Tickets
Shop
Nieuws 23 sep 2022

Veel belangstelling voor eerste mass start seizoen '22-'23

Nog zonder de spiedende ogen van een bondscoach op de tribune begint vanmiddag de nationale mass start competitie in de Elfstedenhal van Leeuwarden. Het teamonderdeel is erg in trek, want op de startlijst staan de namen van 88 vrouwen en mannen. Zo zijn alle stayers en marathonrijders van Team Reggeborgh present, doet de hele club van Team Zaanlander mee en verschijnt bijna het complete marathonteam van Jumbo-Visma op de afspraak.

Foto : Soenar Chamid

Opvallende afwezigen: specialist Jorrit Bergsma (wel aangemeld, niet van de partij) en zijn kompanen van Jumbo-Visma’s langebaanclan die deze week testdagen afwerken in Aalsmeer en daarom de eerste ronde overslaan. Bij de vrouwen heeft Irene Schouten zich teruggetrokken. Ook Team IKO ontbreekt volledig, vanwege een fietstrainingskamp aan het Hongaars Balatonmeer. “De volgende wedstrijden zij we er zeker bij”, zegt coach Erik Bouwman vanuit Hongarije, “want de mass start is juist een onderdeel waar we de voorbije jaren in hebben geïnvesteerd. In samenwerking met Bart Swings, de beste schaatser op dit nummer, proberen we via een langetermijnplanning enkele jongens op te leiden, en ook met Robin Groot willen we die richting opgaan”, aldus de Groninger die Yves Vergeer en Kayo Vos noemt als mannen die hogerop willen op de mass start.

Waar vanmiddag geen twijfel over bestaat: de overheersende kleur vanmiddag op het Leeuwarder ijs zal groen zijn. Reggeborgh trekt massaal naar Friesland, met zes rijders van de langebaan onder leiding van Robin Derks en de zes doordouwers van coach Roy Boeve. “Vroeger hadden we er de schaatsers niet voor. Nu wel, daarom geven we vol gas voor de teamdisciplines”, licht teammanager Henk Schra toe.

Hij zag tijdens trainingen al hoe er spelenderwijs onderling wordt geprovoceerd en geduwd. “Zo raakt iedereen besmet met dat mass start-virus. Het is leuk mee te doen, daarnaast dient zo’n race als training en is het manier wat wedstrijdhardheid op te doen. Ik kan me voorstellen dat het iemand als Patrick Roest straks – door alle andere afstanden waar hij goed in is - aan tijd ontbreekt om zich ook nog op dit onderdeel te focussen. Wesly Dijs heb ik juist geadviseerd zich misschien meer op de teamnummers te richten. Hij is een prima 1500-meterman, maar als hij zich wil plaatsen voor de Winterspelen wordt dat erg lastig, wetend dat hij sowieso Kjeld Nuis en Thomas Krol voor zich heeft.”

Roy Boeve (r) is vast van plan hoge ogen te gooien op de mass start met de gebroeders Hoolwerf. | Foto : Neeke Smit

Roy Boeve volgt een tweesporenbeleid: goed scoren in de marathons en met de broers Evert en Bart Hoolwerf veel tijd steken in de olympische discipline. Dat gaat zó ver, dat het duo niet meereist met de rest van de formatie naar het Spaanse Girona waar een laatste trainingskamp wordt belegd voordat het marathongeweld losbreekt. “Bart is als reserve aangemeld, omdat hij vooral een langebaanprogramma volgt. Ons doel is namelijk plaatsen voor de World Cup.”

“Het is alleen jammer dat nog volstrekt onduidelijk is hoe dat in zijn werk gaat. Er zijn tot nu toe geen regels bekendgemaakt. Het enige dat we kunnen doen, is presteren. Oftewel: dat Bart en Evert de sprints winnen. Het gaat me niet eens om de uitslag van de wedstrijden; stel dat er zes marathonjongens van ons in de finale rijden en vijf man uit de Reggeborgh-langebaanploeg, dan wordt het een stuk eenvoudiger de zaak bij elkaar te houden om de sprint naar je hand te zetten. Dat soort ontknopingen vind ik niet zo spannend. De Hoolwerfjes moeten in andere situaties tonen dat ze iedereen de baas kunnen blijven. Daar hebben we wat aan.”

Binnenkort nieuwe bondscoach voor teamonderdelen
Gedurende de zomermaanden is er door de KNSB met alle betrokkenen veelvuldig en constructief overleg geweest over de teamonderdelen mass start en team pursuit. De noodzaak van een goede aanpak met duidelijke sturing vanuit de bond wordt door iedereen onderkend. De gesprekken hebben geleid tot een voorstel dat qua uitwerking momenteel in een afrondende fase is. Binnenkort zal technisch directeur Remy de Wit alle ins en outs nader toelichten, waarbij ook wordt bekendgemaakt wie er eindverantwoordelijk zal zijn voor de gang van zaken en sportieve beslissingen (voorwaarden en samenstelling van selecties) rondom deze disciplines.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan