Tickets
Shop
Nieuws 10 sep 2022

Bart Swings' magie komt vooral voort uit plezier

Zondag nog even de speeltuin van L'Aquila in voor de marathon, en als het volgens plan loopt, krijgt Bart Swings na afloop zijn vierde gouden medaille op het EK Inlineskaten. En dan te bedenken dat het best denkbare 'visitekaartje' van de sport niet eens kan spreken van een gerichte voorbereiding op dit toernooi...

Foto : Neeke Smit

Hij grinnikte. "Ik probeerde de wedstrijd hard te maken…haha.." Was het nou een geintje, of serieus bedoeld? De vraag ging over de raketversnellingen die Swings uit zijn benen zwieperde, nadat de aankondiging van de speaker en het bijbehorende belgeklingel de startsignalen waren geweest voor de eerste eliminatieronden. Wat de Vlaming deed, liet zich het best omschrijven als de vermaarde Spaanse Rijschool in Wenen, maar dan zonder de paarden. Dit was een show, een demonstratie van het niet te evenaren atletisch vermogen dat Swings heeft ontwikkeld door jaren als een asceet te leven voor zijn grootste passie, de sport.

Bart Swings, vrijdagmorgen ook 'master of the pointsrace'. | Foto : Neeke Smit

Swings bleek de serieuze uitleg over zijn fantastische skeelershow te verkiezen. "Het was lastig, op een moeilijk parkoers waarop de wielen heel erg hard slijten. Daarom had ik het liever niet op een eindsprint willen laten aankomen, maar eerder afstand willen nemen. Op een afstand van vijftien kilometer kun je wel iets doen. Het moest zwaar worden en toch kwam het op een sprint aan."

De Vlaamse bondscoach van de Nederlandse selectie beweerde eerder deze week, na zijn eerste titel op de piste, dat Swings 'nog lang niet aan zijn topvorm zit' en zeker niet gepiekt had naar de wedstrijden in Italië. "Ik vind het een moeilijke vraag om te beantwoorden, hoe ver ik van m'n topvorm ben. Ik heb me niet echt voorbereid op dit EK. Wel op de World Games, maar mijn skeelervorm is sindsdien in orde geweest, al is het aantal trainingen dat ik heb gedaan op een hand te tellen. Ik heb de marathon in Poederoijen gereden, FISR-wedstrijden in Oostende gedaan, het Open NK in Hallum, en verder heb ik een aantal keer geskeelerd. Na de World Games is de knop omgezet naar het schaatsen", aldus de Belg.

Dan ga je naar het EK, en beland je weer in de wereld die je ook zo leuk vindt. Komt het dan vanzelf, dat harde rijden?
Swings: "Ik had op voorhand schrik omdat ik niet wist hoe het zou uitpakken zonder een specifieke voorbereiding op een EK, dus ik verscheen hier met de nodige zenuwen."

Waarom moet jij nog zenuwen hebben?
"Ja, als je gewend bent voor zo’n toernooi speciale dingen te doen, en het dan een keer nalaat..."

Maar je hebt toch niets te verliezen? Je hebt alles gewonnen wat er te winnen valt!
"Inderdaad, maar het zou toch pijn hebben gedaan als ik vanavond niet die titel zou hebben gepakt op de afvalkoers. De Fransman deed het goed, hij was heel sterk. En die zenuwen horen erbij, dat is sport."

Zondag nog de marathon. Dan is het skeeleren klaar?
"Ik rijd ook de marathon van Berlijn op 24 september nog. Het WK in Argentinië is te laat, dat kan niet in verband met het schaatsseizoen. Sinds 1 augustus staat mijn vizier weer op schaatsen en sta ik wekelijks op het ijs met Team IKO. Alles in het teken van onder meer de mass start. Die is absoluut belangrijk, maar ik wil ook zien wat ik op de andere individuele afstanden nog kan doen, of kan groeien. We zijn een andere weg ingeslagen, eens zien hoe dat uitpakt."

En marathons rijden, neem ik aan?
"Jazeker, dat is een goede trainingsvorm, daar haal ik veel plezier uit. Plezier is ook belangrijk, daarom ben ik hier, haha."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan