Tickets
Shop
Kunstrijden 29 okt 2022

Lindsay van Zundert elfde tijdens Grand Prix-debuut

Tijdens het tweede ISU Grand Prix in het Canadese Mississauga is Lindsay van Zundert zaterdag elfde geworden. Haar debuut beschouwt ze als een geslaagde ervaring. “Ik heb hier heel erg van genoten en zou dit zeker nog eens over willen doen.”

Foto : ISU

Na de korte kür op vrijdag stond Van Zundert op de negende plaats. Op de vrije kür werd zij beoordeeld met 105.74 punten en behaalde hiermee de tiende plek. Door sterke optredens van haar tegenstandsters en een val bij Van Zundert, daalde de Etten-Leurse twee plekken in het eindklassement. In het veld van twaalf rijdsters werd de 17-jarige elfde met een totaalscore van 160.96 punten.

Desondanks heeft Van Zundert enorm genoten van haar optreden en vond ze het een eer om voor het eerst op een ‘grote’ Grand Prix haar kunsten te vertonen. “Ik had het helemaal niet verwacht dat ik twee keer uitgenodigd zou worden voor een Grand Prix dit jaar (naast Mississauga ook volgende week in het Franse Angers, red.). Daarom ben ik superblij dat ik hier mag staan. Ik vond het deze keer wel heel spannend, omdat het allemaal zo nieuw was. Ik was überhaupt nog nooit in Canada geweest, dus dan is het extra gaaf om hier te mogen schaatsen.

Lindsay van Zundert voor het eerst in actie op Canadees ijs. | Foto : ISU

Op de muziek van de Pirates of the Caribbean en met veel publiek op de tribune tijdens de lange kür, liet zie een sterk optreden zien. Echter, op een element na. “Ik kwam ten val bij de triple-flip. Mijn bocht maakte ik iets te rond, waardoor ik voor mijn gevoel een beetje schuin sprong. Ik heb het zelf nog niet teruggekeken. Als ik het terugzie dan weet ik wel wat er misging,” aldus Van Zundert vlak na haar vrije kür.

Toch haalt de pupil van coaches Carine Herreygers en Thomas Kennes veel vertrouwen uit haar debuut. “Ik had gehoopt dat ik mijn negende plek had behouden, maar ik heb gelukkig mijn ding kunnen doen. Ik weet van mezelf dat mijn triple-triple nog niet helemaal rond is. Deze mist nog een halve draai. Ik ben in ieder geval blij dat ik de stap heb gezet om het wel te proberen dit seizoen. Als ik het iedere keer blijf uitstellen dan komt het er niet van. Daarnaast ben ik heel tevreden met de andere sprongen die goed zijn gegaan.”

Ze vervolgt: “Het is een enorme leerschool om hier te staan. Alleen al om te ervaren hoe zo’n wedstrijd gaat. Ik probeer het als een normale wedstrijd te beschouwen, zodat ik mezelf niet al te veel druk of spanning opleg.”

Lindsay van Zundert: “Ik heb hier heel erg van genoten." | Foto : ISU

En waren er nog sporen van een jetlag te ontdekken? “Het is best apart, want je slaapt om 21:00 uur en dan ben je om 3:30 uur opeens klaarwakker. Het was best moeilijk. Ik probeerde verder te slapen, maar dat lukte niet. Tussendoor heb ik wel van die ‘inkakmomentjes’ gehad en dat ik moe was. Op zulke momenten ging ik wat actiefs doen, want als ik me eraan toe zou geven, dan werd de moeheid alleen maar erger.”

Het goud in Mississauga was voor de Japanse Rinka Watanabe met een totaalscore van 197.59 punten. Het zilver was voor de Amerikaanse Starr Andrews (191.26). Young You uit Korea kreeg het brons omgehangen met een puntentotaal van 190.15.

Volgend weekend staat voor Van Zundert de Grand Prix in het Franse Angers op het programma. “Maandagochtend ben ik terug in Nederland. Vervolgens vertrek ik woensdag naar Frankrijk. In plaats van Thomas Kennes, zal dan mijn andere coach Carine Herreygers meereizen. Ik moet daar weer opnieuw mijn ding doen, goed de focus blijven houden en er hard voor blijven werken. Ik kijk er enorm naar uit.”

Alle uitslagen van de ISU Grand Prix in Mississauga zijn hier te vinden. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan