Tickets
Shop
Nieuws 08 okt 2022

Sprintster Selma Poutsma kijkt uit naar 1500 meter in World Cup

Met haar sprintkwaliteiten was Selma Poutsma (23) in het olympisch seizoen vooral een troefkaart op de 500 meter tijdens de grote shorttracktoernooien. Na de tweede dag van de Dutch Open is de rijdster van Oranje bij de komende World Cup in Montréal al zeker van…de 1500 meter.

Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Dit is vast niet het nummer waarvan jij bij voorbaat dacht: daarop kwalificeer ik me voor de World Cup.
Selma Poutsma: “Het is in eerste instantie niet mijn beste nummer en ook niet mijn lievelingsafstand, want dat is de 500 meter. Maar die ging vorig weekend bij de trials niet helemaal lekker en dit weekend kon ik niet meer rijden na de kwartfinales door een penalty wegens een valse start. Dus dan blijven de andere onderdelen over die ik dan maar goed moest doen. Met een tweede plaats een week geleden en nu een derde is dat gelukt.”

En dat op de afstand die je vorig jaar weinig hebt gereden. In 2018 werkte je bij het RTC Midden (Regionaal Training Cetrum, red.) onder leiding van Niels Kerstholt. Nu is hij opnieuw jouw coach. Is dat misschien de reden dat je nu goed voor de dag bent gekomen op de 1500 meter?
“Ik schaatste afgelopen seizoen weinig 1500 meters, omdat de olympische kwalificatietoernooien (OKT) zware toernooien waren. Daarom werden de afstanden een beetje verdeeld over de mensen in de selectie. Aangezien mij 500 meter wat beter is dan de 1500, kwam ik vaker uit op de 500. Maar de 1500 meter is natuurlijk geen stomme afstand, sterker nog: het is ook een erg leuk onderdeel. Ik vind het wel een heel spannende discipline, want in de wereldbeker ligt het niveau ontzettend hoog. Er zijn op de 1500 meter zoveel scenario’s denkbaar: de wedstrijd kan een heel lange temporit zijn, het kan ook op een eindsprint aankomen, het hangt er elke keer vanaf wat er gebeurt. Met een eindsprint ben ik in het voordeel; wordt het een lange temporace, dan heb ik doorgaans wat meer moeite. Niettemin vind ik het wel leuk dat ik straks in de wereldbeker een 1500 meter kan rijden om daarop te oefenen.”

Selma Poutsma: 'Ik wil in elk scenario beter voor de dag komen, me in elke situatie kunnen redden'. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Maakt dat van Selma Poutsma een betere rijdster, die zich onder alle omstandigheden moet kunnen redden?
“Nou, ik denk dat ik dit jaar, ongeacht in welke situatie ik beland, vooral mijn mogelijkheden wil uitbreiden. Ik wil in elk race-scenario beter mee kunnen, niet alleen wanneer er op een manier wordt gereden die me ligt. Daar draait het om: mijn vaardigheden verbeteren.”

Niels Kerstholt vertelde onlangs dat hij met elke rijdster heeft gepraat over de verbeterpunten die ze zelf zien. Is dit er een van?
“Ik heb technisch heel veel dingen die aangescherpt moeten worden. Je zou het misschien niet zeggen, maar er zitten wat grote problemen in mijn bochten waardoor ik heel veel snelheid verlies. En inderdaad, de focus van dit weekend - maar ook gedurende dit jaar – ligt op het verbeteren van mijn tactische vaardigheden verbeteren, of kalm blijven in een rit. Daarom denk ik dat de 1500 meters van dit weekend en vorige week goed zijn gegaan. Ik heb geprobeerd de kalmte te bewaren, plus tactischer te rijden.”

Een zure 'P' maakt Poutsma een beetje machteloos
De invoering van de nieuwe regel met betrekking tot een valse start speelde ook Selma Poutsma parten. Ze liep zaterdag tijdens de Open Dutch Shorttrack in de kwartfinales van de 500 meter tegen een uitsluiting aan, zoals dat teamgenote Yara van Kerkhof een dag eerder was overkomen bij het begin van haar heat. “We waren allebei gefrustreerd, met dien verstande dat de situatie bij Yara totaal anders was. Zij was naar onze mening niet fout; ik stond met mijn schaats op de lijn en dat is niet toegestaan. Mijn frustratie zit dan ook meer in het feit dat ik niet heb kunnen laten zien wat ik kan op mijn lievelingsafstand kan, iets dat vorige week ook niet volledig lukte bij de trials (toen ze als vijfde eindigde in de finale, red.) Ik wilde dat deze keer heel graag goedmaken, maar dat werd me niet gegund en dat maakte me een beetje machteloos.”

Selma Poutsma (r) tijdens de relay in actie. | Foto : Dennis Kruijswijk - KNSB

Dus ben jij een snelle leerling?
“Eh… niet altijd hoor. Met vallen en opstaan. Misschien viel vandaag alles op zijn plek.”

Onder de vleugels van Niels met wie je, zoals gezegd, in 2018 ook al werkte.
“Niels heeft me toen opgepikt op een moment dat ik dreigde te vallen. Ik was uit Frankrijk gekomen, waar ik een hele leuk tijd heb gehad (dat wil ik benadrukken), maar voor mijn leeftijd trainde ik daar wellicht wat te veel. Dat nam wat de lol weg. Niels heeft dat plezier teruggehaald, waarna ik weer energie kreeg om uiteindelijk bij de nationale trainingsselectie (NTS) te kunnen aansluiten.”
“Afgelopen jaar was alles abnormaal, met veel rare zaken – corona maakte het extra zwaar en zorgde ervoor dat we in een geïsoleerde leefomgeving belandden. Dit jaar hoop ik dat Niels me opnieuw oppakt en ik weer de rust krijg die ik destijds ook heb ervaren. We zitten steeds in een olympische cyclus van vier jaar. Voor mij is dit jaar cruciaal om daar even bij stil te staan. Niels begrijpt dat, heb ik het idee.”

De uitslagen van dag 2 op de Open Dutch staan hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan