Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2022

Xandra Velzeboer maakt net zo snel naam als ze op het ijs is

Het was bijna angstaanjagend gemakkelijk zoals Xandra Velzeboer op de tweede finaledag van de World Cup shorttrack ook de 500 meter naar haar hand zette. Als wereldkampioene op deze discipline was ze misschien aan haar stand verplicht mee te dingen naar de medailles, maar de realiteit was dat niemand van de concurrentes een schijn van kans had tegen de Culemborgse bliksemschicht.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Ongenaakbaar, van voorronde tot in de eindstrijd. Je hoeft de cijfers er maar op na te slaan. In de heats met 42,87 seconden de snelste. Ze knalt door de kwartfinales, weer wat sneller (42,36) en net zo ongrijpbaar als in de eerste schifting, hoeft niet eens op de tanden te bijten om via de halve finale (42,46) de weg naar goud in te slaan. Of de pas 20-jarige Xandra Velzeboer het ook zo van tevoren heeft bedacht, laat ze in het midden, maar de finale-uitvoering gaat gepaard met de rapste tijd (42,12). Niet dat het veel heeft te betekenen in een sport als shorttrack - daar moet je eerst en vooral de tegenstanders achter je houden - het is wel een leuk detail waarmee ze haar magistrale zege van extra glans voorziet.

Xandra Velzeboer achtervolgd door, voor shorttrackbegrippen in de verte, de Poolse Maliszewska. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB


"Ja, ik had een groot gat vandaag." Zeven woorden, ze rollen gortdroog haar mond uit, wanneer Velzeboer tussen de huldigingen, een Facetime-gesprek met de NOS en de dopingcontrole tijd vindt weer een bijzondere sportdag nader te beschouwen. Dat is een understatement; de opponenten zijn simpelweg in de hoek gezet als figuranten. En dan hebben we het wel over Natalia Maliszewska, de Poolse sneltrein van wie je niet zo eenvoudig afkomt op een bevroren racevloer, plus het Koreaanse koppel Suk Hee Shim en Whimin Seo, en de Canadese Danae Blais. Samen hebben ze met de Nederlandse lichtgewicht stilgestaan voor de startlijn, en eerlijk gezegd heeft het erop geleken dat nadat het pistool knalde iedereen als versteend is achtergebleven. 

"Ik weet hoe ik snelheid moet creëren, en hoe ik die kan vasthouden tot het einde. Als ik zo op kop beland als vandaag, met de ruimte ik daarbij krijg, kan ik precies doen wat ik wil. Bovendien rijd ik nogal krap (langs de blokjes van de baan, red.), dus mocht er iemand  dicht achter me zitten, dan is er weinig ruimte om me te passeren langs de binnenkant. Tja, en in de finale heb ik in een bocht nog twee overstappen meer gemaakt waardoor mijn snelheid verder omhoog schoot. Dat was echt sic, want ik kwam op een rondje van 8,38 uit." Veel moeilijker kan het niet zijn, toch?

NOS' analist op shorttrackgebied Cees Juffermans volgde thuis in Stompwijk het World Cup-geweld uiteraard op de voet. Hij was diep onder de indruk van de watervlugge Velzeboer. 'Bij die kleine Velzeboer kunnen we denk ik wel met potlood alvast een wereldrecord achter haar naam schrijven volgende week', meldde hij kort na de fenomenale spurt over 500 meter die de rijdster het tweede goud van het weekend opleverde. 'Montréal heeft een snelle baan, maar die staat niet in verhouding tot het ijs dat er in Salt Lake City ligt', liet de voormalige shorttracker ook nog weten. Voor de goede orde: komend weekend doet het circus van de World Cup de mormonenstad in Utah aan, en lijkt een nieuwe mondiale toptijd voor Velzeboer een abc'tje. Momenteel heeft de Canadese Kim Boutin het record in handen: 41,93, gerealiseerd in... Salt Lake.
"We moeten het allemaal nog maar zien. Ik zit er aardig in de buurt nu, dan ga je er wel een beetje aan denken", bekende Xandra. "Uiteindelijk draait het hier niet om in onze sport. Zou ik het kunnen pakken, dan zou dat wel supergaaf zijn."

"Ik kreeg veel vertrouwen van de voorsprong die ik pakte in de ritten voor de finale, waarin ik wilde laten zien wat ik kan. Startend naast Maliszewska, die ontzettend vlug kan vertrekken, wist ik dat ik voor haar de bocht in moest. Nou, dat lukte. Zo kon ik de ronden ingaan, met een mooi resultaat tot gevolg", voegt ze er giechelend aan toe, Vier kopietjes van races waarin niemand een plan heeft kunnen smeden om de bliksemflits onschadelijk te maken. "Tja", reageert ze gevat, "als je zo hard gaat, wat kun je er dan mee, hè?" 

Goud, goud, en nog eens goud, het kon niet op. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Er bestaat geen geheim voor de superioriteit die ze tentoonspreidt. "Ik ben sterker, rijd efficiënt, kan precies mijn krachten benutten. Daardoor pakt het zo goed uit." Er valt weinig tegenin te brengen, ook getuige het optreden tijdens de relay van de Oranje-vrouwen waarin Velzeboers demarrages de andere naties naar adem doen happen. "Dat lijkt zo: in die wedstrijd is het nog meer een teamprestatie. We hebben het als ploeg supergoed gecontroleerd, en om het op deze manier af te maken met de meiden, onder wie mijn zusje Michelle, is heerlijk. Dus ja...., niet normaal toch?"

De uitslagen van de World Cup? Hier kijken 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan