Tickets
Shop
Nieuws 22 sep 2022

Frank Vreugdenhil helpt een handje bij Reggeborgh

Zolang het onkruid niet vergaat, hebben de hoveniers hun werk. Dat geldt ook voor Frank Vreugdenhil, de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht in 2019 én 2020. Hij stopte in het coronatijdperk met schaatsen om zich toe te leggen op ‘het mooi maken van tuinen’, maar is nu weer terug op het ijs, als assistent-trainer bij de marathonploeg van Reggeborgh. “Dit blijft m’n hobby en passie.”

Foto : Neeke Smit

Zijn rol? Het kunnen inspireren van anderen, bijvoorbeeld. Dat gebeurt vanzelf. Roy Boeve, ploegleider, coach en trainer van de groene brigade, durft te stellen dat zelfs als zijn oud-rijder helemaal niets doet, al wat toevoegt aan Team Reggeborgh. “De jongens vinden het namelijk prachtig dat Frank er weer bij is, al blijft het voorlopig beperkt tot een keer per week. Ikzelf juich het ook toe hoor, want ik heb dit werk nooit eerder met iemand naast me gedaan. Dit is een nieuwe ervaring voor me.”

Vreugdenhil (37) is net zo enthousiast als Boeve die hem de voorbije zomer vroeg of er interesse was een handje toe te steken. De twee hadden zo een deal. “Ik vind het leuk om bij het schaatsen betrokken te zijn, al heb ik niet direct ambities om voltijds trainer of ploegleider te zijn", verklaart de geboren Westlander die reeds jaren in het Drentse Eldersloo woont. "Het spreekt me aan mijn ervaring te kunnen delen met anderen. Na mijn afscheid heb ik contact gehouden met Roy, bij wie er altijd interesse is geweest om mij wat ondersteunend werk te laten doen bij het team. Daarnaast vindt hij het prettig zo nu en dan wat ruggespraak te kunnen voeren met iemand anders. Ik kan wat meer tijd vrijmaken in m’n tuincentrum, dus zo is er overeengekomen dat ik een middag per week erbij ben op het ijs.”

Frank Vreugdenhil: 'Het schaatsen is altijd mijn passie en hobby geweest, dus ook wel logisch dat ik erin ben teruggekeerd.' | Foto : Neeke Smit

“Er is bewust gekozen voor de dinsdag, want die dag wordt er qua trainingsomvang het meest gedaan. Dan is er meer gelegenheid met die gasten bezig te zijn. Als je richting donderdag, vrijdag gaat, is het allemaal wat korter en ligt de aandacht meer op de wedstrijd. Ik wil liever in het voortraject zitten, met het nabespreken van de vorige race en de basisvoorbereiding op de volgende marathon.”

“Ik sta er niet voor mezelf, meer om de jongens verder te helpen. Dat moet de meerwaarde zijn. Dit is een beginnetje, waarbij we zullen kijken hoe het loopt. Noem me maar assistent-trainer of ploegleider, en dan op een kleinschalige basis. Ik heb er lol in, en als dat het geval is, maak je er automatisch meer tijd voor vrij. Dit blijft m’n hobby en passie. Meerijden met de mannen doe ik niet meer. Ben je gek? Daar moet je veel te veel voor doen, wil je hen volgen in die rondjes van 25….”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan