Tickets
Shop
Kort door de bocht 10 sep 2022

Shorttrackpionier Menno Boelsma overleden, Erbanová na WK-brons op langebaan ook brons als ijshockeyster

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Shorttrackpionier Menno Boelsma overleden
In de nacht van vrijdag op zaterdag is voormalig schaatser en shorttracker Menno Boelsma overleden aan de gevolgen van kanker. Boelsma was in de jaren ’80 zowel op de langebaan als in de beginperiode van het shorttrack actief. Hij werd drie keer Nederlands kampioen (1980, 1981 en 1983) en werd viermaal tweede. In 1979 en 1980 was het NK nog officieus, dus werd hij in 1981 de eerste officiële Nederlands kampioen. Ook deed hij meerdere malen mee aan een WK, met een bronzen plak op de 500 meter in 1981 als beste klassering. Dit was tevens de eerste individuele WK-medaille voor Nederland. 

De alleskunner op de schaats uit Monster werd ook wel gezien als de pionier van het shorttrack. Tijdens de wereldkampioenschappen in Milaan in 1980 heersten de Canadezen, waar de Nederlanders ver achterbleven. De Nederlandse shorttrackers ontdekten dat het geheim van de Canadezen zat in hun schoenen die van polyester waren. Hierdoor waren de schaatsen veel steviger dan de conventionele noren en konden ze veel makkelijker door de bochten komen. Boelsma begon de schaatsen zelf te fabriceren. Niet veel later kwamen de successen. "Ons hele team ging op deze schaatsen rijden. En zo hebben we de aansluiting met de wereldtop gemaakt", liet de pionier in een tv-uitzending van ‘Andere Tijden Sport’ weten, die in 2014 een aflevering wijdde aan de opkomst van de shorttracksport. 

Op de langebaan haalde hij zijn beste resultaten op de kortebaan en de 500 meter, met een gewonnen nationale titel in 1986 en een zilveren medaille in de World Cup in Davos in 1990. In 1988 werd Boelsma Nederlands Kampioen op de kortebaan. Hij won daar voor Jan Ykema en Bauke Jonkman. Hij deed ook mee aan de Olympische Winterspelen van 1988 op de 500 en 1000 meter en werd daarbij respectievelijk 16e en 24e. Boelsma is 61 jaar geworden.


Karolína Erbanová na WK-brons op langebaan ook brons als ijshockeyster

Foto : Soenar Chamid

De voormalig Tsjechische langebaanschaatsster en huidig ijshockeyspeelster Karolína Erbanová laat via Instagram weten: “Waarschijnlijk trek ik de bronzen medaille aan”. In 2018 veroverde Karolina Erbanova (29) olympisch brons op de 500 meter en won zij EK-brons op dezelfde afstand. In 2015 werd ze bij de WK afstanden in Heerenveen eveneens derde op de 1000 meter en belandde de drievoudig olympisch schaatsster op diezelfde vertrouwde stek in het eindklassement.

Kort na haar afscheid als schaatsster maakte ze de switch naar ijshockey. Eerder dit jaar was Erbanova een plek in de Olympische selectie misgelopen. Het WK in Denemarken was voor haar het eerste grote internationale toernooi als ijshockeyster.

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan