Tickets
Shop
Langebaan 25 okt 2022

Team FrySk: ‘Authentiek en eigenwijs’

In de schaduw van de grote commerciële schaatsteams bereidt Team FrySk zich voor op het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT). De langebaantak van de ploeg bestaat uit tweeëntwintig atleten, van wie er zes rijdsters zich hebben geplaatst. Is er een nieuwe Team FrySk-kandidaat die zich tussen de grote namen rijdt? Aan het enthousiasme van onder onderen Paulien Verhaar, Amber Duizendstraal en Aveline Hijlkema zal het niet liggen.

Foto : Neeke Smit

Paulien Verhaar (23, op bovenstaande foto links) heeft zich van Team FrySk op de meeste afstanden geplaatst voor het WCKT. Zij zal op de 1000, 1500, 3000 meter en de mass start aan de start verschijnen. Daarnaast valt er nog iets op als je naar de startlijsten van het World Cup Kwalificatietoernooi kijkt. Verhaar: “We staan dit jaar alleen met de vrouwen van ons team aan de start. Ik vind het vooral jammer voor de mannen dat ze zich niet hebben geplaatst. Ik weet hoe hard ook zij ervoor werken. Zij moeten nog een stapje maken om mee te kunnen doen. Bij de mannen is de top denk ik iets breder.”

De 23-jarige die opgroeide in Castricum en droomt van olympisch goud op de 1500 meter, heeft twee pechjaren achter de rug. Door corona lag ze er een tijd uit. Inmiddels is Verhaar fitter dan ooit  en kijkt ze ambitieus en met vertrouwen naar komend seizoen. “Ik hoop dat ik écht mee kan doen dit jaar en dat ik op alle afstanden er qua tijd een hap af rijd. Het is ambitieus, maar ik wil om de World Cup-tickets meestrijden. Misschien komt het WCKT te vroeg voor mij, toch zou ik graag in het seizoen doorgroeien naar een plek in de top-8.”

Paulien Verhaar: 'Het is ambitieus, maar ik wil om de World Cup-tickets mee kunnen strijden.' | Foto : Neeke Smit

Als er geen grote langebaanwedstrijden zijn, rijdt Verhaar marathons. In een grote diverse groep als Team FrySk, met zowel langebaan- als marathonrijders kan ze hiermee prima uit de voeten. Een eerdere stap naar een commercieel team was voor haar welkom geweest, maar dat dit nog niet is gebeurd, heeft ze geaccepteerd. “Ieder doet het op z’n eigen tempo. Het is juist fijn dat je de tijd krijgt om je te ontwikkelen: er moet niks, maar er mag heel veel. Rijders uit een commerciële ploeg te verslaan is een extra motivatie. We moeten het doen met minder budget, maar dat hoeft niet te betekenen dat we minder hard schaatsen”, zegt Verhaar met een knipoog.

Het wordt voor de studente technische geneeskunde het derde jaar bij Team FrySk. Naast het schaatsen draait ze gemiddeld één dienst per week bij de Dokterswacht Friesland. “Als je de dokter nodig hebt buiten kantoortijden, dan zou je zo maar eens mij aan de telefoon kunnen krijgen. Dat je ernaast kunt studeren of werken maakt dit team extra speciaal. Als ik onze ploeg zou omschrijven vind ik de woorden ‘authentiek’ en ‘eigenwijs’ goed bij ons passen.”

Het overlijden van trainer Rob Hardeveld, die afgelopen zomer een hartstilstand kreeg, was een groot verlies voor Team FrySk. Verhaar: “Dit was heel heftig. Het werd voor de trainers ook een extra uitdaging om het gat dat hij achterliet op te vangen. Rob was er veel en hij leverde technisch een grote bijdrage. Fijn dat Kosta Poltavets vanaf dat moment is bijgesprongen. Ik vind dat het  begeleidingsteam het heel goed heeeft opgepakt. Ik weet zeker dat we Rob heel trots zouden hebben gemaakt als we ons best blijven doen en mooie races laten zien, dus daar gaan we voor.”

Voor de 19-jarige Amber Duizendstraal wordt het haar vierde seizoen bij Team FrySk en zal ze voor het eerst aan de start verschijnen van een WCKT. In een vol Thialf rijden wordt voor haar een compleet nieuwe ervaring. “Een paar dagen voor de Holland Cup in Deventer belde Siep mij: ‘Als je doet wat je moet doen, dan kun je het WCKT halen'. Dit had ik niet verwacht, dus daar schrok ik wel even van. Hij zette de druk er goed op, maar ik was blij dat hij het me liet weten. Als dit op de dag zelf was gebeurd, was ik nog zenuwachtiger geworden dan dat ik al was”, aldus een opgeluchte Duizendstraal. Het leverde haar een WCKT-ticket op voor de 500 meter.

Amber Duizendstraal kijkt uit naar haar eerste WCKT-optreden. | Foto : Neeke Smit

Vorig seizoen kampte de CIOS-studente (sport en bewegen opleiding, red.) met een scheenbeenblessure. In april is ze hieraan geopereerd. Sindsdien rijdt ze pijnvrij en kijkt ze uit naar het WCKT. "Ik hoop persoonlijke records te kunnen rijden. Voor de rest wil ik vooral genieten van de ervaring van de eerste keer. Op dit moment ben ik er nog best rustig onder, maar naarmate het dichterbij komt, zal de spanning van een vol Thialf en het op tv komen wel toenemen.”

Duizendstraal voelt zich comfortabel in dit team. “Toen ik vier jaar geleden als stagiaire bij Team FrySk kwam, was ik mentaal niet sterk en was ik te gespannen voor wedstrijden. Hierdoor blokkeerde ik mezelf. Iedereen in deze ploeg helpt elkaar en Siep heeft als hoofdcoach een grote rol gespeeld in mij mentaal sterker maken. Daarnaast heb ik sinds kort mijn eigen bedrijfje in sportmassage opgericht. Dat is goed te combineren met schaatsen en school, omdat ik niet gebonden ben aan een vast werkrooster. Op trainingskamp was er al veel animo,” lacht Duizendstraal.

Kosta Poltavets is onlangs toegetreden tot de technische staf. Duizendstraal: “Kosta blijft hameren op wat technisch beter kan. Het is nooit perfect natuurlijk. Hierdoor word je technisch uitegdaagd om beter te rijden.” Verhaar: “Kosta ziet zoveel.” Hijlkema: “Hij heeft een enorm technisch inzicht. De juiste hoeken zijn voor hem cruciaal, achterop zitten en je klein maken. Dit zijn altijd al aandachtspunten geweest, maar het is voor mij nog helderder geworden hoe belangrijk het is voor een optimale schaatstechniek.”

De 27-jarige Aveline Hijlkema zal op de 1500 en 3000 meter aan de start verschijnen van het WCKT. Op de 1000 meter staat ze reserve. “Het liefst ga ik voor World Cup-plekken, maar misschien heb ik nog iets meer tijd nodig om terug te komen van mijn knieblessure. Voor mij is het belangrijkste doel het NK Allround. Ik ben meer een allrounder dan een afstandsspecialist. Het afgelopen jaar ben ik zesde geworden, dit seizoen wil ik in de top-5 eindigen.”

Aveline Hijlkema zal op het WCKT aan de start verschijnen op de 1500 en 3000 meter. Op de 1000 meter zit ze nog in de wachtkamer. | Foto : Neeke Smit

Voor de Groningse is het de negende keer dat ze aan een groot nationaal toernooi meedoet en haar zesde jaar bij Team FrySk. “Ik voel me hier op mijn plek. Ik heb de mogelijkheid om dingen ernaast te doen. Het is fijn als je van je sport kunt leven, maar het is niets voor mij om alleen maar met schaatsen bezig te zijn. Tot voor kort werkte ik als onderzoeker op de Hogeschool in Amsterdam. Dit is net afgelopen en ben nu op zoek naar iets anders. Wellicht kan dit artikel hier nog bij helpen”, knipoogt Hijlkema.

Over Team FrySk is ze duidelijk: “Het lijkt misschien een bij elkaar geraapt…” lachend maakt ze haar zin niet af. Ze vervolgt: … “We zijn echt een team, ondanks dat we langebaners en marathonrijders, sprinters, junioren en senioren hebben. We doen bijna alles gezamenlijk. In de trainingen zelf zitten wel verschillen, maar we staan dagelijks met de hele groep op het ijs. Zowel Siep Hoekstra, Bob de Jong als Kosta Poltavets zijn zo ervaren. Ze brengen ons als trainers veel.”

“En Siep is ook gewoon Siep,” vervolgt Hijlkema met een lach. “Ik denk dat mensen hem anders zien, dan dat hij echt is. Alsof zijn mariniersachtergrond heel bepalend is in zijn doen en laten. Dat is misschien zo, maar hij is heel authentiek, betrokken en een echt mensenmens die het beste wil voor zijn rijders. Er is geen coach die zoveel voor zijn rijders doet als Siep. Hij is dag en nacht met ons bezig. Ik snap niet hoe hij dat doet, echt geweldig.”

Bureau Schmidt heeft zich als hoofdsponsor voor de komende vier jaar verbonden aan Team FrySk. Dit betekent dat het team van hoofdtrainer Siep Hoekstra door kan tot en met de Olympische Spelen van 2026. Daarnaast heeft Skate-Tec zich aan de ploeg verbonden als sponsor. Bouwbedrijf De Vries verbindt zich voor twee jaar aan het  vrouwenmarathonteam. De ploeg telt in totaal 35 rijders, die onder te verdelen zijn in een langebaan-, marathon- en juniorengroep. De vaste uitvalsbasis is de Elfstedenhal in Leeuwarden, waar het team dagelijks in de middag op het ijs te vinden is. Het doel is om schaatstalenten op te leiden voor commerciële teams. Zo heeft Reina Anema eerder de overstap gemaakt naar Jumbo-Visma en rijdt Marwin Talsma nu voor Albert Heijn Zaanlander.

Kom jij ook de sporters aanmoedigen? Tickets zijn hier verkrijgbaar en meer informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi is te vinden op de kalenderpagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan