Tickets
Shop
Kort door de bocht 30 sep 2022

Veel grote namen op NK Clubs, ode aan Jeen van den Berg

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Veel profs aan de start bij NK Clubs
Bij het merendeel van de veertien verenigingen die zaterdag in Thialf hun uiterste best zullen doen om het vierde NK Clubs te winnen, verschijnen ook tal van ‘grote namen’ aan de start. Titelverdediger HCH kan een beroep doen op Antoinette de Jong, haar ploeggenote bij Jumbo-Visma Reina Anema en Team Reggeborghs Wesly Dijs. Daarmee is de Heerenveense club het best vertegenwoordigd door  profs. 

De complete lijst van bekende schaatsers die aantreden:

HCH (Heerenveen)
- Antoinette de Jong (Jumbo-Visma)
- Reina Anema (Jumbo-Visma)
- Wesley Dijs (Team Reggeborgh)

S.T.D. ST Nicolaasga (ST Nicolaasga)
- Myrthe de Boer (Jumbo-Visma Development)
- Jordy van Workum (Jumbo-Visma Development)

Marcel Bosker en Patrick Roest zijn er ook bij zaterdag. | Foto : Timsimaging


IJVG (Groningen)
- Remo Slotegraaf (Jumbo-Visma Development)
- Marcel Bosker (Team Reggeborgh)

DYC (Deventer)
- Gijs Esders (Team IKO)

Evelien Vijn verdedigt de kleuren van S.T.G Koggenland. | Foto : Jumbo-Visma


S.T.G. Koggenland (Zwaagdijk)
- Evelien Vijn (Jumbo-Visma Development)

STV Lekstreek (Lekkerkerk)
- Hein Otterspeer (Team Reggeborgh)
- Patrick Roest (Team Reggeborgh)

HVHW (Den Haag Westland)
- Dione Voskamp

IJsclub Stokvisdennen (Dalfsen)
- Stefan Westenbroek (Team Reggeborgh)
- Joep Wennemars (Jumbo-Visma)

SV Striene (Breda)
- Louis Hollaar (Team IKO)

HCA Amsterdam
- Serge Yoro (Jumbo-Visma Development)
- Mats Siemons (Team Reggeborgh)

Jeen, biografie van een schaatsicoon
JEEN luidt kortweg de titel van de biografie die historicus, schaatsliefhebber en auteur Marc Hilberts schreef over de Friese schaatslegende Jeen van den Berg (1928 – 2014). Het boek werd vrijdag 30 september officieel gepresenteerd in de uitspanning Sailor’s Inn te Hindeloopen, een van De Friese Elf Steden.
In 1954 won Jeen van den Berg de Friese Elfstedentocht en dat leverde hem eeuwige roem op. Toch was dit slechts een van de bijna duizend overwinningen die de schaatsende leraar in zijn actieve loopbaan wist te boeken. Op het ijs was Van den Berg meedogenloos, ging hij tot het gaatje om wedstrijden te winnen. Buiten de schaatsbaan bleek hij juist sociaal, betrokken en innemend.
Jeen nam twee keer deel aan de Olympische Spelen, speelde een belangrijke rol bij de komst van ijsbaan Thialf in Heerenveen, droeg zijn steentje bij aan professionalisering van de schaatssport en werd zelf in 1999 nog wereldkampioen bij de masters (70+).
Hilberts sprak voor zijn biografie 56 mensen die Jeen goed hebben gekend. Onder hen ook zijn goede vriend, de auteur Hylke Speerstra, die het officiële eerste exemplaar van ‘Jeen’ kreeg overhandigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van tientallen familieleden, vrienden en bekenden van de schaatslegende, wiens levensverhaal nu in 272 pagina’s kloek is beschreven. Het boek is uitgegeven door Noordboek en kost 30 euro.

Emilia Soloukhin klimt acht plaatsen
De pas 13-jarige kunstrijdster Emilia Soloukhin heeft haar eerste optreden in een Junior Grand Prix op overtuigende wijze afgerond. In Gdansk beloonde de jury haar vrije programma met 78.34 punten, een totaal dat goed was voor de 25e plaats in het deelnemersveld van 49 jonge vrouwen. Die score bracht Soloukhin van de 34e naar de 26e plek in het eindklassement (116.55 punten). Niki Wories, disciplinemanager Kunstrijden van de KNSB, en internationaal scheidrechter Jeroen Prins toonden zich zeer tevreden met het debuut van Emilia. De zege in het toernooi ging naar de Japanse Mao Shimada, die na de verplichte kür nog achter haar landgenote Mona Chiba op de tweede plaats stond. Beiden kwamen uit op een score boven de tweehonderd punten, ruim meer dan de Koreaanse Cheayeon Kim die als derde werd genoteerd.

 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan