Group 2
arrow copy Terug
NK Clubs 28 sep 2022

Op weg naar het NK Clubs: Deventer IJsclub

Komende zaterdag wordt er in Thialf voor de vierde keer om het Nederlands Kampioenschap Clubs gestreden. Veertien verenigingen duelleren dan met elkaar in een uniek langebaantoernooi over verschillende afstanden, en zetten daarbij hun jeugd én senioren in. Schaatsen.nl besteedt tot 1 oktober dagelijks aandacht aan een van de deelnemende clubs. Vandaag deel 12: Deventer IJsclub (DIJC).

Foto : Soenar Chamid

De geboren Deventerse Jorien Kranenborg (36) stopte in 2012 met schaatsen op hoog niveau. Inmiddels is ze werkzaam als fysiotherapeute en traint ze met Tossa Heesen de junioren C, B en A bij de Deventer IJsclub. Het is de vereniging waar de passie voor het schaatsen bij de rijdster met sprintvezels is begonnen. “Wij woonden in de buurt van de oude ijsbaan van Deventer, waar Ard en Keesie nog wedstrijden hebben gereden. Ik wilde mijn broer en zus achterna, die op schaatsen zaten, maar ik was nog te jong. Op het moment dat de ijsbaan De Scheg er kwam en dit de thuisbasis werd van de Deventer IJsclub, was ik oud genoeg om ook lid te worden. Mijn vader ging eveneens op schaatsen en mijn moeder begon met het volgen van trainingscursussen om de pupillen training te kunnen geven. Zodoende stond de hele familie 's zaterdags op het ijs.”

Herkent Kranenborg veel van zichzelf in de jonge schaatsers die zij nu training geeft? “Het is lastig te vergelijken. Op die leeftijd zat ik in de selectie met rijders als Jan Smeekens, Wouter Olde Heuvel en Freddy Wennemars. Dan heb je een andere instelling en motivatie. In onze trainingsgroep zitten ook fanatieke rijders en talenten, maar als zij een bepaalde leeftijd bereiken en goed genoeg zijn, stromen ze door naar een baanselectie of een KNSB Talent Team (KTT). Dan maak ik ze niet meer mee. Lol hebben en genieten van de vermoeidheid en de voldoening van trainen, daar gaat het wat mij betreft om. Dit vind ik het leuke van een clubtrainer te zijn.”

Kranenborg bleek als rijdster talent te hebben, vooral voor de 500 en 1000 meter. Ze reed zeven jaar in het Gewest Overijssel, Regio Oost, en reisde een periode twee dagen in de week van Deventer naar Heerenveen om op het topsportuur te trainen. Een nieuw avontuur in Friesland lonkte. “Veel van mijn ploeggenoten gingen studeren of zwaaiden af. Ik studeerde op dat moment fysiotherapie in Enschede en ik had mijn praktijkgedeelte afgerond. Een van de opties die Gewest Fryslân en ik zagen: ik ga het gewoon proberen. Met Anice Das, die daar destijds trainde, was ik naar de olympic finals geweest in Calgary. Zij stimuleerde mij om aan te sluiten bij haar team. Vervolgens heb ik Henk Hospes gebeld en waren we er snel uit, maar wel onder één voorwaarde: ik moest verhuizen naar Heerenveen. Zo geschiedde.”

De Deventerse is het meest trots op het winnen van de Utrecht City Bokaal in 2010 en de IJsselcup in 2011. “Deze laatste overwinning was vooral heel speciaal, aangezien dit op mijn thuisbaan was en het werd mede georganiseerd door de Deventer IJsclub. Op een van de pilaren in de ijshal staan de namen van alle IJsselcupwinnaars. Het is bijzonder dat ik als Deventerse hiertussen sta. Daarnaast heb ik twee keer meegedaan aan de Winter Universiade: in 2007 op de olympische baan van Turijn en in het Chinese Harbin in 2009. Dat waren superervaringen. Vroeger was ik een verlegen meisje. Door topsport sta ik sterker in mijn schoenen en ben ik zelfverzekerder geworden.”

In 2012 keerde ze terug bij de Deventer IJsclub en is zij hier inmiddels tien jaar trainster. Het was nooit haar ambitie om training te geven. Door toeval is ze erin gerold. “Mijn zus had met haar vriend een trainingsgroep bestaande uit fanatieke C- en B-junioren. Toen ik stopte met schaatsen en uit Heerenveen terugkeerde, was mijn zus zwanger van haar tweede kindje. Zij vroeg of ik haar trainingen een keer in de week wilde overnemen. Tegen haar kon ik geen nee zeggen. Zo ben ik onderdeel geworden van de trainersgroep en werd ik het jaar daarop gevraagd om officieel training te geven.”

De 36-jarige heeft geen lange bedenktijd nodig om te vertellen wat ze zo mooi vindt aan de Deventer IJsclub. “We hebben een rijke clubhistorie met olympisch kampioenen, op wie we trots  zijn, zoals Mark Tuitert, Carlijn Achtereekte, Ans Schut, Stefan Groothuis en Lotte van Beek. 'We' zijn opgericht in 1879 en daarmee zijn we een van de oudste ijsverenigingen van Nederland. Het is een heel grote club en tegelijkertijd heel klein. Iedereen kent elkaar. Ook kun je bij ons kunstrijden en marathonschaatsen. Daarnaast hebben we een heel fanatieke langebaangroep bij de Masters die aan NK’s en WK’s meedoet. Het is een vereniging met leden die ambities hebben, maar als je lekker wilt schaatsen met gezelligheid en de techniek onder de knie wilt krijgen, dan kun je ook bij ons terecht.”

Kranenborg heeft een heldere missie op het gebied van training geven. “Wat ik vooral wil, is het plezier in bewegen meegeven. Als fysiotherapeut ben ik daar extra bewust van en mee bezig. Je ziet het om je heen: kinderen bewegen steeds minder. Ze gaan met de scooter of rijden op een elektrische fiets en je hebt flitsbezorgers die boodschappen naar je toebrengen. Alles komt en gaat makkelijk. Ik wil ze meegeven dat sporten leuk is, dat dit gezond is voor je lichaam en geest en dat het fijn is om verzuurde benen te hebben. Ongeacht wat je prestatie is: je best doen of een persoonlijk record rijden is genoeg. Bovendien vind ik de club erg belangrijk. Dat vormt de basis van de gehele piramide van topsport. En vereniging zegt het al: dat verenigt. Het aspect ‘samen’, daar gaat het om. Een club is wat anders dan een fitnessabonnement. Aan een vereniging zitten meer aspecten. Daarom vind ik het leuk om extra taken op me te nemen binnen de club.”

De Deventer IJsclub tijdens het NK Clubs 2021, waar met trots de clubvlag wordt getoond. Kranenborg: "Deze wedstrijd versterkt het clubgevoel." | Foto : Deventer IJsclub

Het enthousiasme over de NK Clubs is ook duidelijk merkbaar bij de voormalig sprintster. “Ten eerste staan rijders op het ijs met de grote namen uit de schaatswereld. Dat is supergaaf. Niet iedereen krijgt die kans. Ten tweede heeft dit evenement een ambiance van een serieus toernooi. Er is meer publiek aanwezig dan bij een reguliere wedstrijd. Er zijn spandoeken, er is muziek en je krijgt een accreditatie. Veel rijders krijgen dan het besef: ‘wow dit is echt’. Vooral bij de schaatsers die mogelijk nooit aan een ‘echt’ NK zullen deelnemen. Ten derde versterkt deze wedstrijd het clubgevoel en hebben we een heuse clubvlag”, zegt ze met een lach.

Hoe zit het met de verwachtingen voor komende zaterdag? “Ik verwacht een heel leuk toernooi met veel enthousiaste rijders én publiek. De sfeer is altijd goed in Thialf. En het doel is dat onze schaatsers, waar mogelijk, een persoonlijk record kunnen rijden; dat ze een heel mooie aftrap hebben, waardoor de rijders veel zin krijgen in het nieuwe schaatsseizoen.”

Naam vereniging: Deventer IJsclub
Opgericht in: 1879
Aantal leden: Ongeveer 600
Bekende (oud-)schaatsers:
Mark Tuitert, Carlijn Achtereekte, Jan Smeekens, Ans Schut, Stefan Groothuis, Annie Tukker-Borckink Lotte van Beek, Gijs Esders, Stien Kaiser
Uitslagen op NK Clubs: DQ in 2018 (stonden er heel goed voor), 2e in 2019, 6e in 2021

Door

Margriet de Schutter

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan