Tickets
Shop
Nieuws 28 sep 2022

Jumbo-Visma: met de blik op de toekomst

Onbedoeld gaf olympisch schaatskampioen Thomas Krol woensdag bij de presentatie van Jumbo-Visma’s schaatsploegen een verkapt advies aan iedereen die bij de hoofdsponsor werkzaam of betrokken is. Niet te lang blijven hangen in wat is geweest, maar vooruitkijken naar wat komen gaat. In Krols situatie draait het om de sportieve prestaties, voor het concern zou snel meer duidelijkheid in de affaire rond mede-eigenaar van Jumbo, Frits van Eerd, veel helpen.

Foto : Neeke Smit

Natuurlijk zei Krol dat alleen in relatie tot de ongelooflijk mooie winter die hij achter de rug heeft op het ijs (olympisch goud, wereldtitel sprint etc). Met een beetje fantasie zouden de mensen die voor de supermarktgigant werkzaam zijn of op een andere manier bij het bedrijf zijn betrokken, de raad ook ter harte kunnen nemen. De gebeurtenissen rond topbestuurder Frits van Eerd – eerder opgepakt als verdachte in een groot witwasonderzoek – zorgen voor namelijk veel onzekerheid. Hopen op betere tijden kan heilzaam werken.

Of zoals net aangestelde directeur business development Sven Kramer het verwoordde: “Jumbo zit in zwaar weer, daar hoeven we onze ogen niet voor te sluiten. Het is belangrijk om verbinding te houden en het warme hart uit te dragen", vond de oud-topper van de langebaan, daarmee zijn respect uitsprekend naar de aanwezige Jumbo-bestuurders Ton van Veen en Rogier Riemersma. Zij waren ondanks de perikelen rond Van Eerd toch present in Wolvega bij het voorstellen van de drie teams (hoofdmacht langebaan en opleidingsploeg, en de marathonformatie).

Hoofdcoach Jac Orie stond ook een moment stil bij de kwestie die volgens hem geen gevaar betekent voor het voortbestaan van de schaatsploegen. "Iedereen leeft mee met Jumbo en de familie. Het is een vervelende situatie. Het is te hopen dat ze er goed uitkomen." Binnen de schaatsploeg wordt veel gesproken over de zaak rond Van Eerd, maar het is volgens Orie geen heel groot thema. "Het is soms het gesprek aan de eettafel, maar daarna ebt het weg. Er moet ook weer gewoon getraind worden."

Jutta Leerdam zegt haar draai helemaal te hebben gevonden bij geel-zwart. | Foto : Soenar Chamid

Schaatsdiva Jutta Leerdam – goed voor 3,3 miljoen volgers op Instagram – mocht bij de opening na Krol even haar zegje doen. De grote blikvanger van Jumbo zei dat de overgang van haar eigen (opgedoekte) ploeg Worldstream naar de geel-zwarte brigade prima is verlopen. “Ik heb ook al een klik met Jac (Orie, hoofdcoach, red.), en ik ben door iedereen in het team goed ontvangen. Het is niettemin wennen: elke ploeg is weer anders, qua werkwijze en qua samenstelling. Ik heb me best afgevraagd of ik bij Jumb-Visma zou passen, maar dat is geen probleem. Het is spannend hoe het zo meteen zal gaan in de eerste wedstrijden, maar ik ga altijd uit van mijn eigen kracht. En dat is letterlijk mijn (fyiseke) kracht”, aldus de Westlandse die met name de focus legt op het WK Afstanden in Heerenveen (maart 2023). “Ik zou heel graag wereldkampioene willen worden op de 1000 meter.”

Jumbo-Visma was het eerste merkenteam van de nationale top dat zich deze herfst meldde voor de officieuze aftrap van het nieuwe seizoen. Het programma week duidelijk af van voorgaande jaren. De voorstelling van de in totaal 25 atleten nam nog geen half uur in beslag. De hoofdmoot vormde een soort kenniscarrousel waarin de experts van de ploeg de media, ouders en sponsorvertegenwoordigers wat meer vertelden over de ‘filosofie en DNA’ van het team. De daarbij aangesneden onderwerpen: innovatie, testen, trainingsmethodes en marathonschaatsen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan