Tickets
Shop
Nieuws 05 sep 2022

Bart Swings kan landgenoot niet naar gouden medaille toveren

De ‘Tovenaar uit Leuven’ kan veel op skeelers, maar zijn jonge landgenoot Jason Suttels aan een Europese titel helpen mislukte bij de eerste poging. Bart Swings viel weinig te verwijten; hij bewees op geweldige wijze een pad te kunnen plaveien, maar moest constateren dat Suttels niet klaar was om de nieuwe koning op de punten-afvallingskoers te worden. Niet getreurd: hij mag nu zelf een jaar met die scepter zwaaien.

Foto : Neeke Smit

Dat tekent zijn klasse. Swings redde de meubelen, nadat Livio Wenger het peloton in staat van ontbinding had gebracht via een verschroeiende demarrage. Iedereen voelde bij zichzelf hoe de benen blokkeerden, slechts de Vlaming van de planeet Utopia counterde de uitval van zijn Powerslide-maat, om hem vervolgens heerlijk dwars te zitten bij de tussensprints om de punten. Als het in gestrekte draf naar de streep ging, overvleugelde Swings de Helveet keer op keer, zo de tot dan riante koppositie van Suttels beschermend.

Wat hij niet had verwacht, was dat Suttels niet eens meer de kracht had om in de grote groep te blijven. En door steeds de twee punten op te rapen, veranderde de achterstand bijna automatisch in een voordelige marge die tot Europees goud zou leiden. Suttels ontving nog wel zilver, voor Wenger die brons mocht ophalen. De twee Nederlanders sneuvelden voortijdig in het geweld. Jorian ten Cate was nergens, Ruurd Dijkstra ontsprong de dans niet meer toen de eliminatie in gang werd gezet.

Bij de vrouwen zag het er voor Lianne van Loon vrij lang rooskleurig uit in de puntenrace. Met nog twee kilometer te rijden had ze uitzicht op zilver of brons. Bij de zes punten die op dat moment in haar bezit waren, bleef het ook. De Gouwse finishte op een stek (zesde) die ze dit seizoen herhaaldelijk achter haar naam zag staan in internationale wedstrijden. Fleur Veen haalde het einde niet.

Lianne van Loon vocht hard, hapte net als iedereen naar adem en moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats. | Foto : Neeke Smit

Lataesha Narain stuitte op de 200 meter (Junioren-A) op een dubbel Italiaans-Spaans blok dat haar terugwees naar de vijfde plaats. Die notering neemt ook debutante Angel Daleman (Junioren-B) mee naar huis. Tom Mulder zag sterretjes in de loodzware punten-afvallingskoers voor de Junioren-A. Zou hij iets scherper zijn geweest op twee sleutelmomenten, dan zou er wellicht meer aan de strijkstok zijn blijven hangen dan de achtste plaats.

Alle uitslagen van de eerste dag op het EK staan hier.

Maandag staan de 500 meter en de afvalkoers op het EK-programma. De Nederlandse bezetting is als volgt:

500 meter
Junioren-B, mannen: Chris de Velde
Junioren-B, vrouwen: Angel Daleman, Amber van der Meijden
Junioren-A, mannen: Timo Lamme, 
Junioren-A, vrouwen: Lataesha Narain, Marieke de Vries
Senioren, mannen: Glenn Nijenhuis, Rémon Kwant
Senioren, vrouwen: Fleur Huls, Lianne van Loon

Afvalkoers
Junioren-B, mannen: Chris Berkhout, Jarno Haitjema
Junioren-B-, vrouwen: Sofie Schilder, Amber van der Meijden
Junioren-A, mannen: Tom Mulder, Bret Groot, Timo Lamme
Junioren-A, vrouwen: Patricia Koot, Sanne Oosterwijk, Janne Berkhout
Senioren, mannen: Ruurd Dijkstra, Jorian ten Cate
Senioren, vrouwen: Fleur Veen, Lianne van Loon


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan