Tickets
Shop
Shorttrack 15 sep 2022

Daan Breeuwsma maakt Fries trainerskwartet Zaanlander compleet

Afgelopen seizoen zwaaide Daan Breeuwsma af als shorttracker. Na zestien jaar trouwe dienst zette de specialist op de relay een punt achter zijn carrière. De Fries zal betrokken blijven bij de topsportwereld, want Jillert Anema heeft hem gevraagd om als coach aan te sluiten bij Team Zaanlander.

Foto : Dennis Kruijswijk

De overstap naar de langebaan is verrassend, aangezien Breeuwsma al vanaf zijn jeugd voornamelijk geshorttrackt heeft. Zijn gehele carrière heeft hij zich gefocust op de rondjes van 111 meter. Los van een paar uitstapjes naar de mass start - waar hij overigens zevende werd op het NK -  en een wekelijkse training op de 400-meterbaan, heeft Breeuwsma weinig ervaring met het langebaanschaatsen. Mede daarom zal hij zijn trainingswerkzaamheden combineren met het volgen van een trainersopleiding.

“Ik wilde eerst afstand nemen van de sport, maar had wel de intentie om iets in het shorttracken te gaan doen. Alleen heb ik nooit echt contact kunnen krijgen met de mensen die daarover gaan, zeker op het hoogste niveau was weinig communicatie. Op een gegeven moment vroeg Jillert Anema aan mijn vriendin Rianne (de Vries, shorttrackster bij TeamNL, red.) of zij mijn nummer wilde geven. Zo is het balletje gaan rollen. Hij vond dat ik de juiste persoon voor het team was.”

Daan Breeuwsma is nog niet begonnen bij Zaanlander, omdat hij werkt bij een agrarisch loonbedrijf. Daar helpt de boerenzoon mee met het hakselen van gras, het vervoeren van maïs en het grondwerk. “Op de trekker zitten is ook topsport, het is keihard werken. Altijd doorgaan. Pittig, maar heel mooi. Ik ben opgegroeid met het boerenleven en ik vind het prachtig om erbij betrokken te blijven. Dat wil ik ook blijven doen in de zomermaanden.”

De rol die Breeuwsma krijgt binnen het team, staat nog niet vast. "Jillert zegt dat we niet werken met assistenten, maar dat we allemaal hoofdcoaches zijn. Zo is het natuurlijk niet helemaal, maar dat is wel het doel, om hoofdcoach te worden." In het begin zal de 34-jarige Fries opgeleid worden door de ervaren krachten binnen het team, naast Anema ook Arjan Samplonius en Henk Hospes. “Zij hebben een bepaalde filosofie. Met hun manier van werken word je elk jaar een stapje beter, dat willen zij mij graag bijbrengen. Ik heb natuurlijk een bak ervaring, maar kom uit een andere schaatstak. De rijders en staf kunnen van mij veel leren en ik van hen. Het is een win-winsituatie. Hopelijk komt daar iets moois uit.”

Met zijn wedstrijdervaring en tactische kennis wil Breeuwsma een aanvulling zijn op Team Zaanlander. | Foto : Dennis Kruijswijk

Breeuwsma zal zich het eerste jaar focussen op het langebaanschaatsen en de nationale wedstrijden. “Ik ben al veel weggeweest tijdens mijn carrière en vind het fijn om niet alleen maar op pad te zijn. Het is voor mij nog relatief nieuw allemaal, ik moet aftasten hoe het zal verlopen. De invulling kan per week veranderen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de rijders er een goed gevoel bij hebben, net als de mensen die al jaren met het team werken. Anders is het sowieso een kansloze missie.” Met zijn nuchtere Friese kijk op het leven past Breeuwsma mooi in het rijtje van coaches.

Ondanks dat hij tweevoudig nationaal kampioen shorttrack is geworden, staat Breeuwsma vooral bekend als diesel van de relay. Tweemaal was hij met zijn teamgenoten de beste van de wereld, driemaal van Europa. “Ik ben altijd een teamplayer geweest, zo kon ik het beste in mijzelf naar boven halen. Als ik iets alleen moet doen, ben ik veel minder goed dan dat ik het met anderen kan doen. Dat is in het dagelijks leven ook zo.”

Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma wonnen samen al vele medailles op de relay. | Foto : Dennis Kruijswijk

“Bij Zaanlander zie ik dat het een hechte ploeg is. De kracht wordt gehaald uit het samenzijn. Bij de mass start en de marathon moet je samenwerken, maar ook bij de invidiuele nummers is het essentieel om goed voor de dag te komen. Teamwork is de key om tot een goede prestatie te komen, alleen ga je het niet zo ver schoppen.” En hier horen we de coach in Breeuwsma al aan het woord komen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan