Tickets
Shop
Kort door de bocht 01 okt 2022

Heupproblemen shorttracker Bykanov, Kick-off Sven Kramer Academy Tilburg, NOC*NSF stuurt brandbrief

Rubriek van nieuws en wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : International Skating Union

Shorttracker Bykanov kampt met heupproblemen
Een versleten rechterheup zou weleens een vroegtijdig einde kunnen maken aan de shorttrackcarrière van Vladislav Bykanov. De in Oekraïne geboren Israeliër zal, mits de federatie van zijn land voor de benodigde middelen kan zorgen, zich laten opereren door de gerenommeerde Vlaamse chirurg Koen de Smet. Het is dan de bedoeling dat er bij de ingreep een metalen kom op het bovenste deel van zijn rechterheup wordt aangebracht. “Het gevolg daarvan is dat alles in dat gebied minder beweeglijk wordt, wat natuurlijk nadelig is voor mensen die sport bedrijven op topniveau”, zegt de 32-jarige rijder die al sinds 2016 meetraint met de Nederlandse selectie. Bykanov deed drie keer mee aan de Winterspelen. In 2014 was hij de eerste Israëlische shorttracker ooit namens dat land. Hij slaat dit seizoen de competitie sowieso over.

Kick-off Sven Kramer Academy Tilburg
De Tilburgse Schaatsschool, die lessen aanbiedt voor kinderen en volwassenen, gaat verder onder de naam Sven Kramer Academy Tilburg. Op zaterdag 1 oktober gaf Sven Kramer hiervoor het startsein op de Ireen Wüst IJsbaan. De eerste 50 deelnemers van de lesreeks voor kinderen kregen een clinic en een meet & greet van Sven.

“Ik ben onwijs trots dat we hier in Tilburg vanaf dit seizoen starten met de Sven Kramer Academy. Fantastisch om al het enthousiasme op het ijs te zien. Met deze uitbreiding zorgen we ervoor dat we meer kinderen en volwassenen in Nederland op het ijs krijgen en ze het schaatsplezier ervaren”, aldus de voormalig kampioen. Maarten van Asten, wethouder Sport van de gemeente Tilburg: “We willen meer mensen in beweging krijgen en door de samenwerking met de Sven Kramer Academy op de Ireen Wüst IJsbaan te starten, kunnen we dat doel realiseren en meer mensen enthousiasmeren voor de schaatssport.”

Sven Kramer: "“Ik ben onwijs trots dat we hier in Tilburg vanaf dit seizoen starten met de Sven Kramer Academy." | Foto : Tellier Media

NOC*NSF stuurt brandbrief naar minister
Sportkoepel NOC*NSF heeft een brandbrief aan minister Conny Helder van Sport gestuurd over de problemen bij de diverse sportaccommodaties vanwege de stijgende energieprijzen. Algemeen directeur van NOC*NSF, Marc van den Tweel, spreekt zijn 'grote zorgen' uit en zegt in een interview met de Telegraaf: “We doen een dringend appel op gemeenten om voor de korte termijn de deuren van de sport open te houden, bijvoorbeeld door een noodfonds in te stellen. De nood is soms zo acuut dat niet gewacht kan worden op de steun waar het kabinet aan werkt.”

Al eerder riepen NOC*NSF en onder meer de KNSB, Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) op tot een noodfonds. Er wordt gevreesd dat sport niet voor iedereen meer toegankelijk is als door de hoge lasten de contributies gaan stijgen. In de brief vraagt de algemeen directeur van de sportkoepel de minister om de gemeenten op te roepen om 'sportaanbieders' in deze situatie ruimhartig te steunen en om de gemeenten in staat te stellen deze rol in te vullen. Directeur van Vereniging Sport en Gemeenten, André de Jeu, geeft aan dat gemeenten positief zijn over de inzet van het kabinet om met steun te komen. Volgens hem is het ondenkbaar dat gemeenten dit zelf oplossen, vanwege de vele andere financiële zorgen die er op dit moment ook zijn. Denk hierbij aan jeugdzorg en de opvang van asielzoekers, waardoor gemeenten voor duivelse dilemma’s staan.

Mass start 2: Harm Visser neemt revanche op Bart Hoolwerf
Net als in Leeuwarden een week geleden kwam het in de tweede mass start van het seizoen tot een millimeterspurt tussen Harm Visser en Bart Hoolwerf. Deze keer drukte de rappe man van Jumbo-Visma's marathonploeg de punt van zijn schaats een fractie eerder over de streep dan Hoolwerf, die zo de perfecte voorbereiding van de Reggeborgh-trein (langebaanmannen) niet wist te verzilveren. Luc ter Haar eindigde als derde.
Bij de vrouwen profiteerde de Belgische Sandrine Tas van de afwezigheid van de toppers uit de ploeg van Team Zaanlander. Na zestien ronden sprintte ze sneller dan Eline Jansen en Esther Kiel. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan