiden lange afstanden) geselecteerd, bij de senior-mannen Jelmar Hempenius (100 meter sprint, weg) en Ruurd Dijkstra (lange afstanden). Juniore-A Lataesha Narain doet mee aan de 100 meter sprint op de weg.

Foto : Neeke Smit

.De onverwacht grote afvaardiging is het gevolg van de goede resultaten onlangs op het EK in het Italiaanse L’Aquila. De Nederlandse delegatie veroverde er negen medailles, waaronder drie gouden. Zo verraste Van Loon (foto boven) tijdens de slotdag op de marathon het peloton met een fenomenale eindsprint. Haar teamgenote bij de skeeler/marathonploeg A6.nl Fleur Veen (foto boven) reed naar een bronzen plak op de puntenkoers, en die prijs was er eveneens voor de twee sprinters Lataesha Narain en Jelmar Hempenius. Ruurd Dijkstra kan inchecken voor de reis naar Argentinië vooral vanwege de knap gereden afvalkoers in een ijzersterk deelnemersveld die hij als nummer vijf besloot.

KNSB-disciplinemanager inlineskaten Marcel Scheperkamp licht de keuze toe: “Bij de selectie hebben we onder meer gekeken of de rijder kans maakt op een top-8 positie bij de WK. Ook hebben we uitzonderlijke prestaties bij de EK in Italië meegewogen. In die categorie valt de prestatie van Dijkstra. Hij reed zó indrukwekkend dat we niet om hem heen konden.”

Bondscoach Valentina Berga-Belloni noemt de derde plaatsen van Hempenius en Narain ‘superknap’. “Daar hebben Jelmar en Lataesha het hele jaar hard voor gewerkt. Hun selectie is meer dan verdiend. Ik ben benieuwd wat ze nu op een wereldkampioenschap kunnen laten zien, los van de ervaring die ze kunnen opdoen.” 

Jelmar en Lataesha na het behalen van EK-brons, geflankeerd door de bondscoaches. | Foto : Neeke Smit

De boomlange Fries Hempenius is verguld met zijn uitverkiezing. “Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik mee mag. Meedoen aan een wereldkampioenschap, en ook nog in Argentinië, is een enorme stap in mijn carrière. Het behalen van een medaille op het EK maakte mijn seizoen perfect, maar dat ik er nog een WK aan kan toevoegen is een kers op een taart die al compleet was. Het motiveert me natuurlijk de komende maand door te trainen en opnieuw op zoek te gaan naar m’n topvorm”, zegt hij onderweg vanuit Praag waar hij een aantal dagen heeft doorgebracht na het Europees Kampioenschap.

Ter voorbereiding zal het vijftal drie keer per week samen trainen onder leiding van Berga en Frank Fiers, de andere bondscoach. Twee keer gebeurt dat in Heerenveen, een dag is Heerde de locatie. In het eerste weekend van oktober doen de skeeleraars mee aan een twee dagen durend toernooi in Rovigo (tussen Venetië en Bologna gelegen). Op 22 oktober vertrekt de ploeg naar Zuid-Amerika, met uitzondering van de sprinters; die stappen vijf dagen later in het vliegtuig.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan