Tickets
Shop
Nieuws 23 sep 2022

Eerste mass start zonder surprises

Er verscheen veel grof geschut voor de eerste mass start van het nieuwe schaatsseizoen, maar toen alle races voorbij waren, stonden de vertrouwde namen bovenaan op het scorebord. Waar Marijke Groenewoud in de Elfstedenhal (Leeuwarden) spelenderwijs naar de zege gleed, kwam Bart Hoolwerf nog net op tijd om Harm Visser van zich af te schudden.

Foto : Neeke Smit

Wat de uitslag betreft, weinig nieuws onder de zon. Wel leuk: een groot deel van de langebaanploeg waarmee Reggeborgh was gekomen. Patrick Roest, Marcel Bosker, Wesly Dijs, Louis Hollaar, ze doen zelden mee aan dit teamonderdeel, maar stortten zich vol overgave in de pelotonsrace. Hollaar sleepte er een derde plaats uit, achter Hoolwerf en Visser. Hij nam zo een aardig resultaat mee naar huis van – zoals zijn coach Robin Derks het omschreef – het ‘teamuitje’.

“Dit is een beetje onze teamonderdelen-dag geworden. Vanmorgen is er al getraind op de team pursuit, want het is voor ons een normale trainingsweek. Maar we doen mee omdat we dit werk leuk vinden en een mass start is een goede prikkel”, aldus de man uit De Rijp. “We zouden met de gehele ploeg hier rijden voor Victor Ramler. Die wil zich graag verder bekwamen op dit nummer, ook in de internationale competitie, maar hij moet zich daar nog wel voor plaatsen. Dat was de reden dat het team hem vandaag zou helpen. Alleen, Victor kon niet rijden omdat hij ziek is…. Daarom mocht iedereen voor zichzelf rijden.”

Marijke Groenewoud en de meiden van Team Zaanlander regeerden in de mass start van de vrouwen, zoals was te verwachten. Esther Kiel werd knap derde. | Foto : Glenn Wassenbergh

Derks lachte. “Patrick (Roest, red.) smeet behoorlijk met zijn krachten”, doelend op het vele kopwerk dat de allrounder verrichtte. “En dat na de pittige training van deze ochtend.” Roest bereikte de finale dan ook niet. Hij eindigde als zevende, waar de eerste zes van de drie heats tot de eindstrijd konden doordringen. “Maakt niet uit. Hij is op grond van zijn resultaten van vorig seizoen toch zeker van deelname aan het NK mass start.”

Voor Roest (naar eigen zeggen reed hij een ’jaar of zes geleden’ voor het laatst een mass start) en consorten zal het voorlopig blijven bij dit optreden. Na het NK Clubs van volgende week zaterdag verkast het team naar Inzell voor een laatste trainingskamp over de grens.
Derks: “Het verloopt tot dusver best lekker, al zal in Inzell blijken hoe we er precies voorstaan. De trainingen verlopen vrij vlekkeloos en er wordt een goed niveau gehaald. Ik ben er blij mee, wetend dat er een geheel nieuwe staf is samengesteld die in de korte periode toch al goed samenwerkt."

De uitslagen van de mass start zijn hier te vinden.

'Seizoen beginnen zonder bondscoach is geen optie'
Team Reggeborgh maakt serieus werk van de teamdisciplines mass start en de team pursuit, maar hoopt ook dat de KNSB vaart zet achter het aanstellen van een bondscoach. "Laat die er maar snel komen, want het gaat wel om onze atleten. Het seizoen beginnen zonder een bondscoach is geen optie. De vier grote ploegen hebben alle hun eigen belangen, dan heb je iemand nodig die boven alle partijen staat", vindt Robin Derks. "We zijn immers afgelopen winter met de neus op de feiten gedrukt (de mass start en achtervolging leverden voor de mannen tijdens de Olympische Spelen geen medailles op, red.)."

"We zijn druk met de ploegenachtervolging. Louis Hollaar, Wesly Dijs, Kjeld (Nuis, red.) en onze vier allrounders trainen samen op het onderdeel. Van Kjeld is langer bekend dat hij het op dit nummer in de World Cup wil proberen. Het probleem is echter dat er nog geen enkele centrale training is geweest, en daarmee is zijn kans op deelname zo goed als verkeken. In de eerste World Cup team pursuit wordt er natuurlijk niet gestart met een compleet nieuw trio, terwijl wij vinden dat hij een kans verdient om te laten zien wat hij kan. Ach, we kunnen niet meer doen dan ons werk en ons beste beentje voorzetten. Zo bouwen we in elk geval een voorsprong op. Al heb je er niets aan als je niet wordt geselecteerd..."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan